Wyszukiwanie w polu formularza

Użytkowanie programu bazodanowego

Wyszukiwanie w polu formularza

Postprzez rydzyk02 » Wt mar 23, 2010 1:30 pm

Witam
Mam tabele o polach imie nazwisko itp utworzyłem z tego formularz. Chciałbym aby wpisane nazwisko w jakims innym polu przeszukiwało mi baze nazwisk i wyswiatlało we wszytkich polach formularza dane. Prosze o pomoc jak to zrobic
OpenOffice 3.1 na Windows Xp
rydzyk02
 
Posty: 3
Dołączył(a): Wt mar 23, 2010 1:24 pm

Re: Wyszukiwanie w polu formularza

Postprzez mg2 » Wt mar 23, 2010 3:45 pm

Patrz wątek
Wybor przez listę
(formularz_filtr_wymaga_ooo_3.1.1_lub_wyzej.odb)
OOo3.1.1 na Ubuntu 9.04
mg2
 
Posty: 170
Dołączył(a): Cz sty 28, 2010 9:20 pm

Re: Wyszukiwanie w polu formularza

Postprzez rydzyk02 » Śr mar 24, 2010 10:59 am

Dodałem makro ten kod tylko jakis błąd wyswietla jdy chce wybrac z listy. Zatrzymuje sie na:
oList = oForm.getByName("Pole listy 1")

Linijke:
oForm.filter = "tab_zakupy.towar_zakup = " & "'" & towar & "'"
zamieniłem na:
oForm.filter = "Dane_osobowe.Nazwisko = " & "'" & towar & "'"


Co to jest ten towar w ampersentach?? i czy cos jeszcze trzeba zmienic??
OpenOffice 3.1 na Windows Xp
rydzyk02
 
Posty: 3
Dołączył(a): Wt mar 23, 2010 1:24 pm

Re: Wyszukiwanie w polu formularza

Postprzez Jan_J » Śr mar 24, 2010 4:21 pm

Operator & służy do łączenia tekstów.
W przykładzie od mg stoi jak byk, że towar = oList.text, czyli że jest pobierany z pola listy.
JJ
LO Still (6.2) ∙ AOO 4.1.7 ∙ Python (3.7|2.7) ∙ Unicode 12 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Fedora|CentOS|SUSE)
Jan_J
 
Posty: 3973
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Wyszukiwanie w polu formularza

Postprzez rydzyk02 » Pn mar 29, 2010 8:09 am

OK juz działa!

Mam jeszcze jedno pytanie:
Jak zmienić dostęp do bazy danych tak aby dostęp do edycji (modyfikacja rekordów dodawanie lub usuwanie rekordu)
był możliwy dla kilku użytkowników w jednym czasie?.Baze danych udostępniam przez siec lokalną.
Bo narazie dostęp ten ma osoba która pierwsza otworzy bazę, a inni użytkownicy mogą ja jedynie przeglądć
OpenOffice 3.1 na Windows Xp
rydzyk02
 
Posty: 3
Dołączył(a): Wt mar 23, 2010 1:24 pm

Re: Wyszukiwanie w polu formularza

Postprzez czp » Pn mar 29, 2010 8:46 pm

Witam.

Próbowałem, kiedyś takiego rozwiązania o które pyta rydzyk02 ale nie sprawdziło mi się w sieci w ogóle i poniosłem na tym polu całkowitą porażkę. Głównym powodem było to, że tak używana baza base chodziła niestabilnie, problemy z odświeżaniem, zacięcia itp. Zrezygnowałem więc z tego pomysłu i postawiłem bazę na MySQL a sbase używam jedynie jako frontega gdzie mam formularze do wprowadzania , raporty, kwerendy itd. Użytkownikami i ich uprawnieniami do bazy też zarządzam z poziomu MySQL i jest ok.


pozdrawiam
Windows 7 i openoffice 3.2
Avatar użytkownika
czp
 
Posty: 47
Dołączył(a): Cz mar 04, 2010 5:38 pm


Powrót do Base

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość