Filtrowanie bazy do Raportu

Użytkowanie programu bazodanowego

Filtrowanie bazy do Raportu

Postprzez pebro » Pn mar 01, 2010 10:39 pm

Witam na forum!
Mam prostą tabelę:
ID (z automatu)
ID_pracownika
DATA
IL_godzin
Teraz chciałbym, aby była możliwość filtrowania czyli otrzymać Raport z przedziału czasowego np. 1.02.2010-15.02.2010. Jak zrobić takie filtrowanie ?
Oczywiście wiem, że jest możliwość filtrowania w kwerendzie [np. >= #1.02.2010#], ale chciałbym aby taką zmianę móc otrzymać bez grzebania w kwerendzie, przez Formularz.
OpenOffice 3.3.0 na Windows7
pebro
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pn mar 01, 2010 10:28 pm

Re: Filtrowanie bazy do Raportu

Postprzez mg2 » Wt mar 02, 2010 12:13 am

Zerknij tu
viewtopic.php?f=13&t=354

Musisz pobawić się z ustawieniem filtra.
W razie problemów pytaj.
OOo3.1.1 na Ubuntu 9.04
mg2
 
Posty: 170
Dołączył(a): Cz sty 28, 2010 9:20 pm

Re: Filtrowanie bazy do Raportu

Postprzez pebro » Wt mar 02, 2010 8:53 am

Dzięki, ale po pierwsze nie chodzi mi o filtr w samym Formularzu, w Formularzu tylko wprowadzenie ograniczenie czasowych. Po drugie filtry muszą być dwa >'daty początkowej' i <'daty końcowej'
Jak można wynik ustawień filtra otrzymać w Raporcie?
Niestety nie potrafię pisać makr i SQL też dla mnie czarna magia :(
OpenOffice 3.3.0 na Windows7
pebro
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pn mar 01, 2010 10:28 pm

Re: Filtrowanie bazy do Raportu

Postprzez mg2 » Wt mar 02, 2010 9:08 pm

Jak można wynik ustawień filtra otrzymać w Raporcie?

Jakiego filtra?
OOo3.1.1 na Ubuntu 9.04
mg2
 
Posty: 170
Dołączył(a): Cz sty 28, 2010 9:20 pm

Re: Filtrowanie bazy do Raportu

Postprzez pebro » Śr mar 03, 2010 8:50 am

mg2 napisał(a):Jakiego filtra?

Filtrowanie wyników według dat.
W formularzu ustawiam dwie daty i chciałbym w Raporcie otrzymać wydruk w postaci:
Pracownik
data godziny
data godziny
...
OpenOffice 3.3.0 na Windows7
pebro
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pn mar 01, 2010 10:28 pm

Re: Filtrowanie bazy do Raportu

Postprzez mg2 » Śr mar 03, 2010 3:22 pm

W formularzu ustawiam dwie daty i chciałbym w Raporcie otrzymać wydruk

Czy na wydruku każdy pracownik ma być na oddzielnej stronie?

Jeżeli nie to wystarczy wydrukować tabelę z formularza.
Jeżeli tak to trzeba przefiltrowane dane z formularza przekierować do kwerendy ponieważ raportów nie tworzy się z formularzy.
OOo3.1.1 na Ubuntu 9.04
mg2
 
Posty: 170
Dołączył(a): Cz sty 28, 2010 9:20 pm

Re: Filtrowanie bazy do Raportu

Postprzez pebro » Pn mar 08, 2010 7:52 pm

Obszedłem problem trochę inaczej. W zasadzie wystarczy mi wydruk miesięczny, więc w formularzu wybieram miesiąc do druku, do kwerendy i wydruk z formularza.
Wydruk jest w postaci:
Kod: Zaznacz cały   Rozszerz widokZwiń widok
Nazwisko: Kowalski
   data   |  il. godzin
1.02.2010  | 6
2.02.2010  | 7
3.02.2010  | 4
itd.

Problem wyboru od daty do daty dalej pozostaje...
OpenOffice 3.3.0 na Windows7
pebro
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pn mar 01, 2010 10:28 pm

Re: Filtrowanie bazy do Raportu

Postprzez pigobocian » N mar 28, 2010 7:52 am

Stwórz kwerendę np. przy pomocy kreatora. W kroku "Podaj warunki przeszukiwania" zaznacz "Dopasuj do wszystkich poniższych".
Jako pierwszy warunek wybierz pole z datą >= i jako wartość wstaw cokolwiek, następnie drugi warunek pole z datą <= wartość cokolwiek.
Zatwierdź.
Następnie prawo-klik na kwerendzie i edytuj, tam gdzie zobaczysz swoje "cokolwiek" wstaw np :start i w drugim :koniec

Zapisz i wywołaj kwerendę - teraz OO będzie już wyświetlało okienko z zapytaniem - wypisze tam nazwę parametru i poprosi o wartość.

Może można to zrobić inaczej, ale ja nie umiem :) Nie rozumiem dlaczego w kreatorze OO nie pozwala na podanie parametrów - zastępuje je datą.
Natomiast edytując kwerendę można wstawić parametry.

Mam nadzieję, że czytelnie to przedstawiłem.
Załączniki
Nowa Baza Danych.odb
(3.57 KiB) Pobrane 191 razy
OpenOoffice 3.2 na Debian Squeeze / OpenOoffice 3.2 na Windows XP
pigobocian
 
Posty: 2
Dołączył(a): N mar 28, 2010 6:59 am

Re: Filtrowanie bazy do Raportu

Postprzez czp » N mar 28, 2010 2:58 pm

Witam


Ta kwerenda paramertyczna jakoś nie działała mi prawidłowo.
Dokonałem zmiany przy zastosowaniu operatora BETWEEN i w ten sposób
kwerenda pokazuje dokładnie rekordy z przedziału pomiędzy wskazanymi datami.
Jeżeli na podstawie takiej kwerendy zrobimy raport to przy uruchomieniu
raportu zostaniemy poproszeni o wpisanie parametrów.


Dodaje plik bazy z tą zmianą.
Załączniki
Kopia Nowa Baza Danych.odb
(15.53 KiB) Pobrane 199 razy
Windows 7 i openoffice 3.2
Avatar użytkownika
czp
 
Posty: 47
Dołączył(a): Cz mar 04, 2010 5:38 pm

Re: Filtrowanie bazy do Raportu

Postprzez pigobocian » N mar 28, 2010 7:05 pm

Faktycznie :)
Wysłałem nie ten plik - chodzi o to że w jednej z kwerend jest operator OR zamiast AND, stąd wadliwe funkcjonowanie.
Szczegóły można obejrzeć edytując jako kod SQL - "Edytuj w widoku SQL".
Przepraszam za niedociągnięcie.
OpenOoffice 3.2 na Debian Squeeze / OpenOoffice 3.2 na Windows XP
pigobocian
 
Posty: 2
Dołączył(a): N mar 28, 2010 6:59 am


Powrót do Base

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość