odb i konwertowanie

Użytkowanie programu bazodanowego

odb i konwertowanie

Postprzez kris_IV » Pt lut 12, 2010 12:14 pm

Witam,
Mój problem wygląda następująco, chciał bym gotową bazę danych .odb sformatować np. do .EXE aby można było ją uruchamiać bez zainstalowanego na komputerze oo.org - to główny cel.
Drugim celem jest zakończenie możliwości edycji bazy danych oraz zwyczajnie ciekawsze jej uruchamianie.
Szukałem trochę w google ale po wpisaniu .odb się tylko informacje o wirusach wyszukują i jedna wiadomość że się nie da... Ale przecież jakoś to da się wszystko;) W accesie też mówili że się nie da a się jakoś tam da;p
Pozdrawiam
OpenOffice.org 3.1, Windows Vista/XP
kris_IV
 
Posty: 5
Dołączył(a): Pt lut 12, 2010 12:08 pm

Re: odb i konwertowanie

Postprzez Jan_J » Pt lut 12, 2010 12:36 pm

Ciężko będzie...
Nasz wątek na podobny temat: viewtopic.php?f=13&t=177
Tamże link do odpowiedniego wątku na bratnim forum.
JJ
LO Still (6.2) ∙ AOO 4.1.7 ∙ Python (3.7|2.7) ∙ Unicode 12 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Fedora|CentOS|SUSE)
Jan_J
 
Posty: 3975
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: odb i konwertowanie

Postprzez kris_IV » Pt lut 12, 2010 1:14 pm

A powiedz mi, może się orientujesz, czy jest możliwość żeby na formularzu wstawić karty? :D takie wyboru każda karta to coś innego, rozumiesz o co mi chodzi? EDIT: (akurat ten temat znalazłem wtedy jako jedyny w google na ten temat i dlatego postanowiłem napisać ponownie bo w angielskich wersjach wynika że się nie da raczej..)
OpenOffice.org 3.1, Windows Vista/XP
kris_IV
 
Posty: 5
Dołączył(a): Pt lut 12, 2010 12:08 pm

Re: odb i konwertowanie

Postprzez jkwin » Pt lut 12, 2010 4:48 pm

"...zwyczajnie ciekawsze jej uruchamianie."
"..na formularzu wstawić karty? :D takie wyboru każda karta to coś innego"

Mógłbyś to sprecyzować? - może będzie łatwiej...
jkwin
 
Posty: 28
Dołączył(a): Pt cze 12, 2009 5:57 pm

Re: odb i konwertowanie

Postprzez kris_IV » Pt lut 12, 2010 6:14 pm

Karty to takie jak gdyby zakładki firefoxa/opery czy coś w tym stylu. Na każdej karcie jest inny obraz, przełączając karty uzyskujemy podgląd innych danych. W accesie opcja ta w przyborniku nazywa się: Format karta. Bardzo często jest to bardzo przydatne, gdyż daje możliwość upchania większej liczby danych na jednym ekranie jeśli nie ma potrzeby ich ukazywania w innych jednocześnie. Akurat takiego patentu potrzebuje w OObase i nie mogę nigdzie tego znaleźć... A z ooo korzystam dopiero kilka dni:)

A z tym uruchamianiem ciekawszym no chodzi mi o to aby nie było widać interfejsu OOBase lub po prostu żeby był to .exe... Może ktoś z was już coś takiego zrobił kiedyś?

Jeszcze jeden mam problem, który wiąże się z przyciskami w formularzach oob, mianowicie nie można ich oprogramować jakoś tak jak accesie poprzez basic tylko poprzez makra? Jak je tworzyć jeśli potrzeba nowych? Rozwiązanie z accesa wydaje mi się w tej kwestii dużo bardziej przejrzyste...
OpenOffice.org 3.1, Windows Vista/XP
kris_IV
 
Posty: 5
Dołączył(a): Pt lut 12, 2010 12:08 pm


Powrót do Base

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość