Automatyczne wypełnienie wolnych pól po wybraniu 1 elementu

Użytkowanie programu bazodanowego

Automatyczne wypełnienie wolnych pól po wybraniu 1 elementu

Postprzez Brox » Cz sty 13, 2022 1:17 pm

Cześć,
czy ktoś z was wie jak najlepiej zrobić, żeby po wybraniu nazwy firmy uzupełniła się reszta danych w tabeli NABYWCA np. adres i NIP ?
Załączniki
BazaDanych - Befama.odb
(17.05 KiB) Pobrane 3 razy
OpenOffice 4.1.11
Windows
Base
Brox
 
Posty: 5
Dołączył(a): Cz sty 13, 2022 12:48 pm

Re: Automatyczne wypełnienie wolnych pól po wybraniu 1 eleme

Postprzez Rafkus » Pt sty 14, 2022 1:15 am

Coś ni się zdaje, że zamierzasz zrobić formularz, który następnie będziesz chciał drukować jako fakturę. Nie polecam tobie takiego rozwiązania. Lepiej byłoby zrobić formularz do wprowadzenia danych od faktury a jako fakturę zrobić raport.

W tej chwili tworzysz formularz do wprowadzania danych do Tabeli Klienci (Kontrachenci) niby wprowadzając teraz dane do tego formularza tak naprawdę będziesz zmieniał - czyli mieszał w już istniejących danych.
Według mnie musisz najpierw zrobić jeszcze jedną tabelę Faktury posiadające pola które zdefiniowałeś w swoim formularzu tj: pola dat, sposób płatności, numer pro-formy oraz pola odwołującego się do pola klucza z tabeli Klienci. I na takiej tabeli zrobić ten formularz z podformularzem.

Widziałeś ten wątek? https://forum.openoffice.org/pl/forum/viewtopic.php?t=5224&p=21854#p21854
OpenOffice 4.1.6. oraz LibreOffice 7.1.6 Widows 10
OpenOffice 4.1.3. oraz Libre 4.2.5.2 Windows XP
Avatar użytkownika
Rafkus
 
Posty: 360
Dołączył(a): Cz kwi 12, 2018 10:26 pm

Re: Automatyczne wypełnienie wolnych pól po wybraniu 1 eleme

Postprzez Brox » Pt sty 14, 2022 1:33 am

Nie widziałem, ale zaraz obadam wszystko. Czyli mówisz że, najlepiej fakturę zrobić w raportach. Będzie to działało tak, że po wpisaniu np. numeru NIP reszta danych się uzupełni sama?
OpenOffice 4.1.11
Windows
Base
Brox
 
Posty: 5
Dołączył(a): Cz sty 13, 2022 12:48 pm

Re: Automatyczne wypełnienie wolnych pól po wybraniu 1 eleme

Postprzez Rafkus » Pt sty 14, 2022 2:03 am

Raporty będą generowały dokument tekstowy na podstawie danych wpisanych do formularza. Więc to zależy od zaprojektowanej struktury formularza. Możesz zerknąć na ten plik tam jest formularz 6.Zamówienie2, można powiedzieć że to taki zarys do fakturowania.
Załączniki
MagazynA.odb
(164.04 KiB) Pobrane 1 raz
OpenOffice 4.1.6. oraz LibreOffice 7.1.6 Widows 10
OpenOffice 4.1.3. oraz Libre 4.2.5.2 Windows XP
Avatar użytkownika
Rafkus
 
Posty: 360
Dołączył(a): Cz kwi 12, 2018 10:26 pm

Re: Automatyczne wypełnienie wolnych pól po wybraniu 1 eleme

Postprzez Brox » N sty 16, 2022 12:39 am

Pobierać to rozszerzenie od Oracle ? Czy pomaga to w stworzeniu takiego raportu z fakturą. Nie mogę odczytać twoich raportów bez tego rozszerzenie, a ciężko mi się za zabrać za zrobienie faktury VAT w raporcie.

Nie wiem czy dam rady zrobić to w raporcie bo niektóre dane trzeba wprowadzić ręcznie takie jak datę sprzedaży, czy zapłaty. Tak samo mam problem z wyciągnięciem do raportu tylko 1 (wybranej przez siebie) firmy, a nie wszystkich od razu.
OpenOffice 4.1.11
Windows
Base
Brox
 
Posty: 5
Dołączył(a): Cz sty 13, 2022 12:48 pm

Re: Automatyczne wypełnienie wolnych pól po wybraniu 1 eleme

Postprzez Rafkus » N sty 16, 2022 5:50 pm

Czy pobrać rozszerzenie - to zależy od Ciebie. Jesteś zadowolony z raportów czy też nie?. Sugerowałbym
raczej abyś zastanowił się nad przejściem tak w ogóle na LibreOffice - jest bardziej rozwijany niż OpenOffice.

Znalazłem dzisiaj trochę czasu i przyjrzałem się twojej bazie. Dodałem tabelę Faktury z polami zdefiniowanymi przez Ciebie w formularzu. Podczas podmiany źródła danych w formularzu odkryłem, że potraktowałeś go tak, jakby to był dokument tekstowy tj. pola formularza dopasowywałeś do wpisanego tekstu. W efekcie podczas mojej edycji wszystko zaczęło mi się rozjeżdżać. Radzę abyś taki formularz traktował jakby to była tablica ogłoszeń i tylko na niej "doczepiał karteczki". Do podpisywania pól służą pola etykiet.
No więc zaprojektowałem ten formularz od nowa. I przedstawiłem w nim dwa sposoby na wyświetlanie informacji o danych zawierających się w innej tabeli (Klienci).

Sposób pierwszy: polega na wykorzystaniu pól listy. One właśnie potrafią wyświetlać jedno a do tabeli wpisywać co innego. I tak w moim formularzu pola listy: KlientNIP (ten zielony) oraz te leżące na szarym prostokącie Nazwa, Adres, Miasto one wszystkie tak naprawę pobierają (a raczej zmieniają) wartość z jednego pola: KlientNip z tabeli Faktury. Po zmianie wartości w którymś z tych pól wystarczy kliknąć inne aby wszystkie zaktualizowały swój wyświetlony wynik.

Sposób drugi: polega na zrobieniu formularza z podformularzem. Połączenie danych pomiędzy dwiema tabelami odbywa się dzięki polom: KlientNIP z tabeli Faktury z polem NIP z tabeli Klienci. W tym przypadku aby zaktualizować pola podformularza po zmianie wartości w np. zielonym polu KlientNip, należy jeszcze kliknąć dołączony przycisk Odśwież formularz .
Załączniki
BazaDanych - Befama2.odb
(108.05 KiB) Pobrane 1 raz
OpenOffice 4.1.6. oraz LibreOffice 7.1.6 Widows 10
OpenOffice 4.1.3. oraz Libre 4.2.5.2 Windows XP
Avatar użytkownika
Rafkus
 
Posty: 360
Dołączył(a): Cz kwi 12, 2018 10:26 pm

Re: Automatyczne wypełnienie wolnych pól po wybraniu 1 eleme

Postprzez Brox » Pn sty 17, 2022 1:38 am

Jestem zaskoczony, dokładnie o to mi chodziło, dziękuję. Powiedziałbyś mi jeszcze jak zrobiłeś obszary SPRZEDAWCA i NABYWCA bo widzę że to tabele nie są.

Rozumiem, że w sposobie pierwszym wszystkie pola w obszarze NABYWCA to są pola listy, tylko czemu jak wejdziemy w ich opcje to wyświetla się WYBÓR WIELOKROTNY. Nie musiałeś tego niczym łączyć tylko wystarczyło wybrać odpowiednie pola ?
OpenOffice 4.1.11
Windows
Base
Brox
 
Posty: 5
Dołączył(a): Cz sty 13, 2022 12:48 pm

Re: Automatyczne wypełnienie wolnych pól po wybraniu 1 eleme

Postprzez Rafkus » Pn sty 17, 2022 11:15 am

Brox napisał(a):jak zrobiłeś obszary SPRZEDAWCA i NABYWCA

Na pasku narzędziowym RYSUNEK są dostępne różne kształty i symbole które można umieścić w dokumencie. Wybrałem prostokąt i narysowałem go w formularzu. Dwukrotne kliknięcie go pozwala na wpisanie do niego jakiegoś tekstu.

Brox napisał(a):wyświetla się WYBÓR WIELOKROTNY.

Tworząc lub edytując formularz zazwyczaj korzystam z pomocy paska narzędziowego PROJEKT FORMULARZA. Na nim Znajduje się polecenie DODAJ POLE. Przy jego pomocy wstawia się do formularza jednocześnie pole etykiety i jakieś inne pole formularza (zależy to od typu danych w tabeli) - te dwa elementy są zgrupowane w jedno. Aby w takim zgrupowanym elemencie zaznaczyć tylko jedną rzecz, należy wcisnąć klawisz CTRL i dopiero wtedy kliknąć wybrany element. Inny sposób to dany twór kliknąć Prawym Klawiszem Myszki aby wywołać menu opcji, i wybrać z niej opcję Grupuj ---> Rozgrupuj.

Brox napisał(a):wystarczyło wybrać odpowiednie pola ?

Dokładnie. Przy pomocy polecenia DODAJ POLE z paska PROJEKT FORMULARZA, wstawiłem do formularza cztery razy pole KlientNip. Następnie, w każdym z nich, zmieniłem tekst etykiety oraz pole formatowane zamieniłem na pola listy, w opcjach ustawiłem, że ma być rozwijane, typ zawartości listy ustawiłem na SQL i stworzyłem kwerendę - zawartość pola listy.
Powtórzę jeszcze raz: cała sztuczka z wyświetlaniem wartości z innej tabeli tkwi w tym, że te pola listy współużytkują tylko jedną daną zapisaną w polu KlientNip.
OpenOffice 4.1.6. oraz LibreOffice 7.1.6 Widows 10
OpenOffice 4.1.3. oraz Libre 4.2.5.2 Windows XP
Avatar użytkownika
Rafkus
 
Posty: 360
Dołączył(a): Cz kwi 12, 2018 10:26 pm

Re: Automatyczne wypełnienie wolnych pól po wybraniu 1 eleme

Postprzez Brox » Wt sty 18, 2022 1:21 am

Okej dzięki wielkie, problem rozwiązany, a ja wszystko rozumiem.
OpenOffice 4.1.11
Windows
Base
Brox
 
Posty: 5
Dołączył(a): Cz sty 13, 2022 12:48 pm


Powrót do Base

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość