Baza Danych problem z dostępem w sieci

Użytkowanie programu bazodanowego

Baza Danych problem z dostępem w sieci

Postprzez andro » Śr lip 01, 2020 11:41 pm

Witam,
Swego czasu stworzyłem w Firmie rejestr transakcji z wykorzystaniem LibreOffice Base. Ponieważ Firma posiada kilka oddziałów zamiejscowych baza danych znajduje się w środowisku sieciowym sieci wewnętrznej firmy. O problemie wielodostępu do bazy nie wspominam(chociaż przydałby się), natomiast od pewnego czasu zdarza się problem z dostępem do bazy. Przy próbie wejścia wyświetla się komunikat (w załączeniu screen).
error.JPG

Informatyk firmy idzie w zaparte i twierdzi, że to moja wina, jako twórcy bazy. Ja natomiast upatruję problem z javą, czy też konfiguracją sieci wewnętrznej firmy.
Baza danych funkcjonuje już 2 lata i dopiero teraz zaczęły się problemy.
Oczywiście na dysku lokalnym nie ma żadnych problemów.

Będę wdzięczny za pomoc w ustaleniu chociażby przyczyn takiego błędu.
libreoffice 6.1.4.2 Win 10
andro
 
Posty: 29
Dołączył(a): N gru 30, 2018 3:34 am

Re: Baza Danych problem z dostępem w sieci

Postprzez Rafkus » Cz lip 02, 2020 6:46 pm

Nie jestem informtykiem dlatego mogę jedynie zaproponować sprawdzenie opcji czy jest zainstalowana java. Wybierz z menu Narzędzia ---> Opcje, powinno tam wyglądać mniej więcej tak:
opcje.jpg

Chciałem się jeszcze spytać czy potrafiłbyś stworzyć tam jakąś prymitywną małą - nową bazę, ale piszesz że twoja baza "na dysku lokalnym nie ma żadnych problemów." więc opcja uszkodzonej bazy odpada...
OpenOffice 4.1.6. oraz LibreOffice 6.4 Widows 10
OpenOffice 4.1.3. oraz Libre 4.2.5.2 Windows XP
Avatar użytkownika
Rafkus
 
Posty: 169
Dołączył(a): Cz kwi 12, 2018 10:26 pm

Re: Baza Danych problem z dostępem w sieci

Postprzez andro » Cz lip 02, 2020 8:33 pm

Java oczywiście jest zainstalowana. Z tego, co informatyk twierdzi, to wynika, że jeżeli któryś użytkownik źle zamknie bazę( sugestia zamykanie przez CTRL+Q), wówczas na serwerze robi się coś w rodzaju "zawieszenia procesów libry". Wówczas reset serwera pomaga. Nie wiem, nie jestem informatykiem. Problem czasami pojawiał się też, gdy któryś z użytkowników otworzył bazę, potem jakiś inny dokument libry, wówczas zamykając bazę, a nie zamknąwszy owego dokumentu, np. calc, następny użytkownik, przy próbie wejścia do bazy otrzymywał właśnie taki komunikat. Teraz, pisząc sobie o tym przypomniałem. Nie wiem jak z tym sobie poradzić.
libreoffice 6.1.4.2 Win 10
andro
 
Posty: 29
Dołączył(a): N gru 30, 2018 3:34 am


Powrót do Base

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości