Błąd aktualizacji rekordu

Użytkowanie programu bazodanowego

Błąd aktualizacji rekordu

Postprzez andro » N gru 30, 2018 3:44 am

Witam wszystkich,
Mam problem. Otóż stworzyłem bazę danych, zmodyfikowałem pola i wydawało się, że wszystko będzie ok. Problem pojawił się, gdy próbowałem zapisać pierwszy rekord. Po wypełnieniu któregoś z pół listy i próbie zapisu pojawia się błąd aktualizacji. Nie wiem co w tej sytuacji zrobić
Dla wyjaśnienia na screenie nazwa cruk jest nazwą tabeli.
Załączniki
błąd zapisu rekordu.docx
(126.97 KiB) Pobrane 16 razy
libreoffice 6.1.4.2 Win 10
andro
 
Posty: 2
Dołączył(a): N gru 30, 2018 3:34 am

Re: Błąd aktualizacji rekordu

Postprzez andro » Pn gru 31, 2018 12:29 am

Wszystko ok. W tabeli cruk nie były poprawnie ustalone długości poszczególnych pól
libreoffice 6.1.4.2 Win 10
andro
 
Posty: 2
Dołączył(a): N gru 30, 2018 3:34 am

Re: Błąd aktualizacji rekordu

Postprzez Jan_J » Pn gru 31, 2018 12:35 am

Formalnie:
1. zamiast graficznego SCREENA jako podstawa do dyskusji wystarczyłby TEKST z diagnozą błędu, cytuję
Value too long in statement [UPDATE "cruk" SET "rodzaj odstępstwa" = ? WHERE "ID" = ?]
(ktoś i tak musiał to napisać, by było co komentować ;()
2. nawet graficzny SCREEN załączony do postu byłby lepszy od DOKUMENTU BIUROWEGO w formacie docx, z osadzoną grafiką.

Merytorycznie:
1. tabela "cruk" ma swój opis definiujący, z którego wynika m.in. maksymalna dozwolona długość jej pól, w tym pola "rodzaj odstępstwa". Sądzę, że wartość pobrana z formularza jest zbyt długa w porównaniu z tymi ustaleniami. Po prostu znaków wpisano za dużo, albo zadeklarowano za mało miejsca na nie.
2. do czego jak widać sam doszedłeś, i słusznie.
3. opisowa nazwa pola "rodzaj odstępstwa" będzie sprawiała problemy, jako że zawiera spacje i litery niełacińskie. Problem może się objawić w przypadku zmiany architektury projektu: przeniesienie do innej bazy, wyposażenie w interfejs WWW, itp. Lepiej się samoograniczać pod względem dyscypliny, żeby później uniknąć nieoczekiwanych komplikacji. Przykładowa nazwa "ID" zamiast opisowej "Identyfikator w tabeli" jest OK; tu dobrym kandydatem byłaby np. "rodzaj_odst". Z tym że bieżący problem na 100% ma inną przyczynę.
JJ
LO (6.1|6.2) ∙ AOO 4.1.6 ∙ Python (3.7|2.7) ∙ Unicode 12 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Fedora|CentOS|SUSE)
Jan_J
 
Posty: 3923
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław


Powrót do Base

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość