niepoprawnie wyświetlane podkreślenie

Użytkowanie edytora równań

niepoprawnie wyświetlane podkreślenie

Postprzez michal_w » N maja 01, 2011 9:26 pm

Witam wszystkich forumowiczów!
To mój pierwszy post na tym forum. W OpenOffice Writerze piszę pracę i muszę wstawiać dość dużo formuł. Gdy są one niezbyt skomplikowane, to wszystko wygląda ok. Problem pojawia się, gdy formuła zaczyna się "rozrastać".
W moich formułach używam do każdej zmiennej podkreślenia, w trakcie edytowania wszystko wygląda ok, natomiast po zakończeniu edytowania formuły wygląd jest niepoprawny. W załączniku przesyłam dwa pliki, w trakcie i po edycji. Wygląda to tak, że część pokreśleń jest grubszą, a cześć cieńszą czcionką. Do tego w podkreślenia zlewa się z literą.
Dodam, że w miejscach, w których występuje problem, formuła wygląda tak samo.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc,
pozdrawiam
Michał
Załączniki
po_edycji.jpg
wygląd po edycji
po_edycji.jpg (15.63 KiB) Przeglądane 2892 razy
w_trakcie_edycji.jpg
wygląd w trakcie edytowania
w_trakcie_edycji.jpg (14.66 KiB) Przeglądane 2892 razy
OpenOffice 3.2 / Windows XP
michal_w
 
Posty: 3
Dołączył(a): N maja 01, 2011 9:13 pm

Re: niepoprawnie wyświetlane podkreślenie

Postprzez Astur » Pn maja 02, 2011 10:02 am

Zamiast zrzutów ekranu, wyeksportuj te formuły do pdf, po czym obejrzyj w powiększeniach od 100% i (ewentualnie) przyślij tutaj.
Manjaro – LibreOffice 6.1.6.3
Zanim zastosujesz się do jakiejś rady, zrób kopię zapasową dokumentu, którego ona ma dotyczyć.
Wskazówka: w dokumentach używam niestandardowych, bezpłatnych czcionek Gentium i Lato
Avatar użytkownika
Astur
 
Posty: 592
Dołączył(a): Wt lip 13, 2010 9:11 am

Re: niepoprawnie wyświetlane podkreślenie

Postprzez michal_w » Śr maja 04, 2011 6:12 pm

Astur napisał(a):Zamiast zrzutów ekranu, wyeksportuj te formuły do pdf, po czym obejrzyj w powiększeniach od 100% i (ewentualnie) przyślij tutaj.
Załączniki
wzor.pdf
(24.03 KiB) Pobrane 134 razy
OpenOffice 3.2 / Windows XP
michal_w
 
Posty: 3
Dołączył(a): N maja 01, 2011 9:13 pm

Re: niepoprawnie wyświetlane podkreślenie

Postprzez Jan_J » Śr maja 04, 2011 8:33 pm

Rzeczywiście...

Bo mnie taki kod
Kod: Zaznacz cały   Rozszerz widokZwiń widok
{underline I}_1 = ... =
underline E
{1 over {underline Z} _0 + 1 over {underline Z} _1 }
over
{1  + underline Z over {underline Z} _0 + {underline Z}  over {underline Z}_1}
daje dobry wynik w trybie edycji, a zły w trybie podglądu, kiedy formuła nie jest ,,otwarta''. Zły jest też eksport do pdf-a. Podejrzewam błąd w algorytmie obliczającym wymiary pionowe.

Pomaga zmiana fontu (Format/Czcionki w Math) Czyżby domyślny DejaVu miał niekompletnie zdefiniowaną metrykę?

Kod
Kod: Zaznacz cały   Rozszerz widokZwiń widok
{underline I}_1
= ... =
{underline E}
{1 over {underline Z} _0 + 1 over {underline Z} _1 }
over
{1  + {underline Z_{}} over {underline Z}_0 + {underline Z_{}}  over {underline Z}_1}
prezentuje się nieco lepiej (także w domyślnym foncie), ale odstęp między znakiem a podkreśleniem, wymuszony pustym indeksem dolnym, jest zbyt duży.

Poza tym kreski nie są identycznie rozmieszczone względem (identycznych) liter. TeX to to nie jest...
JJ
LO (6.1|6.2) ∙ AOO 4.1.6 ∙ Python (3.7|2.7) ∙ Unicode 12 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Fedora|CentOS|SUSE)
Jan_J
 
Posty: 3948
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: niepoprawnie wyświetlane podkreślenie

Postprzez Raknor » N cze 19, 2011 8:05 pm

Znalezione w pomocy:

W przypadku niektórych ciągów znaków może się zdarzyć, że linia wstawiona za pomocą polecenia underline znajduje się zbyt blisko znaku. W takim wypadku problem powinno rozwiązać zastosowanie pustej grupy: underline Q sub {} zamiast underline Q.
LibreOffice 5.1.6 (64bit)
Kubuntu 16.04 (64bit)
Wszelkie uwagi lub chęć udziału przy polonizacji LibreOffice proszę kierować na adres: pol_lo at pro.wp.pl
Raknor
 
Posty: 509
Dołączył(a): Pt lut 19, 2010 3:32 pm
Lokalizacja: Warszawa


Powrót do Math

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość