Skalowanie grafiki z tekstem

Użytkowanie edytora grafiki

Skalowanie grafiki z tekstem

Postprzez SGrzegorzS » Śr cze 01, 2016 9:26 am

Witam

Robię dużo obrazków z tekstem i następnie robię skalowanie. I to właśnie skalowanie nie działa mi do końca.
np zrobię kwadrat umieszczam w nim tekst - grupuje i następnie skaluje tj pomniejszam lub powiększam i zawsze mam tekst rozjechany.
Kwadrat ulega pomniejszeniu a tekst nie.
Proszę o pomoc.
prace wykonuje w open office draw

Grzegorz
OPENOFFICE VER 3. WIndows 10
SGrzegorzS
 
Posty: 2
Dołączył(a): Śr cze 01, 2016 9:19 am

Re: Skalowanie grafiki z tekstem

Postprzez Jan_J » Śr cze 01, 2016 3:47 pm

Na temat: https://bz.apache.org/ooo/show_bug.cgi?id=13972, wraz z możliwościami obejścia + poradnik video. Nie wiem czy skuteczne ani czy wygodne.
JJ
LO (6.1|6.2) ∙ AOO 4.1.6 ∙ Python (3.7|2.7) ∙ Unicode 12 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Fedora|CentOS|SUSE)
Jan_J
 
Posty: 3872
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Skalowanie grafiki z tekstem

Postprzez Astur » So kwi 13, 2019 1:44 pm

Sądząc po dacie, sprawa pewnie już niebyła, ale ramach przeglądania zaszłości, zajrzałem tutaj…

A oto odpowiedź: Po wpisaniu tekstu do figury skonwertuj ją do metapliku:
Menu → Konwertuj → W metaplik
Efekt jest też pokazany w załączonym w archiwum pliku wideo.
Załączniki
kwadrat z tekstem.mkv.zip
Jak sprawić, aby tekst przytulił się do formy
(998.99 KiB) Pobrane 2 razy
Manjaro – LibreOffice 6.1.5.2
Zanim zastosujesz się do jakiejś rady, zrób kopię zapasową dokumentu, którego ona ma dotyczyć.
Wskazówka: w dokumentach używam niestandardowych, bezpłatnych czcionek Gentium i Lato
Avatar użytkownika
Astur
 
Posty: 578
Dołączył(a): Wt lip 13, 2010 9:11 am

Re: Skalowanie grafiki z tekstem

Postprzez SGrzegorzS » N kwi 14, 2019 8:47 pm

Witam
Sprawa faktycznie odległa ale aktualna.
Poradziłem sobie w ten sposób że obrazki do dokumentacji robiłem już w rozmiarze jaki mnie interesował więc nie skalowałem a bardziej zaawansowane projekty robiłem w
programie Inskape lub Corel i potem to jakoś łączyłem.

Sprawdziłem co napisałeś faktycznie to działa. W życiu bym na to nie wpadł.
Wielkie dzięki na pewno mi się to przyda.
Dziękuje.
OPENOFFICE VER 3. WIndows 10
SGrzegorzS
 
Posty: 2
Dołączył(a): Śr cze 01, 2016 9:19 am


Powrót do Draw

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron