Zniekształcanie grafik w Impresie

Użytkowanie edytora prezentacji

Zniekształcanie grafik w Impresie

Postprzez heillos » N sty 14, 2018 9:11 am

Wstawiam na slajdy w Impresie grafiki, które wystają poza slajd. Celowo. Bo to, co wystaje, ma być obcięte i już. I zawsze było, od lat. A teraz nagle mi to zniekształca tak, żeby weszło na slajd. Nie wiem, z którą wersją, bo z pół roku nie robiłem, ale masakra. Każdą grafikę muszę precyzyjnie przycinać do krawędzi, dużo więcej roboty.

Ktoś z Was się orientuje, co to się podziało, że tak to działa?
Avatar użytkownika
heillos
 
Posty: 143
Dołączył(a): Wt cze 02, 2009 8:19 am

Re: Zniekształcanie grafik w Impresie

Postprzez Jan_J » Pn sty 22, 2018 3:47 pm

Przykład, przykład. Najlepiej krótki i neutralny.
Może nikt nie używa Impressa? bo ja na przykład robię slajdy Beamerem.
JJ
LO (6.0|6.1) ∙ AOO 4.1.5 ∙ Python (3.7|2.7) ∙ Unicode 11 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Fedora|CentOS|SUSE)
Jan_J
 
Posty: 3732
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Zniekształcanie grafik w Impresie

Postprzez heillos » Wt sty 23, 2018 6:32 pm

Ale jaki przykład? Bierzesz slajd, wklejasz zdjęcie, ustawiasz je tak, że pół wystaje np. z prawej za slajd, a pół nachodzi. W starych wersjach było tak, że przy pełnym ekranie ucinał to, co wystawało. A w nowej nie, próbuje to wcisnąć na slajd.

Co gorsza, przyciąłem to opcją przycinania z Impressa, żeby nie wystawało, to po otwarciu w starym Impressie się zniekształca.

Ja wiem, że mało kto używa LibreOffice, a już Impressa to prawie nikt :( A ja wciąż nie mam kasy na migrację do MSO, bo mam kilka komputerów i z 5 tysiaków by musiało na MSO pójść :( tylko dlatego, że mam różne wielkości do różnych potrzeb.
Avatar użytkownika
heillos
 
Posty: 143
Dołączył(a): Wt cze 02, 2009 8:19 am

Re: Zniekształcanie grafik w Impresie

Postprzez Jan_J » Wt sty 23, 2018 7:28 pm

Ła, a ja leniwie chciałem sobie wziąć gotowy przykład, pooglądać xmle, otworzyć tu i śmu, zapisać i zobaczyć, czy i czym się różnią. Takie śledztwo bym zrobił, ale przechodzić przez klikalny interfejs to szczerze mi się nie chce...

Writera i Calca moi studenci używają chętnie.
Ja kiedy mogę, używam LaTeXa, kiedy nie mogę, używam markdown, a kiedy naprawdę nie mogę, redaguję cudzy dokument narzędziami, których używa współpracująca grupa.
I powiem, że przy wszystkich swoich ograniczeniach Writer w roli małego niedorobionego DTP jest lepszy od Worda. Bo mniej bałaganiarsko zarządza dokumentem.

Ale Impress to porażka. Zreszą PowerPoint również. Do prostoty i potęgi Beamera lata świetlne.
JJ
LO (6.0|6.1) ∙ AOO 4.1.5 ∙ Python (3.7|2.7) ∙ Unicode 11 ∙ LATEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Fedora|CentOS|SUSE)
Jan_J
 
Posty: 3732
Dołączył(a): Pt maja 22, 2009 1:20 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Zniekształcanie grafik w Impresie

Postprzez Astur » Wt sty 23, 2018 10:08 pm

Eee... kliknij na wstawionym obrazku PPM i wybierz "Rozmiar oryginalny"?

Potem też PPM i "Kadrowanie"
LibreOffice Still

Zanim zastosujesz się do jakiejś rady, zrób kopię zapasową dokumentu, którego ona ma dotyczyć.
Avatar użytkownika
Astur
 
Posty: 541
Dołączył(a): Wt lip 13, 2010 9:11 am

Re: Zniekształcanie grafik w Impresie

Postprzez Astur » Wt sty 23, 2018 10:28 pm

heillos napisał(a):Wstawiam na slajdy w Impresie grafiki, które wystają poza slajd. Celowo. Bo to, co wystaje, ma być obcięte i już. I zawsze było, od lat. A teraz nagle mi to zniekształca tak, żeby weszło na slajd. Nie wiem, z którą wersją, bo z pół roku nie robiłem, ale masakra. Każdą grafikę muszę precyzyjnie przycinać do krawędzi, dużo więcej roboty.

Ktoś z Was się orientuje, co to się podziało, że tak to działa?
To pewnie nazywa się ułatwienie. Właściwie dla mnie to jest ułatwienie... Trzeba by znaleźć w spisie tego co "naprawiono" i wg tej nazwy poszukać w ustawieniach zaawansowanych. Albo w makrach, skryptach itd. Może zostały jakieś ślady
LibreOffice Still

Zanim zastosujesz się do jakiejś rady, zrób kopię zapasową dokumentu, którego ona ma dotyczyć.
Avatar użytkownika
Astur
 
Posty: 541
Dołączył(a): Wt lip 13, 2010 9:11 am

Re: Zniekształcanie grafik w Impresie

Postprzez heillos » Śr sty 24, 2018 11:50 am

Astur napisał(a):Eee... kliknij na wstawionym obrazku PPM i wybierz "Rozmiar oryginalny"?

Potem też PPM i "Kadrowanie"



I tak mam naprawiać wszystkie obrazki po przeniesieniu prezentacji do innej wersji Impressa? No ja dziękuję za taki biznes.
Avatar użytkownika
heillos
 
Posty: 143
Dołączył(a): Wt cze 02, 2009 8:19 am

Re: Zniekształcanie grafik w Impresie

Postprzez Astur » Cz sty 25, 2018 10:42 pm

Nno-nnie

Makro jakieś zrób.

Od razu mówię, że się nie znam na makrach
LibreOffice Still

Zanim zastosujesz się do jakiejś rady, zrób kopię zapasową dokumentu, którego ona ma dotyczyć.
Avatar użytkownika
Astur
 
Posty: 541
Dołączył(a): Wt lip 13, 2010 9:11 am

Re: Zniekształcanie grafik w Impresie

Postprzez heillos » Pn sty 29, 2018 8:12 pm

Tak, na pewno makro zgadnie, który obszar nalezy kadrować :)

A może tak by po prostu ustandaryzować zachowanie?
Avatar użytkownika
heillos
 
Posty: 143
Dołączył(a): Wt cze 02, 2009 8:19 am


Powrót do Impress

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości