basic hulp gevraagd voor optellen van cellen

Bespreek het rekenblad

basic hulp gevraagd voor optellen van cellen

Berichtdoor Booskabouter » ma jun 17, 2013 4:40 pm

De ellende bij vele programma's is dat je niet weet hoe/welke hulpvraag te stellen.
Ik bedoel als je niet weet hoe zo'n formule heet, is het knap moeilijk om ernaar te zoeken.

Mijn "probleem" is heel eenvoudig:

(handmatig) cel A1 handmatig invullen
(automatisch) waarde van a1 kopiëren naar d1
(handmatig) andere waarde in cel A1 invullen
nu komt het probleem:
nieuwe waarde van cel A1 TOEVOEGEN aan de waarde van D1

dus ik vul "10" in A1
D1 wordt automatisch ook "10"
nu vul ik A1 opnieuw in met "7"
ik wil nu in D1 "17" zien, en niet 7.

help?
windows 7, open office 3.4.1
Booskabouter
 
Berichten: 5
Geregistreerd: ma jun 17, 2013 4:19 pm

Re: basic hulp gevraagd voor optellen van cellen

Berichtdoor RPG » ma jun 17, 2013 6:07 pm

Hallo

Ik heb geen idee hoe dat te doen en heb ook het idee dat het ook niet zo eenvoudig is om dat met een spreadsheet.

Het doel van spreadsheets meer om met reeksen getallen te werken. Wat je nu beschrijft doet me eerder denken aan een rekenmachine.

Romke
LibreOffice 6.4.4.2.0 op openSUSE Leap 15.1
RPG
 
Berichten: 4295
Geregistreerd: wo apr 15, 2009 1:01 am
Woonplaats: Apeldoorn, Nederland

Re: basic hulp gevraagd voor optellen van cellen

Berichtdoor Booskabouter » ma jun 17, 2013 9:47 pm

Bedankt voor je antwoord. Nee geen rekenmachine. Eerder een boekhoudprogramma; dus niet vreemd in een spreadsheet.

Iemand anders?
windows 7, open office 3.4.1
Booskabouter
 
Berichten: 5
Geregistreerd: ma jun 17, 2013 4:19 pm

Re: basic hulp gevraagd voor optellen van cellen

Berichtdoor eremmel » ma jun 17, 2013 10:17 pm

Dit is niet een van de makkelijkste dingen die u wilt, maar het gaat met een hulp blad.
Dit is duidelijk niet voor beginners, maar bijt u uw tanden er maar op stuk.
Bij het lezen van uw vraag dacht ik ook aan een rekenmachine dus is heb ook maar een reset-knop gemaakt.

Succes
Bijlagen
Optelmachine.ods
(11.14 KiB) 85 keer gedownload
W10 (build 19042), LO 7.0.4.2(x64)
Het is Microsoft marketing die laat geloven dat computers geschikt zijn voor niet technici
eremmel
 
Berichten: 649
Geregistreerd: di sep 01, 2009 10:11 am
Woonplaats: Barneveld, Nederland

Re: basic hulp gevraagd voor optellen van cellen

Berichtdoor RPG » ma jun 17, 2013 10:51 pm

Hallo

Dat is erg mooi. Ik moet nog even studeren voor ik het begrijp.

Romke
LibreOffice 6.4.4.2.0 op openSUSE Leap 15.1
RPG
 
Berichten: 4295
Geregistreerd: wo apr 15, 2009 1:01 am
Woonplaats: Apeldoorn, Nederland

Re: basic hulp gevraagd voor optellen van cellen

Berichtdoor Booskabouter » ma jun 17, 2013 11:35 pm

Dit is niet een van de makkelijkste dingen die u wilt, maar het gaat met een hulp blad.
Dit is duidelijk niet voor beginners, maar bijt u uw tanden er maar op stuk.


Jeetje, en ik maar denken dat ik het simpelste van het simpelste vroeg.
Dank voor je voorzet RML. Ik zie nog niet hoe en wat, maar het klinkt goed.
Eerst het eerste obstakel pakken: jouw progje zegt: alleen lezen!
FF uitdokteren hoe ik dat kan aanpakken.
i.i.g. bedankt
windows 7, open office 3.4.1
Booskabouter
 
Berichten: 5
Geregistreerd: ma jun 17, 2013 4:19 pm

Re: basic hulp gevraagd voor optellen van cellen

Berichtdoor eremmel » di jun 18, 2013 11:42 am

Dat 'Alleen Lezen' komt van je browser. Meeste files die je download worden read-only gemaakt. Gewoon even 'bewaren als' doen en een andere naam geven.
W10 (build 19042), LO 7.0.4.2(x64)
Het is Microsoft marketing die laat geloven dat computers geschikt zijn voor niet technici
eremmel
 
Berichten: 649
Geregistreerd: di sep 01, 2009 10:11 am
Woonplaats: Barneveld, Nederland

Re: basic hulp gevraagd voor optellen van cellen

Berichtdoor Booskabouter » di jun 18, 2013 2:25 pm

Dat had ik al opgelost.
Ben nu bezig te bedenken hoe ik jouw progje kan verwerken tot een eenvoudig boekhoudprogje.

Ik zou daarvoor graag willen weten waar de "reset" voor dient. Het progje begint pas te werken nadat je eerst een reset doet.
Dan kun je getallen in A2 invoegen die keurig in D2 worden opgeteld/afgetrokken.
MAAR: als ik dan een reset doe blijft de laatste waarde in D2 staan. Waarom?
of waarom zou ik een reset moeten doen?

Alvast bedankt.
windows 7, open office 3.4.1
Booskabouter
 
Berichten: 5
Geregistreerd: ma jun 17, 2013 4:19 pm

Re: basic hulp gevraagd voor optellen van cellen

Berichtdoor eremmel » di jun 18, 2013 4:35 pm

Bij een reset wordt de laatste waarde overgenomen als begin waarde. Kijk maar eens in Sheet2 wat er gebeurd. Als u 1 + 1 wilt doen werkt dat alleen als u 1 + 0 + 1 doet, dat komt omdat de sheet veranderingen detecteert.

Ik heb de indruk Calc niet de juiste tool is om te doen wat u wilt.
Het kan wel in Calc, maar dan moet u elke nieuwe mutatie zijn eigen 'regel' geven.
Calc kun je niet gebruiken als een soort boekhoud programma met 'invul' formulier. Behalve natuurlijk als je aan de gang gaat met macro's, maar dat wil ik u ernstig afraden.

U heeft misschien meer baad bij Base (een kleine database), maar dan raad ik aan om dat niet zelf te doen maar iets 'simpels' te zoeken op internet.
W10 (build 19042), LO 7.0.4.2(x64)
Het is Microsoft marketing die laat geloven dat computers geschikt zijn voor niet technici
eremmel
 
Berichten: 649
Geregistreerd: di sep 01, 2009 10:11 am
Woonplaats: Barneveld, Nederland

Re: basic hulp gevraagd voor optellen van cellen

Berichtdoor Booskabouter » di jun 18, 2013 7:06 pm

Ok. Bedankt voor de uitleg en ook voor de tip.
Voor mij is het echter een uitdaging om te kijken hoever ik kom.
Als het gelukt is zal ik het posten. Maar dat kan nog even duren :?
windows 7, open office 3.4.1
Booskabouter
 
Berichten: 5
Geregistreerd: ma jun 17, 2013 4:19 pm


Keer terug naar Calc

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten