Bestand laden [opgelost]

Bespreek het rekenblad

Bestand laden [opgelost]

Berichtdoor Gerben » za okt 29, 2016 1:11 am

Hallo. Ik heb problemen met het laden van een Calc bestand. Ik heb dit bestand gemaakt in OpenOffice. Nu heeft mijn pc automatisch een update gedaan. Het bestaande Calc bestand wordt nu geopend in OpenOffice Write. Als ik naar de documenteigenschappen kijk is het een Calc bestand en moet het geopend worden in Calc. Het heeft een .ods extensie. Ik heb het in Excell Online geprobeerd te openen en krijg ik een melding waarin staat: ... It's possibly corrupt or using a file format that's not supported.
Ik heb helaas geen backup. :?
Iemand nog ideeën hoe ik dit bestand terug kan krijgen? Het kost me anders wel een paar dagen om dit weer te maken (geen onherstelbaar verlies dus).
Laatst bijgewerkt door Gerben op za okt 29, 2016 11:25 am, in totaal 1 keer bewerkt.
Open Office 4.1.2 op Windows 10
Gerben
 
Berichten: 4
Geregistreerd: za okt 29, 2016 12:52 am

Re: Bestand laden

Berichtdoor RPG » za okt 29, 2016 9:55 am

Hallo

Er zijn twee mogelijkheden om nog wat van de gegevens proberen terug te krijgen
a) hernoemen met een zip extensie en dan uitpakken
b) Kijken of het bestand staat in de map backup.

Voor beide mogelijkheden is enige computer kennis nodig.

Hernoemen en uitpakken
Bestanden in OOo worden altijd als een zip bestand opgeslagen met verschillende extensies. Als nu de extensie veranderd wordt naar zip dan kan het bestand uit gepakt worden. Mogelijk kunnen er dan nog onderdelen van het bestand gered worden. Ik heb zelf geen ervaring hier mee. Ook weet ik niet of de kans groot is.


Map backup
OOo slaat regelmatig bestanden op in de map backup. Het kan zijn dat hier nog een betrekkelijk goede versie instaat die je kunt gebruiken. Deze map staat in het userprofiel en is een verborgen map. Een verborgen map betekent dat deze normaal niet te zien is. Voor linux is deze map te vinden in gebruikermap onder libreOffice of OOo. Als die map gevonden is dan verder zoeken naar de map backup.

Voorbeelden
/home/romgro/.libreoffice/3-suse/user/backup
/home/romgro/.ooo3/user/backup

Aanbeveling
Bij belangrijke bestanden is het verstandig om verschillende backup te hebben. Meestal is een bestand niet groot en is het verlies wel groot.

Romke
LibreOffice 6.4.4.2.0 op openSUSE Leap 15.1
RPG
 
Berichten: 4177
Geregistreerd: wo apr 15, 2009 1:01 am
Woonplaats: Apeldoorn, Nederland

Re: Bestand laden

Berichtdoor Gerben » za okt 29, 2016 10:24 am

Ok bedankt. Ik ga dit proberen. Die backupbestanden kan ik wel vinden want ik weet waar je bij instellingen kunt wijzigen waar ze worden opgeslagen. :super:
Open Office 4.1.2 op Windows 10
Gerben
 
Berichten: 4
Geregistreerd: za okt 29, 2016 12:52 am

Re: Bestand laden

Berichtdoor RPG » za okt 29, 2016 11:09 am

Hallo

Ik heb nog een link gevonden naar een bestand met macro wat aangeeft of er nog enige kans is op gegevens.

https://forum.openoffice.org/en/forum/v ... er#p345964
In bovenstaande link staat een programma wat onderzoekt of een file mogelijk nog te herstellen is. De maker, B Marcelly, is een bekend iemand in de wereld van OOo.

Romke
LibreOffice 6.4.4.2.0 op openSUSE Leap 15.1
RPG
 
Berichten: 4177
Geregistreerd: wo apr 15, 2009 1:01 am
Woonplaats: Apeldoorn, Nederland

Re: Bestand laden

Berichtdoor Gerben » za okt 29, 2016 11:25 am

Bedankt. Ik heb het geprobeerd. Ik werk sinds WP5.1 niet meer met macro's. Hij doet het niet, ik denk dat het mijn beveiligingsinstellingen zijn. Ik ben toch maar weer opnieuw begonnen met het bestand. Het is vooral een verzameling met data van verschillende websites die ik regelmatig update. Bij het updaten groeit mijn bestand vanzelf wel weer tot wat het was. De formules die ik er op los liet stelden niet zo veel voor.
Ik zal 'm op opgelost zetten.
Open Office 4.1.2 op Windows 10
Gerben
 
Berichten: 4
Geregistreerd: za okt 29, 2016 12:52 am

Re: Bestand laden [opgelost]

Berichtdoor DiGro » za okt 29, 2016 1:57 pm

Gerben,

probeer dit nog eens.

Ga naar de Windows Verkenner en zoek het bestand van Calc op ( de .ods dus).

Klik op dat bestand met rechts en kies Eigenschappen.

Je ziet nu dat bij Openen met waarschijnlijk staat OpenOffice Writer. Klik op de knop Wijzigen.

Er zal nu een venster openen met de titel "Hoe wilt u .ods bestanden vanaf nu openen?" waar je vermoedelijk ook OpenOffice Calc kunt kiezen.

Dat zou Calc weer moeten toewijzen aan de .ods-bestanden
DiGro

--------------------------
Windows 10 en AOO 4.1.7
Gescand door Ziggo Safe Online (F-Secure)
Avatar gebruiker
DiGro
 
Berichten: 67
Geregistreerd: wo mei 13, 2009 4:57 pm
Woonplaats: Hoorn NH

Re: Bestand laden [opgelost]

Berichtdoor Gerben » za okt 29, 2016 2:01 pm

DiGro schreef:Gerben,

probeer dit nog eens.

Ga naar de Windows Verkenner en zoek het bestand van Calc op ( de .ods dus).

Klik op dat bestand met rechts en kies Eigenschappen.

Je ziet nu dat bij Openen met waarschijnlijk staat OpenOffice Writer. Klik op de knop Wijzigen.

Er zal nu een venster openen met de titel "Hoe wilt u .ods bestanden vanaf nu openen?" waar je vermoedelijk ook OpenOffice Calc kunt kiezen.

Dat zou Calc weer moeten toewijzen aan de .ods-bestanden

Nee, helaas bij Eigenschappen staat het goed. Het lijkt er op dat het bestand corrupted is.
Open Office 4.1.2 op Windows 10
Gerben
 
Berichten: 4
Geregistreerd: za okt 29, 2016 12:52 am

Re: Bestand laden [opgelost]

Berichtdoor DiGro » za okt 29, 2016 8:12 pm

Jammer.

Dan houdt het op ben ik bang
DiGro

--------------------------
Windows 10 en AOO 4.1.7
Gescand door Ziggo Safe Online (F-Secure)
Avatar gebruiker
DiGro
 
Berichten: 67
Geregistreerd: wo mei 13, 2009 4:57 pm
Woonplaats: Hoorn NH


Keer terug naar Calc

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 3 gasten