[OPGELOST] Hulp bij het maken van een macro (Calc)

[OPGELOST] Hulp bij het maken van een macro (Calc)

Berichtdoor a.boesjes » vr sep 25, 2009 9:43 am

Hallo,

Ik ben nog vrij onbekend met het maken van een macro. Na een aantal keren proberen lukt het mij dan ook om een simpele macro uit te voeren. Alleen blijf ik met een paar vragen zitten.

Wanneer ik een hele rij selecteer om bijv te verplaatsen van kolom B naar D. Dan gaat dit niet goed wanneer ik de macro uitvoer. Wanneer ik alle cellen stuk voor stuk verplaats gaat dit wel goed. Dit geld ook voor het aanpassen van de rijhoogte en kolombreedte. Verder wanneer ik een lege kolom verwijder, blijft deze staan. Wie kan mij verder helpen, met deze, vast simpele dingen.

groeten Annemieke
Laatst bijgewerkt door a.boesjes op ma sep 28, 2009 9:06 am, in totaal 1 keer bewerkt.
OpenOffice.org versie 3.1
Windows
a.boesjes
 
Berichten: 5
Geregistreerd: vr sep 25, 2009 9:08 am

Re: Hulp bij het maken van een macro

Berichtdoor floris v » vr sep 25, 2009 9:51 am

Het is niet helemaal duidelijk wat de macro moet doen en wat de gebruiker moet doen. Moet de macro de kolom selecteren waar de cursor in staat en dan die kolom verplaatsen? Of selecteert de gebruiker de kolom zelf en moet de macro alleen de selectie verplaatsen? En wat moet de macro doen bij het instellen van de rijhoogte en kolombreedte?
* AOO 4.1.6 op Linux Mint
* Heb je de survival guide voor het forum al gelezen?
Avatar gebruiker
floris v
 
Berichten: 1967
Geregistreerd: za apr 11, 2009 3:30 pm
Woonplaats: Apeldoorn, Nederland

Re: Hulp bij het maken van een macro

Berichtdoor a.boesjes » vr sep 25, 2009 10:43 am

De macro moet de kolommen verplaatsen, zodat de sheet overzichtelijker wordt voor de gebruiker. De uiteindelijke sheet met barcodes moet uitgeprint worden zodat deze gescant kan worden. Met het scannen met er dus genoeg ruimte tussen de cellen zitten, zodat er maar 1 barcode gescant word.
OpenOffice.org versie 3.1
Windows
a.boesjes
 
Berichten: 5
Geregistreerd: vr sep 25, 2009 9:08 am

Re: Hulp bij het maken van een macro

Berichtdoor floris v » vr sep 25, 2009 10:55 am

Wat het resultaat moet zijn is wel duidelijk, het gaat er mij om wat de macro precies moet doen. En dan bedoel ik ook precies. Details dus. Zoals: stelt de macro alle rijhoogtes in op dezelfde waarde? Of kan het elke keer anders zijn? In het eerste geval is een sjabloon voor het rekenblad misschien wel eenvoudiger dan een macro. Moet steeds kolom B naar kolom D? Zulke dingen.
* AOO 4.1.6 op Linux Mint
* Heb je de survival guide voor het forum al gelezen?
Avatar gebruiker
floris v
 
Berichten: 1967
Geregistreerd: za apr 11, 2009 3:30 pm
Woonplaats: Apeldoorn, Nederland

Re: Hulp bij het maken van een macro

Berichtdoor a.boesjes » vr sep 25, 2009 11:14 am

ok, dan nu in detail, want niet alle rij hoogtes zijn gelijk.

rij 1 = 0.45 cm
rij 2 t/m 17 = 1.45 cm
rij 18-19 = 0.45 cm
rij 20 t/m 35 = 1.45 cm
rij 36-37 = 0.45 cm
rij 38 t/m 45 = 1.45 cm

De kolommen varieren ook:

kolom A 1.80 cm
Kolom B 3.00 cm
kolom C 4.50 cm
kolom D 3.00 cm
kolom E 3.50 cm
OpenOffice.org versie 3.1
Windows
a.boesjes
 
Berichten: 5
Geregistreerd: vr sep 25, 2009 9:08 am

Re: Hulp bij het maken van een macro

Berichtdoor floris v » vr sep 25, 2009 11:33 am

Dat bedoelde ik dus niet. Ik bedoelde wel: in detail aangegeven wat de gebruiker moet doen en wat de macro moet doen. Moet de gebruiker die getallen ergens invoeren en zorgt de macro dan voor de rest, of moet de macro die waarden gewoon elke keer instellen? En hoe vaak moet het worden gedaan? - is dit iets voor eenmalig gebruik? Want dan is een macro zinloos.

Wat ik vaak heb gedaan als ik een macro maakte (voor Word trouwens, met OOo heb ik er nog niet veel mee gedaan) is eerst een macro opnemen die - voor dit geval - de rijhoogte voor één rij instelt. Vervolgens open ik dan de macro in de macro-editor, kopieer re regels voor dat rijhoogte instellen en plak die er een paar keer onder, dan pas ik in de kopieën de nummering aan (rij 1 wordt dan rij 2, 3 enz.). Vervolgens testen of dat werkt. Hetzelfde voor de kolombreedtes.
* AOO 4.1.6 op Linux Mint
* Heb je de survival guide voor het forum al gelezen?
Avatar gebruiker
floris v
 
Berichten: 1967
Geregistreerd: za apr 11, 2009 3:30 pm
Woonplaats: Apeldoorn, Nederland

Re: Hulp bij het maken van een macro

Berichtdoor a.boesjes » vr sep 25, 2009 12:28 pm

Ik ben hier blijkbaar nog niet zo handig in. De gebruiker opent een bestand (zie voorbeeld) en het is dan de bedoeling dat de macro ze sorteert op rackpos(dit lukt me nog wel). Vervolgens wil ik dan de volgende kolomvolgorde: rackpos --> SampleID --> Samplebarcode --> QiagenID --> Qiagenbarcode wordt, ook door de macro.
Dat met die hoogtes moet ik nog even proberen.

Het is wel de bedoeling dat de macro iedere dag gebruikt wordt, nu doe ik alles nog handmatig. Dit kost gewoon veel tijd
Bijlagen
voorbeeld.ods
(9.33 KiB) 327 keer gedownload
OpenOffice.org versie 3.1
Windows
a.boesjes
 
Berichten: 5
Geregistreerd: vr sep 25, 2009 9:08 am

Re: Hulp bij het maken van een macro

Berichtdoor RPG » vr sep 25, 2009 2:15 pm

Hallo

Ik denk dat beter is om gebruik te maken van de ingebouwd mogelijkheden die OpenOffice.org heeft. Ik weet niet wat je prcies nodig hebt maar ik krijg de indruk dat je te vroeg naar macro's grijpt en de mogelijkheden die er zijn niet gebruikt. Macro's bouwen is niet zo handig zeker complexe macro's bouwen kost veel tijd en ik denk niet dat je dat er uit haalt.

Hoe veel data-rijen komen er in het totale bestand.
Ook de oorsprong van de data is relevant. Staat het al in een werkblad of wordt het op een andere manier aangeleverd?

Als je verder wilt gaan met macros dan kan deze link belangrijk zijn om opgenomen macros te bestuderen en te veranderen
http://www.openoffice.org/files/documen ... rence.html

Voor het begrijpen van macros en de api bestudeer deze handleiding.
http://wiki.services.openoffice.org/wik ... ASIC_Guide

Romke
LibreOffice 6.2.5.2 op openSUSE Leap 15.1
RPG
 
Berichten: 4025
Geregistreerd: wo apr 15, 2009 1:01 am
Woonplaats: Apeldoorn, Nederland

Re: Hulp bij het maken van een macro

Berichtdoor GerardV » vr sep 25, 2009 5:33 pm

Heb een kleine vraag, waarom start je niet met deze volgorde?
rackpos --> SampleID --> Samplebarcode --> QiagenID --> Qiagenbarcode

Bedoel als je het toch altijd in deze volgorde wilt hebben...
OpenOffice 3.1 op Windows Vista
Nog niet gehinderd door enige vorm van kennis....
GerardV
 
Berichten: 68
Geregistreerd: za sep 12, 2009 10:20 pm
Woonplaats: Nederland

Re: Hulp bij het maken van een macro

Berichtdoor RPG » vr sep 25, 2009 5:41 pm

Hallo

Ik denk dat we een beetje medelijden met de OP moeten hebben. Er werden antwoorden gevraagd. En bij elke post komen er meer vragen.

Romke
LibreOffice 6.2.5.2 op openSUSE Leap 15.1
RPG
 
Berichten: 4025
Geregistreerd: wo apr 15, 2009 1:01 am
Woonplaats: Apeldoorn, Nederland

Re: Hulp bij het maken van een macro

Berichtdoor GerardV » vr sep 25, 2009 10:32 pm

Klein voorbeeldje van hoe je zoiets ook kan doen...

Code: Selecteer alles   UitklappenInklappen
sub DataWissel
oDoc = ThisComponent

Rem Naam van het blad is dacht ik "Blad1" anders veranderen...!
oSheet = ThisComponent.Sheets.getByName("Blad1")
Rem bepalen wat de laatst gebruikte rij is..
oCurs = oSheet.createCursor
oCurs.gotoEndOfUsedArea(True)
oNumRows = oCurs.Rows.Count

For y = 0 to oNumRows
    Rem data ophalen
         oCell1 = oSheet.getCellByPosition(1,y)
         oCell2 = oSheet.getCellByPosition(2,y)
         oCell3 = oSheet.getCellByPosition(3,y)
         oCell4 = oSheet.getCellByPosition(4,y)
         
         oData1 = oCell1.getString()
         oData2 = oCell2.getString()
         oData3 = oCell3.getString()
         oData4 = oCell4.getString()
         
    Rem controleer of Kolom al goed staat, zo ja dan stoppen met de macro
    Rem er wordt gecontroleerd of de data van kolom B op de eerste rij de text 'Sample' ID bevat.
         If oData1 = "SampleID" then exit sub
     Rem Data terug plaatsen maar in een andere kolom   
         oCell1.SetString(oData3)
         oCell2.SetString(oData4)
         oCell3.SetString(oData1)
         oCell4.SetString(oData2)
Next

end sub


Misschien dat je hier wat aan hebt dan...
OpenOffice 3.1 op Windows Vista
Nog niet gehinderd door enige vorm van kennis....
GerardV
 
Berichten: 68
Geregistreerd: za sep 12, 2009 10:20 pm
Woonplaats: Nederland

Re: Hulp bij het maken van een macro

Berichtdoor a.boesjes » ma sep 28, 2009 9:01 am

bedankt voor de uitleg, ik ga hier mee aan de slag!
OpenOffice.org versie 3.1
Windows
a.boesjes
 
Berichten: 5
Geregistreerd: vr sep 25, 2009 9:08 am


Keer terug naar Macro's

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast