idő számítás

Táblázatkezelő
bringasarpi

idő számítás

Hozzászólás Szerző: bringasarpi »

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni! Olyat csinálok, hogy egy cella a dolgozó munkaideje pl: 07:00-17:00. A dolgozó nem minden nap tevékenykedik, és nem is mindig 10 órát. Egy másik cellába nekem egy sum érték kellene, hogy egy hónapban mennyi órát volt bent a munkavállaló. Tehát én azt szeretném, hogy a napi munkaidőt lássam úgy mint eddig vagy valami hasonló (ettől-eddig) formátumban, aminek az értéke ugye 8, 9, 10, 11, 12 stb legyen és ezeket az értékeket egy másik cellában összegezve.
pl: a1: 07:00-17:00 b1:=sum(a1:a3) -> 33
a2: 07:00-18:00
a3: 06:00-18:00

Köszi!
árpi
openoffice 3.2.0
windows xp
Zizi64
Globális moderátorok

Re: idő számítás

Hozzászólás Szerző: Zizi64 »

Üdv!

Szerintem a munkaidő kezdetét és végét mindenképpen külön cellába (oszlopba) írd!
Könnyebb lesz a különbségképzés (kivonás) és az összegzés.
Teljes dátumidő formátumot kell használnod - még ha nem is teszed láthatóvá minden részét - főleg ha több műszak van és előfordulhat, hogy 23:59 után tehát másnap fejezi be a munkát a dolgozó.

Ne keverd a dátum (egy pont az időskálán) és az idő-intervallum fogalmát. Ne akard dátum formában ábrázolni az idő-intervallumot. Nem lehetetlen, de az OOo alapból nem erre van felkészítve.
Az hogy valaki "0000 évet 00 hónapot 00 napot 08 órát és 00 percet és 00 másodpercet" dolgozott egy nap alatt, az nem kifejezhető egy dátum-idő értékkel: "0000.00.00 08:00:00". Ez egész mást jelent dátumként: Krisztus születése után 8 órával.

A különbség képzéshez használd a "=DAYS(Dátum2;Dátum1)" függvényt és az eredményt szorozd meg 24-el. Ekkor órában (de tizedes törtben kifejezve, normál számértékként, nem dátum-idő formában) kapod meg az eredményt. Ezeket kell aztán összegezned.
Kovács Tibor, W11/10/7x64Pro, Linux: 7.5.8-25.x.y.z
PortableApps: LO, AOO: időlegesen feldobva, ha nagyon kell...
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
bringasarpi

Hozzászólás Szerző: bringasarpi »

Hali!

Na, kipróbáltam a DAYS-es függvényt és műxik -egy párszor elolvastam a válaszodat mire megértettem teljesen :) , rég foglalkoztam ezekkel a függvényekkel-.
Még azzal a "láthatósággal"kapcsolatban lenne kérdésem: Tudok olyat csinálni, hogy beírom a teljes dátumot, de ha ne aktív a cella, vagy kinyomtatom akkor csak az órák látszanának mint ahogy az elsőben írtam.
Keresgéltem, de magamtól nem találtam ilyet... :knock:
openoffice 3.2.0
windows xp
Zizi64
Globális moderátorok

Hozzászólás Szerző: Zizi64 »

Üdv!

Az alábbi fájlban ugyanaz a dátum-idő érték van a cellákban a B oszlopban, de különböző módon vannak formázva a cellák. Nem különböző cellastílust alkalmaztam, csak manuális formázást. (Formátum - Cellák - Számok)
Dátimidő_formátum.ods
(10.02 KiB) Letöltve 253 alkalommal.
Kovács Tibor, W11/10/7x64Pro, Linux: 7.5.8-25.x.y.z
PortableApps: LO, AOO: időlegesen feldobva, ha nagyon kell...
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
Válasz küldése