1. Más országokban nem okoz gondot a 852 kódlap hiánya. Nem olvasnak be és nem is írnak ki
ékezetes magyar betűket.
Úgy értettem: mások, akik EZEKET a konkrét adatbázisokat használják (megosztva, felváltva), azok még mindig DOS alapú program segítségével tartanak kapcsolatot az adatbázisokkal?
2. Nem lenne itt az ideje egy magyar OOO változatnak ismernie a használatos és szabványos
magyar jelkészleteket?
Létezik az a fogalom, hogy "elavult szabvány". Ma már Unicode világban élünk, a legtöbb program eszerint működik.
Ahogy például sok régi fájlformátumot még meg tud nyitni a LibreOffice, vagy az Apache OpenOffice; de a fejlesztők már szándékosan kivették a programból az ezekbe a formátumokba történő mentést, úgy a régi, elavult kódtáblákkal is előfordulhat, hogy MÁR nem támogatják a szoftverek.
Esetleg kiegészítheném a hiányzó 852-es táblával.
...
Még hozzáteszem. A CALC és az Adatbázis adattáblák esetén a probléma azonos.
Én azt látom, hogy a magyar nyelvi elemekkel együtt telepített LibreOffice 4.3.7 és az Apache OpenOffice 4.1.1 Calc programja még ismeri a 852-es kelet-európai kódlapot a szöveges tartalom importálásakor (csak a LibreOffice szűrőbeállító paneljéről készült képet csatolom):
Azt szintén nem tudom, hogy ugyanez a szűrő rendelkezésre áll-e a Base alkalmazásban...