Szerző: Zizi64 » 2015. április 19., vasárnap 16:19
Hááát... Ilyet még nem láttam...
A bekezdés stílus tényleg az alapértelmezett, mégis beleveszi a tartalomjegyzékbe...
Nézegetem a dokumentumodban az Oldalstílust, a Bekezdés stílusokat...
A hibák közül néhánynak a kézzel fogható megjelenését megtaláltam, de nem látom az ok-okozati összefüggést a kialakulásukat illetően.
A hibák, (vagy legalábbis "trehányságok" = nem hatékony használati mód) - legalábbis a szövegszerkesztő program funkcióinak használatát tekintve:
Ha jól látom, összesen két-háromféle névvel nevezett bekezdés stílust használsz a szöveg testében: az Alapértelmezettet, meg a Címsor 1-et, illetve egy rész esetében Szövegtörzs nevűt (de nem látom a logikát, hogy az miért lett pont Szövegtörzs stílusú), miközben jóval többféle bekezdés-formázás "látszik" a szövegben. (Használsz még lábjegyzet bekezdés stílust, de valószínűsítem, hogy nem te határoztad el, hogy milyet, csak beépített aktivizálódott automatikusan.)
A Címsor 1 ugyebár részt vesz a Vázlatszintek számozásában (ez alapján kellene, hogy összeálljon a Tartalomjegyzék), de szinte minden egyébre csakis az Alapértelmezett bekezdés stílust használod, azaz az Alapértelmezett bekezdés stílust, de mindenféle kézi módosításokkal mind a betűtulajdonságokat, mind az igazításokat és behúzásokat illetően. A fejezetek címe alatti "mottó" vagy alcím is lehetne külön stílusú bekezdés, és a különböző behúzásokat sem kézzel (tabulátorral vagy a vonalzó kézi elhúzogatásával) kellene módosítanod a bekezdésstílusban!
No mármost ha törlöm a "Tükrözött" Oldalstílus egyik felének fejlécéből a fájlnevet (mert oda az van mezőként beszúrva) és frissítem a Tartalomjegyzéket, máris javul a helyzet: néhány fölösleges bejegyzés rögtön eltűnik belőle.
Ezután, ha a szöveg testében a tartalomjegyzékben fölöslegesen megjelenő bejegyzések eredeti bekezdéseit egyenként visszaállítottam az Alapértelmezett bekezdés stílus alapértelmezett tulajdonságaira: Ctrl-M paranccsal (Menüből: Formátum - Közvetlen formázás törlése), és újra frissítettem a Tartalomjegyzéket, akkor egyenként tűntek el a fölösleges bejegyzések. A végén teljesen letisztult a Tartalomjegyzék.
Szóval a stílusok nem megfelelő használata (vagy működése), illetve talán a stílusok szabályosan elvégzett beállításaira "ránehezedő" kézi manipulálások okozzák a hibát. De hogy miért, és hogyan siklott ki a dolog, azt nem tudom. Elvileg nem tilos a stílusokban megadott tulajdonságokat kézi - közvetlen - formázással felülbírálni, de nem is szerencsés dolog.
Használj inkább többféle stílust (Bekezdés- Karakter- és Oldalstílust), de azoknak a tulajdonságait a stílusszerkesztőben állítsd be.
Sokkal egyszerűbb a használatuk, ha nem állítgatod el kézzel (közvetlen módban) a tulajdonságokat!
Sajnos a felhasználók többsége csupán a Microsoft régebbi verzióiban megszokott manuális (közvetlen, direkt) formázást ismeri, és használja a Stílusok alkalmazása helyett. Egy valódi szövegszerkesztő program - ahogy a LibreOffice is - elsősorban a Stílusokkal történő formázásra épít, de kompatibilitási okokból (ez valójában a felhasználók megkövesedett megszokásával való kompatibilitást jelenti) meghagyták, beépítették a kézi formázás lehetőségét is.
Aki valóban hatékonyan akarja használni a LO programot, az elsősorban és túlnyomórészt a Stílusokat kell hogy alkalmazza.
Sok sikert!
Kovács Tibor (Win10x64Prof/W7x64P: LO6.1.6-6.2.8;
winPenPack/PortableApps: LO3.3.1-6.4.5, AOO4.1.7
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].