Apache OO 4 nem tudni magyar beszéd

Szövegszerkesztő
góbé
Önkéntesek

Apache OO 4 nem tudni magyar beszéd

Hozzászólás Szerző: góbé »

Ma reggelre az Apache 4 elfelejtette a magyar nyelvet. :o :? :( :?
Mindenütt (ESZKÖZÖK - NYELV, minden alkalmazott stílusban, kijelölt bekezdés - jobbgomb - KARAKTER) magyar van beállítva, mégis aláhúz pirossal minden szót. Kipróbáltam magyar, román, angol, német, francia, spanyol szövegekkel. Egy-egy sort beírtam egy doksiba.
Mindet felismerte. Ezt a kijelöl - jobbgomb - karakter-nél láthattam. Nem húzta alá pirossal őket (csak a magyart). DE, ha az Eszközök - nyelv - minden szöveghez/kijelöléshez/bekezdéshez magyart állítok be, akkor azonnal aláhúz mindent, a MAGYART is.
Tudom jól, hogy az aláhúzást a hejjesírás-ellenőrző követi el, de MIÉRT? A kikapcsolása nem elfogadható.
Tegnap volt egy összeomlása az OO-nak, de sikeresen helyreállította a doksit. Szerintem akkor történt vele valami valahol. :-)

Ötletek? Vélemények?
Apache OpenOffice 4.1.1, Windows 7,
Zizi64
Globális moderátorok

Re: Apache OO 4 nem tudni magyar beszéd

Hozzászólás Szerző: Zizi64 »

Ötletek? Vélemények?
Mintadokumentum?! Precíz hibaleírás?!
:-)
Kipróbáltam magyar, román, angol, német, francia, spanyol szövegekkel. Egy-egy sort beírtam egy doksiba.
Mindet felismerte.
Vadonatúj, üres doksiba, vagy az összeomláskor használt dokumentumodba írtad be a próbát?
Azaz: mostantól kezdve minden új és régebbi dokumentummal ezt teszi, vagy csak az összeomlottal?

Felhasználói profil törlést/átnevezést már próbáltál?
az Eszközök - nyelv - minden szöveghez/kijelöléshez/bekezdéshez magyart állítok be, akkor azonnal aláhúz mindent, a MAGYART is.
Egyáltalán milyen nyelveket telepítettél? A LibreOffice telepítéskor felkínálja az összes - a fejlesztők által már megírt - nyelvi eszközt az össze elérhető nyelven, csak ki kell választanod, hogy melyeket akarod telepíteni. Az AOO ezzel szemben csak a telepítéskori nyelv eszközeit rakja fel automatikusan, a többit neked kell telepíteni.

A bekezdés nyelvét jómagam a bekezdés stílusában szoktam állítani.
Stílustár - Bekezdésstílusok - /stílus neve/ - Betűkészlet - Nyelv (legördülő)
Hány nyelv neve előtt látsz "ABC" ikont?
Kovács Tibor, W11/10/7x64Pro, Linux: 7.5.8-25.x.y.z
PortableApps: LO, AOO: időlegesen feldobva, ha nagyon kell...
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
góbé
Önkéntesek

Felesleges mintát küldeni, mert ezt teszi minden doksival. Évekkel ezelőtt megírt vagy vadi új, egyremegy.
Zizi64 írta: Felhasználói profil törlést/átnevezést már próbáltál?
Nem próbáltam soha. Nem tudom hol található, de nem is hiszem, hogy segítene. Mindenütt, windózban és OO-ban is magyar van beállítva alapértelmezettnek. A billentyűzet is magyar.
Zizi64 írta: Egyáltalán milyen nyelveket telepítettél?
Nem emlékszem. Általában magyart, románt, angolt, franciát szoktam telepíteni. Na és nemrégen az oroszt.
Zizi64 írta:A bekezdés nyelvét jómagam a bekezdés stílusában szoktam állítani.
Stílustár - Bekezdésstílusok - /stílus neve/ - Betűkészlet - Nyelv (legördülő)
Hány nyelv neve előtt látsz "ABC" ikont?
Én az Alapértelmezett-ben és abból generálom az összes bekezdésstílust.
Csak a magyar előtt van abc-ikon.

Üdv. go'be'
Zizi64
Globális moderátorok

Akkor - úgy gondolom - a többi elveszett az AOO számára.

A felhasználói profil törlése esetleg segíthet:
http://user.services.openoffice.org/hu/ ... f=17&t=287

Ha nem, akkor a nyelvek újratelepítésével; ha az sem segít, akkor a hibabejelentések böngészésével (az angol hibabejelentő oldalon), végső esetben a teljes újratelepítéssel próbálkoznék a helyedben.
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
góbé
Önkéntesek

Zizi64 írta:
Akkor - úgy gondolom - a többi elveszett az AOO számára.
A felhasználói profil törlése esetleg segíthet:
http://user.services.openoffice.org/hu/ ... f=17&t=287
Ha nem, akkor a nyelvek újratelepítésével; ha az sem segít, akkor a hibabejelentések böngészésével (az angol hibabejelentő oldalon), végső esetben a teljes újratelepítéssel próbálkoznék a helyedben.
A többi nyelv cseppet sem idegesít. Itt a magyarral van gond.
A gépen ott volt a Libre Office még az Apache előttről. Eddig nem okozott gondot, de most leinstalláltam és a hátrahagyott könyvtárait is töröltem a Program files-ból és az Aplication data-ból. Ezután nagytakarítást végeztettem a CCleaner-rel.
Restart után a doksikban a szöveg nyelvénél NEM ÍRT SEMMIT az Apache. Nem is húzott alá semmit. :-)
Mindent kijelöl - Karakter-nél beállítottam a magyart, erre ismét aláhúzott mindent.
Csak heccből kijelöltem egy bekezdést és beállítottam angol nyelvűnek. (később franciának) Elfogadta nyelvileg helyesnek. :D :o :shock:
Nem húzta alá.

Nna erre varrjatok gombot!
PS. megnéztem, hogy javasol-e javítást a hibás szavakra. A "kapd" és "be" szavakra javasolta a keep, he, stb.-t de "furkós" és "botomat"-ra semmit. :ucrazy:
r4zoli
Site Admin

Hozzászólás Szerző: r4zoli »

Helyesírás ellenőrzés telepítve van? Nincs kikapcsolva a kiterjesztések alatt?
Olvasd el, és lehetőleg tartsd be az útmutatót a fórum használatához.
AOO 3.4.1 win7, LibO 4.0 win7.
Zizi64
Globális moderátorok

Elfogadta nyelvileg helyesnek. :D :o :shock:
Nem húzta alá.
Ha kikapcsolod a helyesírás-ellenőrzőt, ha nincs kiválasztva egy adott szöveghez semmilyen nyelv, ha nincs telepítve helyesírás ellenőrző - egyik esetben sem fog aláhúzni semmit. Ez nem jelenti azt, hogy "Elfogadta helyesnek".
góbé
Önkéntesek

Zizi64 írta:
Elfogadta nyelvileg helyesnek. :D :o :shock:
Nem húzta alá.
Ha kikapcsolod a helyesírás-ellenőrzőt, ha nincs kiválasztva egy adott szöveghez semmilyen nyelv, ha nincs telepítve helyesírás ellenőrző - egyik esetben sem fog aláhúzni semmit. Ez nem jelenti azt, hogy "Elfogadta helyesnek".

Elszoktad olvasni figyelmesen azt amire válaszolsz?
Írtam: "Restart után a doksikban a szöveg nyelvénél NEM ÍRT SEMMIT az Apache. Nem is húzott alá semmit. :-)
Mindent kijelöl - Karakter-nél beállítottam a magyart, erre ismét aláhúzott mindent.
Csak heccből kijelöltem egy bekezdést és beállítottam angol nyelvűnek. (később franciának) Elfogadta nyelvileg helyesnek. :D :o :shock:
Nem húzta alá."
Ott volt a szövegben, hogy amikor nincs kijelölt nyelv, akkor nem ellenőriz. Amikor volt kijelölt nyelv, akkor ellenőrizte és hibásan azonosította.
góbé
Önkéntesek

r4zoli írta:Helyesírás ellenőrzés telepítve van? Nincs kikapcsolva a kiterjesztések alatt?
Milyen kiterjesztésekre gondolsz?
Persze, hogy telepítve és bekapcsolva volt/van.
Egy jól működő A OO "bolondult meg hirtelen. Nem "menetközben", mert a gép le lett állítva és pár óra múlva újraindítva.
Leállításkor nem láttam semmi hibát.
"Megoldottam" a hibát, újra felraktam az Apache 4.01-et. :(
Előbb a dict-hu.oxt-t próbáltam elindítani. Megjelent a Kiterjesztés kezelő ablakocska és üresen ott is maradt. Csak a homokóra "működött."
Tíz perc után lelőttem.
Ezután ráinstalláltam az A OO 4.01-et önmagára a JAVÍTÁS opciót választva. Lefutott rendesen az egész, de MEGMARADT a leírt hiba.

Ekkor a windows-al ledózeroltam az AOO-t, a meghagyott könyvtárakat kézzel töröltem, majd a CCleanerrel nagytakarítást végeztem.
Restart után install AOO, majd testre szabás miegymás.
Eközben vettem észre, hogy a BEÁLLÍTÁSOK-MEMÓRIÁ-nál az OBJEKTUMOK száma nagyon alacsony, ahhoz képest amilyen doksikkal most dolgozom. Öt oldalas szöveges anyagban van legalább 200 képlet.
Az objektumok számát 200-ra állítottam be, de a felhasznált memóriánál max. 256 megát enged beállítani, objektumonként 5 megával.
Ebből nemigen futja 200 obj.-ra.
nna majd megláttyukk... mondta a vak. :)
Üdv. go'be'
Zizi64
Globális moderátorok

Elszoktad olvasni figyelmesen azt amire válaszolsz?
Igen, el szoktam olvasni figyelmesen azt, amire válaszolok.
:-)
Az egy más dolog, hogy gyakran csak találgatok (ötletelek) a hibaokokat és a megoldási lehetőségeket tekintve...

Írtam: "Restart után a doksikban a szöveg nyelvénél NEM ÍRT SEMMIT az Apache. Nem is húzott alá semmit. :-)
...

Nem húzta alá."
Ott volt a szövegben, hogy amikor nincs kijelölt nyelv, akkor nem ellenőriz. Amikor volt kijelölt nyelv, akkor ellenőrizte és hibásan azonosította.
Elolvastam, és erre én azt írtam, hogy ha nincs rendesen feltelepítve az adott nyelvi eszköz, akkor az ALÁ NEM HÚZOTT állapot a szövegben nem azt jelenti, hogy ELFOGADTA helyesnek, hanem azt, hogy nem is foglakozik vele. Ugyanúgy, mint a "Nincs nyelv" opció választásakor.

Tehát, ha én írok valamit magyarul a nálam telepített verzióban, de átállítom a bekezdés nyelvét "kazah"-ra (mert a listában látom a "kazah" nyelv nevét, és ki is tudom választani), akkor semmit nem fog aláhúzni a magyar szövegben, hiszen a "kazah" nyelv neve előtt nincs "ABC" jelzés, azaz a nyelvi eszköz (szótár, stb. nincs telepítve nálam a kazah nyelvhez). A különbség csupán annyi a te gépedhez képest, hogy nálad a kérdéses nyelvek az általad adott információk szerint már fel VOLTAK telepítve egyszer, de valami miatt megsérültek a háttértáradon ezek az állományok. Az újraindítás után pedig valószínűleg a hiba detektálása után arra az állapotra állt be a program, hogy "ezek a nyelvek nincsenek telepítve". Ezért nem láttál "ABC" jelzést a nevek előtt.
Így aztán persze hogy nem húzta alá az angolnak vagy franciának "átminősített" szöveg magyar szavait, hiszen nem volt "referenciaszótára" egyik nyelvhez sem. Vagyis az esetleg megsérült nyelvi fájlt nem alkalmazta (szerencsédre), ha pedig az teljesen eltűnt, akkor nem tudta és nem is akarta azt alkalmazni a program. (Gondolom, ez valahogy így működhet...)

Ez esetleg összefügghet a LO eltávolításával.
Nem tudok ilyen hibáról, és nem tudom hogyan, milyen módon távolítottad el a LO-t... nem tudom, hogy van-e közös erőforrás-állománya a két programcsomagnak.
Például ha mindkettő telepítve van, akkor mindkettőben külön fel vannak-e telepítve a nyelvi eszközök (és azoknak minden komponense) vagy van valamennyi rész, ami közös... És hogy azt esetleg az egyik program eltávolításakor vajon miért távolítja el, ha más alkalmazás is igényt tart rá. Ha ilyesmi történt, akkor az hiba. A Windows mindig visít, ha egy eltávolítani kívánt DLL-t más program is használ. Ha ezt a LO/AOO esetében nem hangolták össze a fejlesztők legalább jelzés szinten, az baj lenne.

(Nálam a használható szótárak listája erősen különbözik a két programcsomagban. Mert a AOO a telepítésekor csak a magyar nyelvet rakta fel, és nem foglalkoztam a többi letöltésével és telepítésével, a LO meg telepítéskor felkínálja az összes elérhetőt, és csak ki kell választani azokat, amelyek számomra szükségesek lehetnek.. Ez mindenképpen kényelmesebb megoldás...)
Válasz küldése