VIM Office, azaz felhívás egy álom megvalósítására

Szövegszerkesztő
Poliverzum
Önkéntesek

VIM Office, azaz felhívás egy álom megvalósítására

Hozzászólás Szerző: Poliverzum »

Sziasztok, szóval én a Firefoxot a Vimperator kiegészítővel használom, és nagyon tetszik. Ezáltal VIM-szerű módon, billentyűzetről lehet vezérelni az egészet, minimális vagy épp semekkora egérigénybevétellel. No és szeretném, ha lenne valami efféle kiegészítés/plugin/opció/akármicsoda az OOo-hoz, főleg a Writer részéhez! (A többinél nem olyan fontos, azokat ritkán használom). Úgy tudom MS Office-hoz már van efféle, bár fizetős. De rajtam az se segítene ha ingyér' volna, mert ugye én OOo-t használok, és Linux alatt.

Szóval, én nem tudok annyira angolul hogy ezt beírhassam a fejlesztő fiúknak, de valaki legyen már olyan jó és tegye meg, ha kérhetem! Ígérem, szorgalmas bétatesztelő leszek!
Linux másfajta • 2.4.X • Linux másfajta
Kami
Önkéntesek
Kapcsolat:

Re: VIM Office, azaz felhívás egy álom megvalósítására

Hozzászólás Szerző: Kami »

Te hogy látod,
* Mennyire lenne erre igény?
* Tudsz-e rá esetleg programozót szerezni?
* Nem felel-e meg neked az, hogy az OpenOffice.org-ban nagyon sok opcióhoz rendelhető billentyűzet parancs?
Ha megfelel, akkor nem egy ördöngősség egy alternatív kiosztás létrehozása a gyorsbillentyűkhez.
Poliverzum
Önkéntesek

Re: VIM Office, azaz felhívás egy álom megvalósítására

Hozzászólás Szerző: Poliverzum »

Kedves Kami, én ehhez programozót szerezni nem tudok. Annyit tehetek, hogy a jelenleg általam leglátogatottab fórumon, a http://linuxempire.hu oldalon is felvetem az ötletet, ez egy mostanában fejlődőben levő, "feljövő" linuxos fórum és közösség, de bár a hangulat nagyon barátságos, szakmailag úgy ítélem meg, a "középmezőny felső szintjén" helyezkedik el. Azaz a programozás "nagyágyúi" egyelőre még nem oda járnak. Én magam pld abszolúte nem vagyok tisztában az OOo makrónyelvével sem, nemhogy azzal, miként kell bővítgetni őt. Én C-ben és C++ -ban tudok valamennyire programozni, de az se segítene ha így írhatnék az OOohoz kiegészítéseket, mert ahhoz az kéne, hogy valaki adjon egy jó, MAGYAR nyelvű leírást a megfelelő interfészekről, hogy milyen rendszerparamétert milyen függvénnyel kérdezhetek le (gondolok itt akár a dokumentum egyes tulajdonságaira is). Ha volna már legalább néhány parancs megvalósítva a VIM office-ból, azok mintájára bizonyára írhatnék néhány egyszerűbbet a későbbiek során, de arra nem vagyok alkalmas, hogy elkezdjem. Jelenleg amennyire én tudom, az OOo makrónyelvéhez nincs magyar fordítás sajnos.

Az, hogy mennyire lenne igény rá, jó kérdés. Én azt látom, hogy tagja vagyok a Vimperátor levelezési listájának, s ez a Firefox plugin ŐRÜLTGYORSAN fejlődik. Én magam még egy "rather old" meglehetősen régi változatát használom, de csak mert nem akaródzik áttérnem a Firefox 3-ra (mert ahhoz sok kiegészítő még nincs megírva amiket a 2-es alatt megszoktam), de ahogy látom, azóta hogy én megismerkedtem a Vimperatorral, eszméletlenül sok új patch került bele, persze már csak a 3-as Firefox alá készült változatba. Sokan küldenek be hozzá módosításokat, és feature-igényeket. Úgy tűnik tehát cseppet sem viccnek tartják a Vimperatort, hanem igenis sokan használják! Feltételezem, hogy ha elindulna egy efféle project, s legalább egy pre-alfa verzió elkészülne, a Vimperator fejlesztői közül sokan bekapcsolódnának ebbe is. (S azok nagyonis tudnak már progranyozgatni!)

Azt te is tudhatod, hogy a HUP-on számosan kedvelik a VIM-et. Szerintem ezen fickók közül is sokan szívesen kipróbálnának egy VIM-szerű OO-ot. Pláne, ha magyar kezdeményezés! (Ez az, mert én szóltam róla elsőként, s magyar vagyok. Persze elismerem, ez csak ötletadás még). Ez amiatt is jó volna, mert most gondolj bele: aránylag ritka, hogy olyan kaliberű/volumenű szövegszerkesztési munkát kelljen végezni, amihez egy VIM-képességű editor kell, ugyanakkor nem jön jól a WYSIWYG. Többnyire az ember emiatt az egyszerűbb szövegszerkesztést szimplán megoldja az MC editorával vagy más efféle a vim-nél kényelmesebb eszközzel. S közben elfelejti a VIM-et kezelni tudni. (Igazából az én VIM-tudásom is eléggé alapszintű még csak, mert egyszerűen nincs olyan feladat, amire kénytelen lennék használni). Ha azonban van ilyen lehetőség az OOo-ban, s ő az user azt gyakran használja (én naponta több órán át, átlagban), akkor vérévé válik a VIM kezelése, szintaktikája, s immár az eredeti VIM-et is jól tudja majd használni!

A billentyűzetparancsos kérdésedre válaszolva: nem, ez nem felel meg. Természetesen én nagyonis tudatosan használom az OOo ezen lehetőségét, s ez remek dolog nála, de kapásból említhetem, hogy ebben pld elmarad a Wordtől, mert amennyire emlékszem Word6.0-ás időszakomra, a Wordben mintha többféle billentyűkombinációhoz lehetett volna beállítani billentyűparancsokat. De lehet hogy tévedek. A lényeg nem is ez, hanem hogy ugyan miként is állíthatnám be, hogy mondjuk a :20,50s/királynő/királyné/g a 20 és 50-edik sorok közt a "királynő" minden előfordulását kicserélje "királyné"-ra?! Vagy épp a :%s/királynő/királyné/g ugyanezt tegye az egész dokumentumban?! S más hasonlók.
Mert ehhez nemcsak átdefiniálható billentyűk kellenek, hanem jól megírt makrók is, melyek megírásához egyelőre kevé a tudásom, sőt, a jelenlegi billentyűzet-hozzárendelési lehetőségek is a testreszabásban kevesek ehhez. Ehhez bizony kell valamiféle miniatűr "commandline" is, mint a Vimperatorban.

Az egésznek különben is az lenne a "plánéja", hogy amennyire csak lehet, kompatibilisek maradjunk szintaktikailag a VIM-mel. Minthogy az OOo mégiscsak egy szövegszerkesztő, mint a VIM is, ez még sokkal inkább megvalósítható, mint a Vimperator esetében, hiszen a Firefox egy böngésző, az nem szövegszerkesztő! Ahhoz képest tehát hitem szerint könnyű lenne a programozók dolga.

Nem az a célom, hogy az OOo kényelmetlen legyen, mert én is azt akarom (és ragaszkodom hozzá!) hogy a mostani funkciók s a könnyű kezelhetőség megmaradjon, csak legyen egy gyorsbillentyű, mittudomén Shift+Alt+Ctrl+Win+F12; Altgr+Esc+F7; V (Hehehe...) ami bekapcsolja a VIM-szerű featurét, s lenne valami másik kombináció, ami kikapcsolja. S így mindenki szabadon választhat, hogy épp hogyan akarja kezelni ezt.
Linux másfajta • 2.4.X • Linux másfajta
Válasz küldése