Váltsak-e a 3.6 sorozatra?

Általában minden ami máshova nem fér
violazoli
Önkéntesek

Váltsak-e a 3.6 sorozatra?

Hozzászólás Szerző: violazoli »

Jelenleg a LibreOffice 3.5.6.2 verzióját használom. Általában törekszem rá, hogy e programból mindig a legfrissebbet használjam, ám bevallom, meg vagyok zavarva amiatt, hogy kétféle "legújabb" LO is létezik: amit én használok, a 3.5 sorozat, s van egy 3.6-os is, amiből azt olvastam épp az imént jött ki asszem a 3.6.2 ha jól emlékszem. Nem értem ugyanis, mi a különbség a kettő között. Gondolom, a 3.6 valamilyen értelemben jobb kéne legyen mint a 3.5, de akkor miért fejlesztik még mindig a 3.5 ágat is? Mi ennek az értelme? Jól teszem-e, ha most áttérek a 3.6.2-re? Mit nyerek és mit vesztek vele?

Bocs a kérdésekért, tartok tőle hogy elég kezdőszintűek, de tényleg zavarban vagyok. Például tetszik hogy a 3.6.2-ről azt olvastam hogy a hosszú lábjegyzetek tooltipjei már több sorba törnek, ugyanis én a regényeimben többnyire gigantikus hosszúságú lábjegyzeteket használok, s ez a hiba régóta zavart. De attól félek kell legyen valami hiba, hárány is a 3.6 sorozatban, ha egyszer a 3.5-öt is fejlesztik még. Szóval most áttérjek vagy ne?
Zizi64
Globális moderátorok

Re: Váltsak-e a 3.6 sorozatra?

Hozzászólás Szerző: Zizi64 »

Két tanácsot tudok adni.

Az egyik:
Igen, telepítsd, minél hamarabb, hiszen az új verzióban javított régi, és vadonatúj funkciók vannak, amik számodra is jól jöhetnek. Az esetleges hibákat pedig mielőbb jelentsd a FEJLESZTŐK felé. Hiszen tudnod kell, hogy a fejlesztőcsapat nem rendelkezik akkora tesztelőgárdával, amekkora egy ekkora terjedelmes kód minden módosított, vagy csak a módosítások által érintett funkciókat és funkció-kombinációkat 100%-osan kitesztelné.

A másik:
Nem, ne telepítsd, hiszen az új verzióban javított régi funkciók, és a vadonatúj funkciók újabb hibákat generálhatnak, amik számodra nagyon bosszantóak lehetnek, akár kárt is okozhatnak. Az esetleges hibákat a felhasználókon kívül más nem fogja jelezni a FEJLESZTŐK felé. Hiszen tudnod kell, hogy a fejlesztőcsapat nem rendelkezik akkora tesztelőgárdával, amekkora egy ekkora terjedelmes kód minden módosított, vagy csak a módosítások által érintett funkciókat és funkció-kombinációkat 100%-osan kitesztelné.

Jómagam a céges használatra meg szoktam várni a harmadik-negyedik javítókiadást az adott verzióból, és csak akkor telepítem. Magánhasználatra is még csak a LibreOffice3.5.6.2 van fenn nálam, párhuzamosan az OpenOffice3.4-gyel. A cégnél még a LibreOffice3.5.4 verziót használjuk. Egyelőre maximum a 3.5.6-ra fogunk frissíteni.
Azért fejlesztenek (egy ideig) "visszafelé" is, hogy a konzervatívabb felhasználók is hozzájussanak a hibajavításokhoz, illetve néhány - a régi verzióba is implementálható - új funkcióhoz.
"IGAZÁN STABIL" verziónak eddig a 3.5.x volt tekinthető. Remélem, hogy a 3.6.2 már a 3.6.x verziókat teszi stabil "alapváltozattá".

Megismétlem a nagyon fontos tényt: A nyílt forráskódú, ingyenes irodai szoftvereket maguk a felhasználók tesztelik. Ha minden felhasználó várna, hogy "majd csak a következő verziót telepítem, mert az már stabilabb lesz...", akkor soha nem derülne ki a javítandó hibák nagy része.

Azt is figyelembe kell venni, hogy, ha "kényelmi szempontból" túl sok verziót "kihagysz", akkor előfordulhat, hogy az egyszerű frissítés - a saját beállítások átemelésével, megtartásával - már nem fog működni, csak a tiszta, új telepítés. Ekkor viszont a saját sablonjaidat, a makróidat, programbeállításaidat, stb. neked kell újra aktivizálni, esetleg létrehozni (ha elfelejtetted archiválni azokat)...

Ezek saját tapasztalatok, nem valamiféle "hivatalos álláspont"...
Sok sikert!
Kovács Tibor (W10x64Pro/W7x64P: 7.5.8;
winPenPack/PortableApps: LO3.3.1-7.6.2, AOO4.1.14
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
violazoli
Önkéntesek

Köszi a választ, máris váltottam a 3.6.2.2 verzióra. Egyelőre jónak tűnik, bár azt felfedeztem, hogy valamiért elfelejtette a felhasználói beállításokból átvenni a személyes adataimat, tehát a nevemet, monogramomat, lakcímemet, ezeket nem hozta át a korábbi változatból, újra be kellett állítani, s emiatt azt is elfelejtette, hogy a korábban megnyitott dokumentumokban hol tartottam, azaz amikor megnyitom azokat nem ugrik az utolsó szerkesztés helyére. Valamint korábban úgy volt beállítva, hogy ne jelenítse meg a függőleges vonalzót, de most úgy indult hogy mégis megjelenítette. Ubuntu 11.10-et használok, és a .deb csomagokból telepítettem a LO-t. Nem tudom, ezeket kell-e jelenteni hibaként, s ha igen, hogyan tehetném meg, mert nincs meg hozzá a kellő angol tudásom.
Zizi64
Globális moderátorok

Hozzászólás Szerző: Zizi64 »

Sok sikert!
Kovács Tibor (W10x64Pro/W7x64P: 7.5.8;
winPenPack/PortableApps: LO3.3.1-7.6.2, AOO4.1.14
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
violazoli
Önkéntesek

Köszi, jelentettem!
Válasz küldése