[Megoldva] Képlet betűtípus megadás

Szövegszerkesztő
Gaja

[Megoldva] Képlet betűtípus megadás

Hozzászólás Szerző: Gaja »

Még egy kérdés: hogyan tudok több szóból álló fontot (Linux Libertine G) beállítani a képlethez? Mert a szokásos "serif" és "sans" helyett nem fogad el mást. Valami ilyesmit szeretnék, de ez így nem jó:

Kód: Egész kijelölése

font "Linux Libertine G" size 8 {left none nitalic matrix { alignl Elbeszélő múlt # bold ä "  " ## alignl  Múlt # bold e "  " ## alignl Befejezett múlt # bold i "  " ## alignl Jövő # bold o "  " ## alignl Befejezett jövő # bold u "  "} right rbrace "   " bold penob left none  "   "matrix { alignl italic én írék ## alignl italic én írtam ## alignl italic én írtam vala ## alignl italic én írni fogok ## alignl italic én írni fogtam} right none } 
Sajnos a dokumentációban sem találtam erről semmit. Bocs, de ebben még kezdő vagyok...

Ismét előre is köszi!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Gaja 2024. szeptember 11., szerda 22:11-kor.
Gaja

MS Windows 11 64bit • aktuális LibreOffice verzió ;-)
Zizi64
Globális moderátorok

Re: Óriás kapcsos zárójel - hogyan?

Hozzászólás Szerző: Zizi64 »

Ez már más téma! Áthelyeztem!

Új problémának MINDIG indíts új témát!!!
Sok sikert!
Kovács Tibor (W10x64Pro/W7x64P: 7.5.8;
winPenPack/PortableApps: LO3.3.1-7.6.2, AOO4.1.14
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
Zizi64
Globális moderátorok

Re: Képlet betűtípus megadás

Alapvetően a beépített font három altípusát tudod váltani a képletekben "parancsok" által:

Kód: Egész kijelölése

font serif {text}

font sans {text}

font fixed {text}
A G (graphite) fontokkal időről-időre egyébként is gond szokott lenni, nem tudom, hol áll az ügy épp most...

A Formula (képletszerkesztő) egyfajta "stílus", aminek a különböző funkciójú elemeihez rendelhetsz betűkészleteket.

Amikor a képletszerkesztőben vagy, menüből: Formátum - Betűk
Formula elemeinek betűfajtája.png
Formula elemeinek betűfajtája.png (13.06 KiB) Megtekintve 141 alkalommal
A különböző funkciójú elemekhez különböző betűtípusokat rendelhetsz.
Még azt is megadhatod, hogy a fentebbi három "parancshoz" milyen betűtípus tartozzon.
Figyelj, mert nem közvetlenül tudod a legördülőben megjelenő betűtípust váltani, hanem a Módosítás gomb által megjelenített újabb listából kell kiválasztani, hogy mit akarsz változtatni. Azután már a teljes betűkészlet lista megjelenik.

Azt nem tudom, hogy ezt képletenként eltérőre is megadhatod, vagy minden képlet egyszerre módosul egy dokumentumban, ha változtatsz valamin. Ezt próbáld ki te!
Sok sikert!
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
Zizi64
Globális moderátorok

Mégis kipróbáltam: képletenként eltérő betűkészlet csoport állítható be a képlet különféle elemeihez és a három, paranccsal is váltható funkcióhoz!

Ha megfigyeled a másik témánál példaként beírt Képletet, abban van SZÖVEG rész is (azok épp szóközök, hogy távolabb kerüljenek a képlet részei egymástól, de lehetne ott más betűhalmaz is). A " " között szereplő karakterek a SZÖVEG, de a macskakörmök nem jelennek meg.
Ha macskakörmök nélkül írsz betűket, vagy betűcsoportokat, az a VÁLTOZÓ: A = B + C
És ha
sin x -et írsz, a sin az a FÜGGVÉNY.
A betűk nélkül ott álló számjegyek a SZÁMOK.
És van ugye a képleten belül paranccsal is megadható fentebb jelzett 3 típus a TALPAS (Serif), Talpatlan (Sans) és Rögzített szélességű (Mono)

Na, az ilyen TÍPUSOKNAK tudsz egy képleten belül is különböző Font tulajdonságot adni. És ezt minden képletednél eltérően is megadhatod!
Sok sikert!
Gaja

Hozzászólás Szerző: Gaja »

Köszönöm, ezt kerestem, csak nem találtam, mert hülye fejjel a menüben nem néztem... Most már minden olyan, amilyennek szerettem volna!
Gaja

MS Windows 11 64bit • aktuális LibreOffice verzió ;-)
Válasz küldése