Eszméletlenül lassú LO indulás

Telepítési/installálási problémák megbeszélése
violazoli
Önkéntesek
Hozzászólások: 47
Csatlakozott: 2010. május 7., péntek 13:02
Tartózkodási hely: Earth

Eszméletlenül lassú LO indulás

Hozzászólás Szerző: violazoli »

[panaszkodás on]
Sziasztok, sóval s tetvvel... Előszöris, a verzió amiről szó lesz:
7.6.2.1 (X86_64)
UI render: default, VCL: GTK3
Linux 6.2
Locale: EN_US.UTF8

Tehát, mindenféle okokból amiket itt offtopik lenne kirészletezni, pár hete átálltam egy frissebb Linuxra (Lubuntu), s vele „jött” hogy átálltam új LO-ra is, mert miért ne ha már a disztró is új... Az új LO a szememben szükségtelenül „overcomplex”, bár tény hogy akad benne pár feature ami tetszik. Sajnos azonban ennél sokkal több az idegesítő tulajdonsága. Például amikor megnyitok egy korábban (általam) szerkesztett dokumentumot, nem ugrik azonnal automatikusan a korábbi szerkesztési helyhez a kurzorral. Rém idegesítő márpedig, ha egy sok tízezer szavas doksiban keresgélnem kell, hol dolgoztam vele/rajta korábban! Sietve közlöm, be van állítva minden felhasználói adat, név, akármi, s egyáltalán, a teljes profilt egyszerűen átmásoltam a régebbi LO-ból, szóval ez nem lehet a gond. Hosszas internetbúvárkodás után rájöttem, tényleg nem én vagyok a síkhülye, ez valami BUG, mert a legjobb tanács ezzel kapcsolatban az volt hogy workaroundként használjuk a SHIFT+F5 billentyűzetkombót, ami ráadásul - röhejes de igaz! - állítólag amúgy egy ___nem dokumentált___ feature amit a LO még az ősi OOO időkből örökölt!
Tényleg röhejes. Sírhatnékosan röhejes.
S ez működik is, de ehhez is előbb bele kell kattintani valahová a dokumentumba mert megnyitáskor még nem is kap fókuszt a szövegmező, nem tudom ilyen szerencsétlen módon hogyan lehetett egyáltalán kiadni ezt a katyvaszt terjesztésre...
Rém idegestő, na.
De ez még semmi, mert most jön az igazi gáz. Ez pedig az, hogy amikor elindítom (nem a dokumentumok betöltésére gondolok, hanem magának a LO-nak az indítására, „bootstrap” vagy mittudomén mi ennek a szakneve) akkor hosszú-hosszú másodpercekig semmi se történik! Sőt majdnem egy egész percig! Nem elírás, hogy körülbelül NEGYVENÖT MÁSODPERCIG semmi se változik a képernyőn, csak a nagy feketeség van, végül megjelenik középen egy kis vörös, téglalap alakú keret, benne semmi se - gondolom itt lenne a LO logója. És én nézhetem ezt az üres vörös keretet még további legalább 15 másodpercig, majd végre nagynehezen méltóztatik megjelenni az amire várok: a tulajdonképpeni LO képernyő, hogy végre dolgozhassak...
Hát basszus, ezalatt egy gyereket is meg lehet szülni jobb esetben! És ezt nem valami ősrégi gépen, hanem egy 16 GB RAM-al rendelkező Core i7-es 4 processzoros ThinkPad-en, ahol 8 szál futhat egyszerre!
Rengeteget túrtam a netet, utánajárva mi lehet ennek az oka. Végül kiderült, hogy a legújabb Gnome bizonyos összetevői lehetnek a ludasok benne, ez az oka annak hogy a Firefox is ugyanilyen rohadtul lassan bootol be. Erre kiirtottam a gnome panelt meg pár más gnome összetevőt. És minő csoda, a firefox abban a pillanatban megtáltosodott, olyan gyors ahogy mindigis kellett volna lennie!
SAJNOS AZONBAN A LO ___NEM___.
Pontosabban, némi javulás nála is történt, amennyiben már nem 45 csak körülbelül 20 másodpercen át bootol. Ez azonban még mindig elfogadhatatlan a számomra. Megoldás: nincs, nem találtam rá.
Emiatt, meg a már említett dolog miatt hogy nem ugrik magától a legutolsó szerkesztési helyre (meg pár más idegesítő de kevésbé súlyos dolga miatt is még, amikkel azonban nem terhellek benneteket mert úgyis hosszú már amit írok) úgy döntöttem downgradelek, azaz megpróbálom belehákolni a régi LO-mat az új disztróba. Eleinte forrásból próbáltam fordíτani LO-t, de valahány verzióval csak próbálkoztam, egyiknél se sikerült, mert vagy számomra teljesíthetetlen függőségi problémái voltak, vagy szimplán elhasalt valami fordítási hibával, s amikor a hibaüzenetre rákerestem kiderült hogy ez ismert bug, de megoldást persze nem írtak rá. Nem tudom, akkor a letölthető binárisokat mégis hogy a nyavalyába fordítják le mégis a disztrókészítők...
Mindenesetre sikeresen átmásoltam a régi rendszeremből az ottani LO binárisát, ami egy rém régi változat, a verziószáma 4.2.0.2, igazán ősrégi, de nekem pont elegendő. Ennek csak 2 apró hibája van, amikkel együtt tudok élni, nem részletezem itt őket mert minek, úgyse foglalkozna senki ilyen régi változat karbantartásával. Persze ez a belehákolás se ment simán, itt is dependency gondok voltak, nagyon hiányolta az ICU könyvtárakat (fogalmam sincs mit csinál az a program), végül azt is bele kellett hákolni a rendszerbe, mármint átmásolni a régiből. Igaz hogy nekem volt ICU-m az új disztróban is de az nem volt jó neki. Szerencsére az ICU program maga nem kellett a régi LO-nak csak a libraryk, amik nem ütköztek az új ICU libekkel mert más verziószámuk volt, így belinkelhettem neki azokat. Ennek ellenére, ez egy iszonyatosan OCSMÁNY hack, komolyan, én nem riadok vissza a rendszer túrásától és hackelésétől, néha még élvezem is, de ez amit itt műveltem, ez már az én szememben is olyan mintha machetével és baltával akarnék szívműtétet végezni!
De, végülis működik... Nem szép, tényleg nem az, de hatékony és célravezető.
Szóval a régi szeretett LO-m már működik az új disztróban, azaz ha úgy vesszük „problem solved”, oké, nem kell semmit megoldanotok.
Hogy akkor miért írtam ezt le? VISSZAJELZÉSKÉNT. Nem, nem nyitok neki „hibajegyet”, nem értek hozzá hogyan kell, különben se olyan jó az angoltudásom (megértem amit kell, de ha én fogalmazok valamit az igencsak „Tarzan-like”). És tényleg felesleges lenne mert teli van az internet azzal hogy az új LO-k milyen KÉPTELENÜL LASSAN „állnak fel”, indulnak el! (Mondom, nem a dokumentuiumok megnyitásáról hanem a program betöltődéséről van szó). Mielőtt valaki meggyanúsítana: nem HDD-m van hanem SSD egységem, természetesen! És nincs tele az SSD, van rajta kb 35 giga szabad hely még, de különben is egy egész külön partíció is az SSD-n fel van csatolva a disztróhoz swapként ha mégis memóriagonddal küzdene! És akkor is ilyen lassan bootol a LO ha semmi más progi nincs megnyitva mellette!
Szóval ha annyi rengetegsok panaszkodás nem érdekelte a LO készítőit, akkor nem oszt - nem szoroz ha én is jelezném a hibát pluszegyedszerre.
És ne mondjátok ez nem a LO hibája hanem a linuxé. NEM AZ. Azért nem az, mert A RÉGI LO VILLÁMGYORSAN BOOTOL, kevesebb mint 2 azaz KETTŐ másodperc alatt, UGYANAZON LINUX DISZTRÓBAN!
Tehát ez igenis LO hiba. Plusz ugye annak se lehet köze a linuxhoz hogy miért nem ugrik azonnal a legutolsó szerkesztési helyre. (A régi LO természetesen zokszó nélkül így viselkedik).
Szóval az új LO egy bloatware lassú csődtömeg sajnos. Telerakták egy rakás fancy, csicsás új funkcióval ami bár nekem felesleges de amúgy nem bánnék, sajnos azonban közben tönkrecseszték ami jó volt benne.
Sorry guys, de ez van.
(panaszkodás off]
Avatar
Zizi64
Globális moderátorok
Hozzászólások: 4026
Csatlakozott: 2008. november 12., szerda 21:22
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Eszméletlenül lassú LO indulás

Hozzászólás Szerző: Zizi64 »

Részletes leírás, az tény...

Egy dolgot tudok hozzátenni - tapasztalati alapon - (még az OOo korban szoktam rá): Ha nagyobb verziószám ugrást végzek a frissítéssel (és általában azt végzek, mert a cégnél nem cserélgetek le három havonta egy programot úgy, hogy nem igazán tudom, mire számíthatok vele kapcsolatban), akkor SOHA nem veszem át a régi profilt, mert annak a SZERKEZETE is változhat, meg kumulálódott hiba is lehet benne! Ez az OOo korban többször bebizonyosodott, most meg már inkább nem próbálom ki. De mindenesetre én inkább beállítok mindent újra, feltelepítem a kiterjesztéseket újra, bemásolom a makróimat újra, de magát a régi profilt átnevezem telepítés előtt: az megvan nincs törölve, de nem azt használja az új verzió, hanem kreál újat. (A makróinkat központi helyen tároljuk, és egy egyszerű batch fájllal másoljuk a "szerverről" az összes gépre. Tudom, ez is része a - régi - profilnak, de ez eddig mindig jól működött.)

Most mi még csak a LO 7.5.8-ra frissítettünk, és egy gép kivételével mindegyiken elég gyorsan működik. (Azon az egyen valami grafikus probléma lehet; a előző témákban ezt meg is említettem...)
De a hordozható LO 7.6.2 is elég gyorsan elindul nálam (Windows-on). (Az első indulás mindig lassabb! Jelentősen!)
Sok sikert!
Kovács Tibor (W10x64Pro/W7x64P: 7.5.8;
winPenPack/PortableApps: LO3.3.1-7.6.2, AOO4.1.14
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
violazoli
Önkéntesek
Hozzászólások: 47
Csatlakozott: 2010. május 7., péntek 13:02
Tartózkodási hely: Earth

Re: Eszméletlenül lassú LO indulás

Hozzászólás Szerző: violazoli »

Igen, ez természetesen bölcs tanács, épp csak elfelejtettem leírni a fenti morgolódásomban, hogy a friss telepítés után legelőször még nem másoltam át a régi profilt, hanem anélkül indítottam a LO-t legelőször. És már akkor is lassan indult. Azután lett csak átmásolva a régi profil, s ez az átmásolás semmit se rontott, bár nem is javított az „állapotán”.
Ettől azonban még tényleg helyes amit írtál, mert simán megtörténhetett volna hogy valami katyvaszt okoz a régi profil, ebben teljesen igazad van.
Mindenesetre, én mostanában nem tervezek újból váltani se disztrót, se LO-verziót, szóval nagy valószínűséggel ez így marad nálam a következő legalább fél évtizedre... azután meg majd meglátjuk, valami majdcsak lesz, mert úgy még sosem volt hogy valahogy ne lett volna...
Avatar
Zizi64
Globális moderátorok
Hozzászólások: 4026
Csatlakozott: 2008. november 12., szerda 21:22
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Eszméletlenül lassú LO indulás

Hozzászólás Szerző: Zizi64 »

...hát akkor a grafikus jellemzők ki-bekapcsolását tudom még javasolni: Skia, Hardveres gyorsítás, OpenCL...
Hátha...
Sok sikert!
Kovács Tibor (W10x64Pro/W7x64P: 7.5.8;
winPenPack/PortableApps: LO3.3.1-7.6.2, AOO4.1.14
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
violazoli
Önkéntesek
Hozzászólások: 47
Csatlakozott: 2010. május 7., péntek 13:02
Tartózkodási hely: Earth

Re: Eszméletlenül lassú LO indulás

Hozzászólás Szerző: violazoli »

A hardveres gyorsítással megpróbálkoztam, nem segített, a Skiáról meg OpenCL-ről azt se tudom mi az... én biztos nem telepítettem fel olyasmit. De amúgy mindegy is már, mert a régi LO amit belehákoltam az új rendszerbe, abszolút tökéletes!
Illetve egyetlen dolog van ami érdekes jelenséget produkál. Érdekes módon a kezelőfelület átváltott angolra! Pedig magyar volt a régi rendszeremben. Ez tényleg nagyon érdekes, mert egyetlen alkönyvtárba volt telepítve annak idején az összes fájlja, s minden át lett másolva, szóval nem nagyon tudom elképzelni, hogy lemaradt volna valami nyelvi fájl másoláskor. Annyi igaz, a régi rendszeremet amikor forrásból forgattam (nem a LO-t hanem magát a disztrót, LFS alapon) akkor a LANG paraméter úgy volt beállítva hogy hu-HU.UTF8, most meg az új linuxomban csak simán meghagytam az eredeti angol beállításokat, mert most már hogy 11 éve az USA-ban élek, nekem az is jó, megértem. Szóval lehet hogy emiatt váltott át a LO kezelőfelülete angolra. De ez tényleg nem zavar, így is megfelel, talán még jó is mert ezzel is az angol nyelvet gyakorolom, a magyar elválasztási szabályok pedig így is tökéletesen működnek a dokumentumban, és a billentyűzetkezelés se gond mert amúgyis egy teljesen saját, egyéni billentyűzetkiosztást definiáltam xmodmap szinten, azaz az oprendszer „mélyrétegeiben”, odáig meg a LO úgysem lát „le”.
Szóval nem teszek több próbát az új LO-val, a régi egyelőre tökre jó, most boldog vagyok hogy megoldottam a gondot még ha egy ocsmány hackkal is, ha úgy veszem „sikerélményem van”... Majd talán 5 év múlva, nem hamarább, addigra talán csak megoldják a LO készítő fiúk ezt a gondot...
Vagy nem. Mert lehet hogy még bloatwarebbé teszik. De akkor úgyis lesz belőle valami fork, mondjuk FreedomOffice, vagy LightOffice néven, vagy az lesz a neve hogy SimpleOffice, s akkor arra térek át...
Vagy ha nem lesz fork akkor egyszerűen elkezdem írni a regényeimet VIM-ben. Nem tréfaság, a VIM kezeléséről már könyvet is írtam, fenn van a Magyar Elektronikus Könyvtárban, ingyen letölthető...
Vagy ha még azt se akarom, akkor szégyent hozok a LO fejére azzal, hogy indítok egy virtuális gépet, abban egy Win3.11-et, s azalatt egy Word6.0 progit. Az 1990-es évek elején azt használtam és szerettem, s nekem az is tökéletesen elég volt. Szóval van alternatíva bőven, ha olyan igazán és nagyon bemorcosodom...
És akkor még arról nem is beszéltem, hátha áttérek BSD rendszerre vagy Minix-re, mert ki tudja, lehet hogy azok alatt a LO már normálisan működne...
Avatar
Zizi64
Globális moderátorok
Hozzászólások: 4026
Csatlakozott: 2008. november 12., szerda 21:22
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Eszméletlenül lassú LO indulás

Hozzászólás Szerző: Zizi64 »

nem segített, a Skiáról meg OpenCL-ről azt se tudom mi az... én biztos nem telepítettem fel olyasmit.
...Ja, te Linuxon vagy... A Windows telepíti az ilyesmit, nem a LO. A LO csak megpróbálja használni az op.rendszerek által nyújtott szolgáltatást, de ha az nem működik, vagy nem a saját leírásainak megfelelően működik, akkor a LO sem tud csodát csinálni...
Sok sikert!
Kovács Tibor (W10x64Pro/W7x64P: 7.5.8;
winPenPack/PortableApps: LO3.3.1-7.6.2, AOO4.1.14
Ha megoldódott a probléma, jelöld a témaindító hozzászólásod címének szerkesztésével. Írd elé: [Megoldva].
zsiráf
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2008. február 29., péntek 8:22

Re: Eszméletlenül lassú LO indulás

Hozzászólás Szerző: zsiráf »

Gondolom az adott Linux disztribúció csomagkezelőjével telepítetted az LO 7.6.2 verzióját. Tehát még az is előfordulhat, hogy a csomag készítésekor keletkezett valamilyen probléma.
Célszerű ilyenkor közvetlenül az LO oldaláról letölteni, telepíteni és azt kipróbálni.
https://www.libreoffice.org/download/do ... breoffice/
openSUSE Leap 15.4 / 5.14.21 / KDE SC 23.08 / LibreOffice Community 7.6.2
zsiráf
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2008. február 29., péntek 8:22

Re: Eszméletlenül lassú LO indulás

Hozzászólás Szerző: zsiráf »

akkor a LANG paraméter úgy volt beállítva hogy hu-HU.UTF8, most meg az új linuxomban csak simán meghagytam az eredeti angol beállításokat
Az LO (és manapság jellemzően minden program) figyeli a rendszer alapértelmezett LANG paraméterét és aszerint indítja el.
Nem írtad, hogy milyen disztribúciót használsz, de jó tudni, hogy Linux alatt jó ideje a /home/user/.config könyvtárba kerülnek az LO beállításai is. Tehát, ha az előző rendszereden máshol volt, akkor érdemes erre figyelni.

Ja, nem írtam, hogy nekem az aláírásban látható rendszeren, AMD PRO A10-8770 processzorral és 8G RAM-mal kb. 5 másodperc az LO 7.6.2 indulása.
openSUSE Leap 15.4 / 5.14.21 / KDE SC 23.08 / LibreOffice Community 7.6.2
violazoli
Önkéntesek
Hozzászólások: 47
Csatlakozott: 2010. május 7., péntek 13:02
Tartózkodási hely: Earth

Re: Eszméletlenül lassú LO indulás

Hozzászólás Szerző: violazoli »

zsiráf írta: 2023. december 31., vasárnap 12:11 Ja, nem írtam, hogy nekem az aláírásban látható rendszeren, AMD PRO A10-8770 processzorral és 8G RAM-mal kb. 5 másodperc az LO 7.6.2 indulása.
Na, akkor most „leköröztelek”, mert az én LO-m tényleg kevesebb mint 2 másodperc alatt indul! Természetesen a régi LO-ra gondolok, amire downgradeltem, ahogy azt említettem is fentebb. Oké, nekem 16 giga RAM-om van, de soha nem volt még úgy, hogy ebből 4 gigánál többet használjak egyszerre, kivéve amikor rengeteg fájlt másolgattam ide-oda valamiért.

Most nem azért hogy a LO-t szídjam mindenáron, de van egy olyan érzésem hogy rém bloatware lett az utolsó néhány fő verzió alatt. És amiatt írom hogy ezzel nem kifejezetten a LO-t akarom szídni, mert sok más programra is jellemző ez, például a Firefoxra. Tapasztaltam. Minden szirszart belefordítanak. Például az is rengeteghosszú idő alatt indult csak el. Kiderült, valami olyasmiért mert a gnome-panel meg pár más gnome összetevővel, izé... szóval nem tudom mi a kapcsolat köztük, de valami függése van neki ezekkel, mert amikor egy interneten talált bejegyzésre alapozva azokat kigyomláltam a rendszerből (nekem úgyse kellettek, én a DWM ablakkezelőt használom), azután a Firefox megtáltosodott, és olyan gyorsan indul, ahogyan az elvárható!
Ellenben én nem csak internetezni szoktam, de audiotartalmakat fogyasztani is, offline, és feltelepítettem a Moc zenelejátszót. Kiderült, hogy bár látszatra működik, de nincs hangja... néma a szerencsétlen! De mert már e téren volt némi tapasztalatom, tudtam hogy Poettering egyik szutyka a hibás benne, a pulseaudio. Kigyomláltam azt is a rendszerből. Nosza, azonnal lett hangja a Moc-nak, hurrá! Sajnos ekkor azonban a Firefox „némult le”, azaz onnantól kezdve a Youtube videóknak nem lett hangja... mert a Firefox miért is ne dependálna a Pulseaudióra, ne már hogy tudjon működni anélkül, igaz hogy a Moc képes hangot adni ilyen szutykok nélkül is, de a Firefox, ő nagyobb úr annál, neki Pulseaudio kell, mert... mert izé... mert hogy CSAK, na!
Szóval emiatt én jelenleg nem is Firefoxot használok már, hanem a Waterfox nevű böngészőt. Azt nem tették Pulseaudió függővé.

De tudok mondani más szörnyűséget is a mai bloatware-vá vált Linux háza tájáról. Épp tegnap esett meg velem 2 szörnyűség is. Gondltam, klónozom a meglevő rendszeremet ugyanazon merevlemez másik partíciójára, hogy ott is legyen belőle egy példány. (most mindegy, ezt miért akartam). Bebootoltam egy LiveCD-ről, felcsatoltam a partíciókat, átmásoltam mindent, beállítottam még a boot flaget is arra a a partícióra, szerkesztettem az fstab-ot is ahogy kellett ott, majd reboot a szokásos rendszerembe, az új partíciót felcsatolom, aztán update-grub ahogy annak lennie kell. Le is fut hiba nélkül. Tesztelés, azaz reboot. A régi rendszerem még mindig működik, hurrá, nem sikerült elcsesznem. Reboot megint, azaz nézzük meg indul-e a klónrendszer! Látszólag igen. De amikor a mount parancs kimenetelét nézem, hát azt látom, most is a régi rendszerben vagyok! (Mert a / arra a partícióra mutat). Pedig a grub menüpontjaiban ki is van írva hogy az sda4-et kéne indítania, nem az sda2 partíción levőt!
Hosszas kutatás után kiderült, az update-grub csak a grub menüjébe, gyakorlatlag a kiiírt elnevezésbe írta bele amit kell, de a grub.cfg fájlban amikor a menüpont alatt a sok roppant okosság van, akkor valamiért az UUID= kezdetű részbe a régi rendszer partíciójának az azonosítóját hagyta meg! Nem tudom, miért... Kénytelen voltam kézzel átírni neki, annak ellenére hogy a fájl elején ott szerepel megjegyzésként angolul hogy ne szerkesszük a fájlt kézzel! Hát én bizony igenis szerkesztettem azt kézzel, s most minden jó.

Ezután megpróbáltam a már jól beállított rendszeremet egy másik laptopra is átmásolni. Előbb kimentettem mindent egy külső merevlemezre természetesen. Aztán bebootolok egy LiveCD-ről azon az új laptopon. Átmásoltam a külső merevlemezről a rendszert a laptop SSD-jére. Beállítottam ott is az fstab-ot. Na most hogyan tovább? Ezen a laptopon korábban egy Windows volt (nem az enyém! Esküszöm! Úgy kaptam ajándékba a laptopot, az utolsó ringyóz namit használtam a Win98 volt, azóta nincs windózom!) így nem volt sosem a grub telepítve erre a merevlemezre. Gondoltam, semmi baj, kiadom a Live CD alól a grub-install parancsot, csak van annyi esze hogy tudja, nem a Live CD-re akarom telepíteni hanem a merevlemezre!
Nem volt annyi esze. Ezt írta ki:

/usr/sbin/grub-probe:error:failed to get canonical path of /cow.

Vakartam a fejemet. Végül úgy oldottam meg a dolgot, hogy chrootoltam az épp felmásolt rendszerbe, végülis az egy komplett, kész linux rendszer úgyis, benne van a grub program is, csak az MBR nincs beállítva a merevlemezen... és onnan adtam ki a grub-install parancsot. És Voilá, behold, íme: ez már működött!

ÉRTEM, mi volt a rákja amikor a LiveCD-ről akartam grubot telepíteni, felfogtam a logikáját! Épp csak nem értek egyet a megközelítéssel. LiveCD-t általában épp a TELEPÍTETT rendszer turkálására, megmentésére használnak, elvárható lenne tehát hogy alapból feltételezze a program, hogy az ilyen parancsok nem a CD-re vonatkoznak, de nem is a Live USB-re ha olyanról fut épp, hanem a gépbe integrált merevlemezre vagy SSD-re! Hiszen ez olyan végtelenül logikus!
És mégsem így van. Rákényszerítik az embert egy nyakatekert chroot-ozásra. Nem nagyon tudom márpedig, mit csináltam volna ha nincs az épp odamásolt rendszerembe is feltelepítve a grub program... (Oké, ez nem igaz, lennének azért ötleteim így utólag belegondolva, de az körülbelül olyan, mint óvszerben szexelni vagy kesztyűben kezet mosni...)
Szóval oké, persze, megoldottam a problemuszokat, de csak mert én azért már nem egy novice user vagyok, én az LFS-t is végigcsináltam, szóval van gyakorlatom. Az a minimum azonban, hogy nem nevezném igazán felhasználóbarátnak ezt a megközelítést.
Nem tetszik a Linux fejlődési iránya. Tulajdonképpen a szememben ez nem más mint lassú Windowsosodás. Ott van például a Pulseaudio. Minek ez a „réteg” az ALSA fölé?! Ha fontos volna akkor nem lenne hang a rendszeremben most, hogy kigyomláltam belőle! De VAN hangja a rendszeremnek. Akkor...?! Mi értelme van neki?! És ha NETÁN fontos is NÉMELY speciális esetekben, minek mindenkire rákényszeríteni?!
Vagy ott a Grub2. Én még ismertem a Grub1-et. Az is tökéletesen megfelelt mindenre. Ez a mostani Grub egy áttekinthetetlen, túlkomplikált katyvasz. A biztonság hamis illúzióját kelti azzal, hogy azt ígéri, NEM KELL ÉRTS a rendszeredhez, a partíciókhoz, nem kell tudd mi hova van telepítve, majd ő felderít és beállít mindent! Sőt, kifejezetten oda is van írva a fájlok elejére hogy NE szerkeszd kézzel őket, azaz explicit módon azt sugallja hogy nem csak nem kell érts a gépedhez, de nem is SZABAD értened hozzá, mert a gép úgyis jobban tudja mint te hogy mi hogyan van!
Holott amint a fent leírt példám mutatja, ez egyszerűen NEM IGAZ.

Vagy ott van Poettering e másik idiótasága, a Systemd. Nekem a systemd nélküli initrendszer is túlkomplikáltnak tűnt már néha, de most mégis visszasírom azt a régi, szép, jó világot, mert mennyivel átláthatóbb volt mint ez a mostani! SEMMI ÉRTELMÉT NEM LÁTOM annak, hogy betöltsünk előbb egy fél operációs rendszert a tárba csak azért, hogy majd ez az operációs rendszer betöltse az igazi operációs rendszert!
Ez az egész megint a Windows-megközelítést idézi bennem: a „mindent bele” elvet, meg a bináris konfigurációs fájlokat, amiket csak speciális szoftverekkel lehet editálni, már ha lehet valamivel egyáltalán...

Na befejezem a panaszkodást, úgyis nagyon offtopik volt itt, bocs.
violazoli
Önkéntesek
Hozzászólások: 47
Csatlakozott: 2010. május 7., péntek 13:02
Tartózkodási hely: Earth

Re: Eszméletlenül lassú LO indulás

Hozzászólás Szerző: violazoli »

zsiráf írta: 2023. december 31., vasárnap 12:02 Gondolom az adott Linux disztribúció csomagkezelőjével telepítetted az LO 7.6.2 verzióját. Tehát még az is előfordulhat, hogy a csomag készítésekor keletkezett valamilyen probléma.
Célszerű ilyenkor közvetlenül az LO oldaláról letölteni, telepíteni és azt kipróbálni.
https://www.libreoffice.org/download/do ... breoffice/
A „snap” módon telepítettem, akármit is jelentsen ez hogy snap...
Aztán hogy ez ugye nem vált be, megpróbáltam forrásból fordítani, de rengeteg függősége volt, s amikor végre mindezeken túl tudtam lépni így vagy úgy, akkor elhasalt a make valami hibajelzéssel amire már nem emlékszem. És akkor már úgy tele volt a hócipőm az egésszel, hogy meg se próbáltam nyomozni, mi okozza azt a hibajelzést.

Az hogy a bináris csomagot telepítsem a LO oldaláról ahogy javasoltad, az, becsületesen bevallom, nem jutott az eszembe, pedig így utólag belegondolva tényleg ez lett volna a magától értetődő és teljesen logikus megoldás, sőt a legkönnyebbnek ígérkező is, ebben biztos igazad van, ezt elismerem!
zsiráf
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2008. február 29., péntek 8:22

Re: Eszméletlenül lassú LO indulás

Hozzászólás Szerző: zsiráf »

/off
Csak egyetlen dologra reagálnék, mert olyan irányba mentünk el, ami kimeríti ennek a fórumnak a kereteit.
Vagy ott a Grub2. Én még ismertem a Grub1-et. Az is tökéletesen megfelelt mindenre.
Sajnos egy ideje nem felel meg. Csak egyetlen dogot említenék. UEFI. A GRUB1 ezt és a hasonló a hardvergyártók által elkövetett változtatásokat (merényleteket) nem tudta megfelelően kezelni és egyszerűbb volt egy új verziót készíteni, mint a régit toldozni/foltozni.
Én sem értek egyet sok mindennel, de sajnos ez van.
/on
openSUSE Leap 15.4 / 5.14.21 / KDE SC 23.08 / LibreOffice Community 7.6.2
Válasz küldése