szeretnék más dokumentumokat is hasonlóan megcsinálni, amiket eddig Microsoft-os Word-ben használtunk a munkahelyen,
Mi régen a kalibrálási bizonyítványainkat készítettük Word-del (még a Word 6-os verzióval). A hozzá kapcsolódó számítások Excel 5-ben voltak kidolgozva. A bizonyítvány formázottan tartalmazta a kalibrált műszer és az etalonok adatait, a kalibrálás körülményeit, egyéb hivatalos adatokat normál szöveges formában; valamint a mérések (a kalibrálás) adatait táblázatos formában.
Aztán váltottunk: - akkor még OpenOffice-ra - de most már nagyon régen LibreOffice-szal dolgozunk.
A táblázatot eredetileg az Excel számításokból másolással emeltük át a szövegszerkesztőbe. De a munka jelentős részét a táblázatkezelőben kellett elvégezni: bevinni a mérési adatokat, megadni az éppen használt etalonok pontossági adatait, stb. Egy idő után rájöttem, hogy azt a minimális formázott szöveget be tudom vinni a Calc-ba is. Egy ilyen 3-4 oldalas dokumentumból egy oldal a megrendelés adatait, egy oldal az etalonok adatait és a kalibrálás körülményeit, egy oldal a kalibrálás táblázatos eredményeit, és egy opcionális oldal a kalibrálás adatainak grafikonon ábrázolt adatait tartalmazza.
Sőt: automatizálni (makrózni) is tudtam a szöveges jellegű adatok bevitelét adatbázis jellegű adathalmazokból - úgy a Vevőink, mint a kalibráló etalonjaink adataiból - a számításokat és adatformázásokat pedig - amit a Calc másik munkalapjain elvégzünk -, egyszerű hivatkozással juttatjuk a kinyomtatandó "végeredmény" (bizonyítvány) lapra. (A formázások alatt a számok tizedesjegyeinek megfelelő beállítását értem, amely tulajdonságot úgy tudtuk hivatkozni, hogy a számítások végén megfelelő tizedesjegyszámú szöveges adatokká konvertáljuk (dinamikusan, esetenként változó tizedesjegy számmal) a számokat, és annak az eredményét hivatkozzuk a fő lapon. Még a grafikon opcionális megjelenését/eltüntetését is makróval oldottam meg.)
Tehát, az a tény, hogy 3-4 álló A4-es lapon kvázi szöveges dokumentumot kell kinyomtatnom EREDMÉNYként, nem akadályozott meg abban, hogy ne a Szövegszerkesztőt, hanem egy másik alkalmazást (a Calc-ot) használjam hozzá. Ehhez még hozzászerkesztettem egy nyilvántartó makrórendszert is, illetve a Vevők és Etalonok adatainak karbantartó rutinjait is. Mindezt úgy, hogy a valódi ADATBÁZIS kezeléshez egyáltalán nem értek, és nem tudom használni Base-t.
Csupán arra a feltételezésre építettem az ötletet, hogy
a CALC sokkal jobban tud szöveget formázni, mint amennyire a WRITER számolni tud.