Sziasztok, olvastam ezt a dolgot a HUP-on hogy van itt ez a gond hogy a LO az aposztrófot kicseréli erre az izre: « (vagy talán erre, hogy » nem emlékszem már, szóval ezek valamelyikére).
Nos nekem az a véleményem, hogy tök jó hogy ki tudja cserélni, csak azt nem értem miért kell ennek a ficsőrnek default bekapcsolva lenni...
E postom célja azonban nem ennek az ideböfögése. Általánosabban szeretném megközelíteni a kérdést. Arról van szó, hogy lássuk be: a LO még manapság is olyan szoftver, amit túlnyomorészt igenis linuxosok használnak. A Linuxnak eredetileg az volt a „filozófiája”, hogy bár sok mindenre alkalmas, de alapvetően „keep it simple, stupid”, azaz az extra szolgáltatások nincsenek alapértelmezetten bekapcsolva. Kapcsolja be a Felhasználó, ha ért hozzá és HA akarja...
Ennek fényében, ez tök logikus lenne a LO esetében is, ha már úgyis a linuxosok használják nagyobbrészt. Vagy legalábbis, ellenőrizze le a LO hogy mi az oprendszer és ettől tegye függővé ezen extra ficsőrök bekapcsolását.
Bevallom, én rögtön sejtettem a HUP-os cikk olvasásakor, hol lehet a „gond”, és igazam volt. Ennek ellenére, ha a LO Linuxos környezetben lesz telepítve, elég sanszos hogy olyan szaki fogja használni aki igenis gyakran ír vele angol szöveget IS, ső, még vegyes nyelvűt is. (én is így vagyok ezzel). Ezesetben valóban elég ciki hogy ez az izé alapból bekapcsolva van.
Szeretném kiemelni, ezt mind nem azért írtam hogy a LO-t szapuljam! REMEK SZOFTVER, és nagyon szeretem! És nekem semmi bajom nincs is vele (egyet kivéve: nem tudom rábeszélni hogy magyar beállítások mellet ne tizedesVESSZŐT akarjon használni hanem tizedesPONTOT...).
Én leírom ide azt is, ezeken a dolgokon hogy ilyen csere meg olyan csere, hogyan léptem túl: MINDENT KIKAPCSOLTAM... És kész! Ennek ellenére mint látjátok, rendelkezem annak lehetőségével hogy tudjak könnyedén „magyar” idézőjeleket írni, de "angolt" is vagy «ilyeneket» is, meg rengeteg más mindenféle akármit is: ϾϿ ßä±÷¿¤¡ stb. Ehhez azonban semmi szükségem arra, hogy a LO elkezdjen helyetem okoskodni. Végülis mi KÖZE van neki ahhoz?! Neki az a dolga hogy azt formázza meg amit begépelünk. Az hogy egy adott gomb lenyomásakor mi jelenik meg a képernyőn (tehát mi kerül a doksiba) nem az ő dolga, semmi köze hozzá: az a BILLENTYŰZETKEZELŐ dolga, illetve mert ez a rész a Linuxban (is) annyira bizánci módon el van bonyolítva és szét van cseszve, fogjuk rá hogy lehet az X dolga. Én ennek megfelelően szimplán definiáltam X alatt egy saját billentyűzetkiosztást és kész. Benne van a megfelelő helyen az összes magyar és angol karakter, meg egy rakás egyéb is ami engem valamiért érdekelhet. A mindenféle kötőjelek is.
Ezek után nekem semmi szükségem arra, hogy a LO kicseréljen bármit. Idegbajt is kapnék tőle... Annak eredménye csak az lenne, hogy egyes karaktereket meg tudok jeleníteni LO alatt, mert ő kicseréli nekem, de például most a böngészőmbe nem tudnám őket bevinni, mert a böngésző nem cseréli ki nekem az aposztrófot meg más egyebeket. Szóval karakterinput terén az egyes szoftverek egymással inkompatibilis módon viselkednének, az meg nem vezet jóra.
Véleményem tehát az,. hogy ez az egész megközelítés hogy majd a LO elkezdi csereberélni a mindenféle karaktereket, egy TELJESEN ELHIBÁZOTT MEGKÖZELÍTÉS, és most nagyon finoman és úriemberhez méltón fogalmaztam. Felesleges szolgáltatás, amit ki se kellett volna találni. Ez nem a LO dolga, ezt sokkal alacsonyabb szinten kell kezelni, a billentyűzetkiosztás tájékán.
De oké, most már létezik ez a „szolgáltatás”, hátha valaki szereti, jó, hagyjuk benne. Miért kell azonban alapértelmezetten bekapcsolva lennie, pláne Linux alatt?! Kapcsolja be magának az akinek hiányzik, aki szereti!
Ismétlem, nem magam miatt írtam, én ezeket rég megoldottam, „lebutítva” a LO-t, ahogy nekem tetszik. Nekem semmi bajom vele most már! Ezek csak gondolatok a részemről. Amiatt írtam le, mert ez is illeszkedik abba az irányba, amit én az egész szoftvervilág fejlődési TÉVÚTJÁNAK tartok, hogy telenyomják a szoftvereket mindenféle olyan „szolgáltatással” ami talán ezer emberből ha egynek jó illetve kényelmes, csak azért hogy elmondhassák hogy folyamatosan „fejlesztik” a szoftvert, ezeket a mindenféle felesleges ficsőröket alapértelmezetten be is kapcsolják, az egész elkezd sípolni, villogni, tippeket adni, a kurzor alatt mindenféle popupok jelennek meg hogy engem zavarjanak, az ikonokat lekerekítik nem baj hogy emiatt sokkal több függősége van a proginak, mindez bloatware méretűre duzzasztja a szoftvert...
Ismétlem nem kizárólag a LO-ról beszélek. Ez általános tendencia, ilyen a systemd, a Grub2, meg lehetne még sorolni. Én csak szeretném ha a LO ebből kimaradna, épp mert e szoftvert szeretem amúgy.