Mi is LibreOffice-t használunk céges célra, igaz, még mindig többségében WinXPprofSP3-on és néhány Win7-en. Nálunk a 2002-es verzió volt (és van a biztonság kedvéért - kompatibilitási csomaggal kiegészítve) az utolsó MSOffice csomag. Azóta csak az OpenOffice-t és a LibreOffice-t frissítjük.
Az E-mail kliensünk a Mozilla Thunderbird, ez jól együttműködik a LibreOffice-szal és az Apache OpenOffice-szal:
- Ami az Office programból történő közvetlen levélküldést illeti, akár a beépített E-mail küldő lehetőséget, akár a dolog Makró-programozhatóságát tekintem, eddig még mindig sikerült megoldani a felmerült feladatokat. (A levél testébe szöveget írni a Thunderbird esetében programból nem sikerült eddig, de a címzett(ek)et, a csatolmányt jól be lehet álltani programkódból is.
A körlevél küldés funkciót nagyon ritkán használjuk, de az is működőképes.
- Ha a kapott levelek közvetlen megnyitását tekintem, akkor arra ügyelni kell, hogy csak a letöltött dokumentumok nyílnak meg szerkeszthető állapotban, a kliensből (csatolmányból) közvetlenül megnyitott dokumentumokat "Mentés más néven" funkcióval előbb le kell menteni valahová, mert "Csak olvasható" állapotban nyílnak meg.
A "felhőkkel" való még jobb együttműködés megvalósítása tudtommal célja a fejlesztőknek, de saját E-mail kliens létrehozása nem. Pont azért, mert létezik számtalan ingyenes, sőt nyílt forráskódú alternatíva.
Ha egyesített Böngésző/E-mail kliensre lenne szükséged, akkor a Seamonkey-t érdemes kipróbálni.
(Jómagam eddig tényleg "éppencsakhogy" kipróbáltam, valódi használati tapasztalataim nincsenek vele kapcsolatban)
Nem tudom, mit olvastál a Thunderbirddel kapcsolatban, de remélem ez az összevont funkciójú program az egyetlen, ami "veszélyeztetheti" a Thunderbird jövőjét.
http://www.seamonkey-project.org/És hát az alapdolog:Ha nyílt forrású programokra váltasz, akkor a fájlformátumaidat is a SZABVÁNYOS, natív ODF formátumokra kell cserélned a hatékony munkavégzés érdekében.
Csodák nincsenek.
A bináris .doc .xls és társaik kimentek a divatból. Már a MS is a saját szabványosított xml alapú formátumát (docx, xlsx, stb.) preferálja a régi formátumok helyett. Arra számítani, arra alapozni egy cég működését, hogy az ingyenes program úgyis tud a régi MS formátumokat megnyitni, és abba menteni - nos ez botorság. Az MS által sokáig titkolt, és az OpenOffice fejlesztők által Revers Engineering módszerrel visszafejtett fájlformátum és az az alapján megvalósított fájlkonverter sohasem lesz 100%-os működésű. (És minden egyes "doc" megnyitáskor és mentésekor el kell végezni a konverziót, hiszen a LO és az AOO belül csakis a saját szabályrendszere szerint képes működni, maga a szerkesztés az ODF szabályrendszer szerint történik az MS dokumentumok esetében is!).
Itt mégis csak kompetens emberek vannak, akik belelátnak a fejlesztések irányába.
No ebben viszont tévedsz - legalábbis ami engem illet. "Computeres"-nek is csak annyira érzem magam, hogy napi szinten dolgozok a számítógéppel, mint manapság szinte mindenki.
Ritkán járnak erre fejlesztők, még a magyarok közül is. Ez egy felhasználói fórum, ahol felhasználók próbálnak meg segíteni felhasználóknak olyan dolgokban, amiben esetleg több tapasztalatra tettek már szert.
Legjobban a Calc-ot ismerem és a Basic IDE/API használatát, aztán a Writer, a Draw, a Math, következik nálam a sorban, végül az Impress és a Base. A legutolsóhoz szinte egyáltalán nem értek, sajnos. És a többi, Makró-programozáshoz használható programnyelvek használatában (Python, Beanshell, Javascript) sem vagyok jártas...