Oldal: 1 / 1

Rekord mentése nem működik

HozzászólásElküldve: 2017. november 24., péntek 15:37
Szerző: Gábriel
Tanulom a Base-t a verzió: 5.1.6.2-ben. Ezért gondosan, szóról szóra követem az útmutatást, amelyben eljutottam a 32. oldalig:
https://hu.libreoffice.org/assets/HU_fi ... zeto31.pdf
Megpróbálom bevinni az alkalmazotti adatokat, és bár az útmutatóban nem szerepel, de minden bevitel után megnyomom a Rekord mentése gombot. (Furcsa, hogy ezt az útmutató meg sem említi, pedig egyébként nagyon aprólékosan megmutat minden lépést) De hiába is nyomom meg, a rekordok száma a bal alsó sarokban nem változik. Nem menti. :crazy: :crazy: :crazy:
Mit tegyek?

Operációs rendszerem Linux Mint.

Re: Rekord mentése nem működik

HozzászólásElküldve: 2017. november 24., péntek 22:28
Szerző: Zizi64
A Fórum adminisztrátora: r4zoli az általad olvasott könyv szerzője is egyben.
https://forum.openoffice.org/hu/forum/m ... ofile&u=53
Ha sokáig nem kapsz senkitől érdemi választ, próbálj meg közvetlenül hozzá fordulni. Ő biztos tudja, hogy mi az, ami esetleg nem pontosan volt leírva a könyvben, vagy éppen megváltozott időközben a programban.

(Jómagam sajnos se a Base adatbázis-kezelő, se az adatbázisok, se a Linux területén nem vagyok jártas...)

Rekord mentése nem működik

HozzászólásElküldve: 2017. november 25., szombat 10:47
Szerző: Gábriel
Kösz, várok.
UI. Még mindig várok. Írtam r4Zolinak, de nagyon elfoglalt lehet, annyit se válaszolt, hogy megnézi. :roll: Úgyhogy nem tudom, készül-e valami válasz.
Van tt valaki más, aki ért hozzá?

Rekord mentése nem működik

HozzászólásElküldve: 2017. november 29., szerda 10:26
Szerző: Gábriel
Nagyon várok. Legalább egy egyszavas válaszra, hogy "utánanézek". Vagy az, hogy "nincs válasz". :(

Re: Rekord mentése nem működik

HozzászólásElküldve: 2017. december 3., vasárnap 16:16
Szerző: antiuhu
Hallo!

A Rekord mentésével nem fogja az értékeket bevinni, majd a következőre ugrani. Ez a lehetőség csak akkor kell, ha nem akarsz egy új sorra ugrani. Tehát, amire neked szükséged lehet - feltéve, hogy az űrlapod megfelelően működik* - az a "következő rekord", "új rekord" gombok.
Az alábbi képen láthatod, hogy mire gondoltam:
rekord_mentese.png
rekord mentése

0: Aktuális rekord
1: Rögzíti az aktuális rekordot, majd a következő ID-re ugrik.
2: Új rekord. Rögzíti az aktuális rekordot, majd az utolsó utáni ID-re ugrik.
3: Rögzíti az aktuális rekordot

üdv: Anti
ui: ha esetleg nem ez volt a gond, akkor könnyebben tudunk/tudok válaszolni, ha van egy minta, amiben látható, hogy hol is akadtál el. Nekem nincs meg a könyv mintafeladata és elég sokáig tartana bevinni, de egy példafájl alapján egész biztosan megtalálnánk a megoldást!

Re: Rekord mentése nem működik

HozzászólásElküldve: 2017. december 5., kedd 10:01
Szerző: Gábriel
Kösz antiuhu. Időközben töröltem az egészet és előlről kezdtem. :| Valószínűleg az volt a baj, hogy az AlkalmazottID automatikus értékadást nem választottam igenre. Egyelőre úgy néz ki, hogy most működni fog, de még nem tartok ott, ahol elakadtam.

Rekord mentése nem működik

HozzászólásElküldve: 2017. december 11., hétfő 9:29
Szerző: Gábriel
Az újra kezdett Alkalmazott táblában eljutottam a https://hu.libreoffice.org/assets/HU_fi ... zeto31.pdf 28-29-ik oldaláig, ami szerint listapanelt kellene készíteni. Mindent gondosan követtem, de most a 15 ábrán levő kép nem jön be nekem. A bal és a jobb oszlopom pont egyformán néz ki, mindkettő ugyanúgy, mint a képen látható jobboldali oszlop, vagyis csak ReszlegID és Reszleg van mindkettőben. Hol rohthattam el?

Re: Rekord mentése nem működik

HozzászólásElküldve: 2017. december 11., hétfő 18:53
Szerző: antiuhu
Ha az adatbázisodat is feltöltenéd ide, az segítene. Sokat!

Re: Rekord mentése nem működik

HozzászólásElküldve: 2017. december 12., kedd 9:42
Szerző: Gábriel
Ez van...

Re: Rekord mentése nem működik

HozzászólásElküldve: 2017. december 12., kedd 23:07
Szerző: antiuhu
Így már jobb! :super:

Gyorsan átfutva azt tapasztaltam, hogy azért nem működik:
1. Mert az AlkalmazottID ugyan EGÉSZ és kulcs is, de nem automatikusan növekvő. (Egy kulcsnak az egész táblán egyedinek kell lennie!) Sajnos ezt a tábla -és ezzel együtt az adatbázis - újra létrehozása nélkül nem hiszem, hogy ki lehet javítani. (De az is lehet hogy csak béna vagyok :))
2. A listapanelhez lásd az alábbi ábrát:
Listapanel_létrehozása_magyarazat2.png

A lényeg, hogy a listában szereplő értékeket előre be kell vinni (egy másik űrlapon például, vagy előre meghatározni a részlegeket, kategóriákat). Lila útvonal
Aztán az űrlapon, a listapanelt kell használni. Ha újat készítesz, akkor mint a könyvben a tündér végig vezet, de az is az SQL-t fogja elkészíteni. Amit itt célszerű megemlíteni, hogy az oszlop számozás 0-tól kezdődik. Így adódott az 1-es számú kapcsolt mező. A lista mindig a lekérdezés első oszlopát mutatja. Piros útvonal

Valamint létrehoztam egy mintafájlt, amiben láthatod működés közben.
Megjegyezném, hogy az űrlapra - főleg ha csak tanulni akarod -, ne pazarolj olyan sok időt, hogy minetn pontosan elrendezel. Legyen először csak annyi mező amennyi az adott funkció kipróbálásához elegendő.

Üdv: Anti

Rekord mentése nem működik

HozzászólásElküldve: 2017. december 13., szerda 13:02
Szerző: Gábriel
Ezt találtam a súgóban Automatikusan növelő utasítás címen:
Írja be azt az SQL-parancsmódosítót, amely az adatforrást a kijelölt egész típusú adatmező automatikus növelésére készteti. Például a következő MySQL-utasítás az AUTO_INCREMENT utasítást használta az "id' mező növeléséhez mindannyiszor, amikor az utasítás egy adatmező hozott létre.
CREATE TABLE "table1" ("id" INTEGER AUTO_INCREMENT)
Ebben a példában be kell írnia az AUTO_INCREMENT elemet az Automatikus inkrementálás utasítás mezőbe.

Ez erre az esetre vonatkozik?
Lefordítanád ezt nekem lépésről lépésre, mint tündér? :D

Re: Rekord mentése nem működik

HozzászólásElküldve: 2017. december 13., szerda 14:43
Szerző: antiuhu
Igen, pontosan az a részlet kell, de nem feltétlenül kell SQL-ben megadnod a definíciókat.
A példafájlomon megnézheted, hogy mit hogy kell beállítani.
AUTO_INCREMENT.png


OFF: Kérlek ne nevezgesd át a témákat! Továbbá egy topik --> egy kérdés!
Ajánlom figyelmedbe a fórum használati útmutatóját!

üdv: Anti

Re: Rekord mentése nem működik

HozzászólásElküldve: 2017. december 13., szerda 15:25
Szerző: Zizi64
A hozzászólásokat visszaneveztem az eredeti (remélem, az eredeti) címre.

Ha a téma nagyon eltérő területet (például egy másik hibát) is érint, akkor annak a kérdésnek valóban célszerű új témát nyitni - ha várható, hogy válasz is érkezik rá, és esetleg több bejegyzés is lesz azon a szálon.

Re: Rekord mentése nem működik

HozzászólásElküldve: 2017. december 14., csütörtök 9:43
Szerző: Gábriel
Tibor, ehhez fogom tartani magam.
De most már elkezdtem itt a listapanel-kérdésemet. úgyhogy ezt azért folytatom.
Antiuhu, a Nevek táblázattal mit csináljak a Relációkban? Mivel kössem össze?

Re: Rekord mentése nem működik

HozzászólásElküldve: 2017. december 14., csütörtök 11:46
Szerző: antiuhu
Regény, hogy nagyjából hogy készül egy ilyen pici adatbázis:
El kell készíteni egy adatbázist a dolgozókról, hogy ki melyik részlegen dolgozik.
A következő adatokat lehetne rögzíteni:
Alkalmazott neve és részlege.

Tovább vizsgálva a mezőket, hogy fel lehet-e őket bontani kisebb összetevőkre (erre azért van szükség, mert rendszerint az adatbázisokban nem rögzítünk összetett mezőket! Lekérdezéskor egyszerűbb részekből összerakni valamit, mint szétszedni egy vagy több szabály szerint és utána összetenni)
A Név általában két részből áll - természetesen vannak összetettebb nevek is* -, vezetéknévből és utónévből. Ezek nem bonthatók tovább, így most ezek fogják alkotni a mezőket. (Vezetéknév, Utónév)
A Részlegnél nekünk most csak a részleg nevére van szükségünk.

Vizsgáljuk a mezőink függetlenségét:
Vezetéknév - Dolgozók
Utónév - Dolgozók
Részleg név - Részlegek

Mint látható két táblára bonthatók az adatok: Dolgozók és Részlegek. Ezek fogják alkotni a tábláinkat!

Most vizsgáljuk a táblák közötti kapcsolatot (relációt).
- Egy dolgozó csak egy részleghez tartozik .
- Egy részlegen több dolgozó is dolgozhat.
Tehát ez egy-több típusú kapcsolat

Készítsük el a táblákat!
A Részlegek táblában a neveken kívül szükségünk lesz egy ReszlegekID mezőre is. ez lesz a kulcs mezőnk.
A dolgozók táblázatban a fenti két mezőn kívül szükségünk lesz egy DolgozoID mezőre is, mivel nem zárhatjuk ki, hogy nincs két egyforma nevű dolgozónk! Továbbá szeretnénk kapcsolatot biztosítani a Részlegek táblával is. Ehhez használjuk a ReszlegID mezőt.
Reszlegek
- ReszlegID (EGÉSZ, automatikusan növekvő)
- ReszlegNev (Szöveg, 100-200 karakter, kötelező)

Dolgozók
- DolgozóID (EGÉSZ, automatikusan növekvő)
- Vezetéknév (SZÖVEG, 100 karakter)
- Utónév (SZÖVEG, 100 karakter)
- ReszlegID (EGÉSZ)

Add meg a relációt (Dolgozók.ReszlegID n --- 1 Reszlegek.ReszlegID)

Így kész a váz. El kell készíteni az űrlapot!
Elsőnek adj hozzá egy két részleget.
Majd készíts a dolgozók táblához egy űrlapot (itt tudjuk majd a neveket és a részlegeket bevinni)
Aztán kövesd a pár hozzászólással előbb mutatott listapanel készítés menetét (piros útvonal)

Üdv: Anti
*: például: ifj. Dr. Molnár Bubó Elemér

Re: Rekord mentése nem működik

HozzászólásElküldve: 2017. december 14., csütörtök 14:31
Szerző: Gábriel
:shock:
Hú, ez most sok nekem egyszerre. Segít a megértésben, de most már elkezdtem a tutoriallal, hadd ne kezdjek mindent előlről.
Sokat segítesz az alapok megértésében, de egyelőre szeretnék aprólékosan végigmenni a tutorialon.
Azért van annyi adat, mert tündérrel teremtettem az Alkalmazott táblát, és az felkínálta az Üzlet-et, és csak át kellett lökni az oda tartozó szavakat. .
Szóval hadd ne kezdjem előlről. Most csak azt szeretném tudni, hogy a Relációkban hogy húzzam a vonalat a Relációban a Nevek táblázathoz/-tól.
Amkor kész leszek, megcsinálom így is, ahogy itt leírtad, amiokrr már jobban ismerve az egészet.

Re: Rekord mentése nem működik

HozzászólásElküldve: 2017. december 14., csütörtök 15:07
Szerző: antiuhu
Az, hogy melyik irányból húzod a vonalat, az mindegy (ki is tudod próbálni):
1. Nevek.ReszlegID --> Reszlegek.ReszledID
2. Reszlegek.ReszledID --> Nevek.ReszlegID

Az eredmény ként ugyanazt adja:
Reszlegek.ReszledID 1 -- n Nevek.ReszlegID

üdv: Anti

Re: Rekord mentése nem működik

HozzászólásElküldve: 2017. december 15., péntek 11:00
Szerző: Gábriel
Egyszerűen megoldódott. A Nevek táblázat sem kellett hozzá. Egyszerűen a Relációkat ideiglenesen töröltem, ekkor az AlkalmazottID-t át tudtam állítani Automatikusan növekvőre, visszaállítottam a relációkat és ezután a listatündér pont úgy működött, ahogy a könyv mutatja. 8-)