[Solved] Extension Update Issue

Discussions about using 3rd party extension with OpenOffice.org

[Solved] Extension Update Issue

Postby DOBRESCUMihai19 » Fri Apr 06, 2018 9:14 pm

Dear Members of the "OpenOffice" Community Forum,

I am able to update the whole "OpenOffice" Software Application. The Update Process exits with the "OpenOffice 4.1.5 is up to date." Success String.

However, whenever I am attempting to update the Extensions, the "Extension Manager" Software Application bails out with the following Error String:

"OpenOffice 4.1.5: Error reading data from the internet. Server error message: ."

So far, I have only tried only to apply that famous workaround that restarts the whole User Profile. I am not very happy to apply that workaround over and over again, as every time I restart my User Profile, the Dictionaries are also reset and I have to reinsert all of my peculiar words all over again. Anyway, this workaround does not solve this Issue.

Please advise.

Best Regards,
DOBRESCU_Mihai.
Last edited by DOBRESCUMihai19 on Mon Apr 30, 2018 3:04 pm, edited 1 time in total.
"Microsoft" "Windows" 10 "Fall Creators' Update" Version 1709 Operating System Build 16299.309
"Apache" "OpenOffice" Version 4.1.5
DOBRESCUMihai19
 
Posts: 3
Joined: Fri Apr 06, 2018 9:05 pm

Re: Extension Update Issue

Postby RusselB » Fri Apr 06, 2018 10:03 pm

The error message you report states (in slightly different terms) that the problem is with the internet connection to the server that is hosting the extension.
The user profile is stored locally on your computer, and has nothing to do with the connection to the server.
For future reference, regarding the dictionaries in your user profile, if you do a rename, rather than a deletion, of the user profile, you can copy the dictionaries from the renamed user profile into the new user profile.
As long as the problem that caused the user profile to become corrupted isn't related to one (or more) of the dictionaries, then this will save you from having to re-add words manually.

Regretfully we have no control over the internet or the connection/response from the host server. We are end users that share our experiences and knowledge with others that are having difficulties.
OpenOffice 4.1.4 and LibreOffice 5.2.7.2 on Windows 7 Pro & Ultimate
If you believe your problem has been resolved, please go to your first post in this topic, click the Edit button and add [Solved] to the beginning of the Subject line.
RusselB
Volunteer
 
Posts: 4329
Joined: Fri Jan 03, 2014 7:31 am
Location: Sarnia, ON

Re: Extension Update Issue

Postby robleyd » Sat Apr 07, 2018 9:51 am

@RusselB: in your environment, what result do you get if you go to Tools | Extension Manager and click Check for Updates - assuming you have extension(s) ?
Cheers
David
Apache OpenOffice 4.1.4 - Windows 7
Apache OpenOffice 4.1.5 - Slackware 14.2 - 64 bit
User avatar
robleyd
Moderator
 
Posts: 1595
Joined: Mon Aug 19, 2013 3:47 am
Location: Murbko, Australia

Re: Extension Update Issue

Postby RoryOF » Sat Apr 07, 2018 10:00 am

I was able (about 12 hours ago, after reading your post) to verify updates without problem and download one that needed updating. I think you should look up how to ping and traceroute to the extension site ad check tht your connection is being maintained - if one of the sites on the route times out, that may drop your connection and give the error message.
Apache OpenOffice 4.1.5 on Xubuntu 18.04 (mostly 64 bit version) and infrequently on Win2K/XP
14 October 2016 was Pooh's 90th birthday
User avatar
RoryOF
Moderator
 
Posts: 26536
Joined: Sat Jan 31, 2009 9:30 pm
Location: Ireland

Re: Extension Update Issue

Postby DOBRESCUMihai19 » Sat Apr 07, 2018 10:53 am

Dear Members of the "Apache" "OpenOffice" Community Forums,

Thank you for your fine pieces of quick and profound support.

Somehow, I am getting the impression that these kinds of issues are more and more influenced by a particular Build of a particular Operating System in conjunction with particular Third-Party Software Applications.

I do not think that there is anything wrong with the "Apache" Software Applications. These kinds of weird errors might appear from the following triad:

1. The "Microsoft" "Windows" 10 "Fall Creators' Update" Version 1709 Operating System Build 16299.309.
2. The "Symantec" "Norton Security Online" Software Application.
3. The "Symantec" "Norton Utilities" Software Application.

Unfortunately, as things are getting weirder and weirder, I shall probably purchase soon a subscription for the "Microsoft" "Office" Software Application and let them knock themselves out. :ouch:

You can have great fun witnessing how it is to chase these kinds of weird errors at the following links:

Profile: https://answers.microsoft.com/en-us/profile/5d4070a5-d921-49fb-81d6-fb373b734b15

Updating: https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_10-update/failure-while-installing-the-microsoft-windows/47e9bd09-def5-47b1-8ae9-b6fad1b9c68c

Best Regards,
DOBRESCU_Mihai.
"Microsoft" "Windows" 10 "Fall Creators' Update" Version 1709 Operating System Build 16299.309
"Apache" "OpenOffice" Version 4.1.5
DOBRESCUMihai19
 
Posts: 3
Joined: Fri Apr 06, 2018 9:05 pm

Re: Extension Update Issue

Postby RusselB » Sun Apr 08, 2018 3:55 am

@robleyd: Sorry for the delay in responding. I just checked my system, and I got a message saying "Unknown Error"
The only extension that I have is the English - US dictionary.
OpenOffice 4.1.4 and LibreOffice 5.2.7.2 on Windows 7 Pro & Ultimate
If you believe your problem has been resolved, please go to your first post in this topic, click the Edit button and add [Solved] to the beginning of the Subject line.
RusselB
Volunteer
 
Posts: 4329
Joined: Fri Jan 03, 2014 7:31 am
Location: Sarnia, ON

Re: Extension Update Issue

Postby robleyd » Sun Apr 08, 2018 9:31 am

Hmm. I have a number of extensions and get varying results when I select individual extensions and choose to update individually:

    Alternative searching 1.4.2 - successfully checks and finds no update
    English dictionary - same error as OP
    MRI tool - same error as OP
    PDF import extension - different error, see first image below (I think it is now hosted in a different site)
    Test of missing fonts - successfully checks and finds no update
    Timestamped backup - same error as OP

The error message seen by OP and me isn't very helpful. I had a dig around in the source for MRI and found description.xml which contains

Code: Select all   Expand viewCollapse view
<src xlink:href="https://github.com/hanya/MRI/raw/master/files/MRI.update.xml"/>

and following that link I get
Code: Select all   Expand viewCollapse view
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<description xmlns="http://openoffice.org/extensions/update/2006"
xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink"
xmlns:d="http://openoffice.org/extensions/description/2006">
<identifier value="mytools.mri" />
<version value="1.3.3" />
<dependencies>
<d:OpenOffice.org-minimal-version value="3.4" d:name="OpenOffice.org 3.4" />
</dependencies>
<update-download>
<src xlink:href="https://github.com/hanya/MRI/releases/download/v1.3.3/MRI-1.3.3.oxt"/>
</update-download>
</description>

which gives me a link to a valid download URL. So there is a logical trail to the download, but something, somewhere in the update process is returning an error message consisting of a period.

<Shrug>
Attachments
update_err1.png
PDF import extension update error
update_err1.png (11.67 KiB) Viewed 631 times
update_err.png
Error message presumably the same as OP
Cheers
David
Apache OpenOffice 4.1.4 - Windows 7
Apache OpenOffice 4.1.5 - Slackware 14.2 - 64 bit
User avatar
robleyd
Moderator
 
Posts: 1595
Joined: Mon Aug 19, 2013 3:47 am
Location: Murbko, Australia

[SOLVED] Re: Extension Update Issue

Postby DOBRESCUMihai19 » Sun Apr 08, 2018 10:29 am

Dear Members of the "OpenOffice" Community Forum,

Millions of thanks for troubleshooting this Issue.

I would like to jot down the following pieces of information:

1. During the recent years, I have used the "Apache" "OpenOffice" Software Application only under the "Microsoft" "Windows" Operating System. I understand that this Issue is also manifesting under "*N.I.X." Operating Systems.

2. I am currently running the "Microsoft" "Windows" 10 "Fall Creators' Update" Version 1709 Operating System Build 16299.309. Prior to this Current Version, the "Apache" "OpenOffice" Software Application has been manifesting perfectly.

3. The whole "Apache" "OpenOffice" Software Application does update itself eventually, but sometimes it reports some errors. However, it is able to recover from those errors and to check its 4.1.5 Version.

4. The "Extension Manager" Software Application used to work perfectly during the latest few years. Since it is now behaving strangely also under the "*N.I.X." Operating Systems, I understand that it is less probable that the "Symantec" "Norton Security Online" Software Application and the "Symantec" "Norton Utilities" Software Application are affecting it. Also, other Firewall Settings and General Network Settings that might be causing Issues in my own weird setup might not be found also in other setups.

For the moment, I am very happy to understand that there is still hope with the "Microsoft" "Windows" Operating System. It could not be the one that is causing this Issue.

Best Regards,
DOBRESCU_Mihai.

UPDATE: Wednesday, 18-April-2018, 21:42 E.E.S.T.

Dear Members of the "OpenOffice" Community Forum,

I am happy to report another weird improvement regarding this Issue. It is actually getting worse, as now the whole "Apache" "OpenOffice" Software Application does not want to update itself anymore, bailing out with the "Error reading data from the Internet. Server error message: ." Error Message.

Before attempting to trace the Internet Traffic that goes towards the Extensions Web-Sites, I have attempted to see whether the "Norton Security Online" "Smart Firewall" does not block the "Extension Manager" Software Application. I see that it allows the whole "Apache" "OpenOffice" Software Application to go through it.

2018-04-18_21-16-33_-_Norton_Security_Online_-_Smart_Firewall_-_Settings.PNG
"Norton Security Online" "Smart Firewall" Settings
2018-04-18_21-16-33_-_Norton_Security_Online_-_Smart_Firewall_-_Settings.PNG (3.02 KiB) Viewed 265 times


Now, I would like to boldly go and create a "Smart Firewall" Rule that allows the "Extension Manager" Software Application to go through. For that, I have to see which Executable Binary Image it uses. Unfortunately, I can not see that running.

2018-04-18_21-30-55_-_Process_Explorer_-_Sysinternals_www.sysinternals.com_[KUBERA_DOBRE].PNG
The Process Images
2018-04-18_21-30-55_-_Process_Explorer_-_Sysinternals_www.sysinternals.com_[KUBERA_DOBRE].PNG (5.19 KiB) Viewed 265 times


Maybe the "Extension Manager" Software Application is just a part of the whole "Apache" "OpenOffice" Software Application and therefore I shall not see a separate Executable Binary Image for it. Am I right?

Best Regards,
DOBRESCU_Mihai.

UPDATE: Monday, 30-April-2018, 15:24 E.E.S.T.

Dear Members of the "OpenOffice" Community Forum,

I am happy to report that this Issue has finally been solved somehow.

I have noticed that during the recent years things have been going weirder and weirder in the Computer Science world. Funny Issues have been surfacing and they never got solved.

I have had a Very Strange Experience while attempting to use the "Microsoft" "OneDrive" Cloud Provider Service. Nothing has been working out. The Forum where the Users have been depicting their "Area 51" Experiences has eventually been frozen and it will subsequently be archived. A Complete Failure. The Solution at that time has been to subscribe to a Paid One-TeraByte-Subscription to the "MEGA" Cloud Provider Service. It happens. Sometimes.

A similar Strange Experience I have recently had with the "Facebook" Social Network. An Issue that has been reported Four Years ago, during the Year of 2,014, is still resurfacing and it is still annoying its Proud Users by printing its Ugly HeadLine that states that it "Can not connect. Tap to retry.". No WorkAround known by the Human Race has been able to prevent this Issue from manifesting. The Solution has been to simply ignore the "Facebook" Social Network. It is simply evil.

In the case of this Issue, the Solution has been to subscribe to a Paid Subscription to the "Microsoft" "Office" Desktop-Software-Suite-as-a-Service. It is working out alright. Of course, it looks a little bit different than the Version that I was used to, for instance, Twenty Years ago, during the Year of 1,998, when it was running on the "Microsoft" "Windows" "98" Operating System. But - hey! - Twenty Years have passed since then. Let us simply be thankful that the thing is still working. Somehow.

Anyway, I would like to thank everybody for watching this Thread. I have learned a lot while attempting to fix this Issue. I wish everyone at the "Apache" "Software Foundation" "Good Luck!".

Best Regards,
DOBRESCU_Mihai.
"Microsoft" "Windows" 10 "Fall Creators' Update" Version 1709 Operating System Build 16299.309
"Apache" "OpenOffice" Version 4.1.5
DOBRESCUMihai19
 
Posts: 3
Joined: Fri Apr 06, 2018 9:05 pm


Return to Extensions

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests