Avery label template not printing within label boundary

Using them, Making them , Finding them

Avery label template not printing within label boundary

Postby wolflore » Wed Jul 30, 2008 1:23 pm

Hi All,

I'm trying to print out a label. I opened Writer, went to file, new, label. From there I selected my required label - Avery L7161 - and created a new document. On screen all looked fine. I filled in my labels. Made sure that the default page formatting was at A4. Then I printed out the labels.

Unfortunately they are not actually on the labels correctly - they were a little bit up and a little to the right. Am I missing something? Have I neglected to pick some correct formatting setting?

Any guidance would be greatly appreciated

Anthony
Windows XP Using the current version of OOo2.4.1
wolflore
 
Posts: 19
Joined: Tue Feb 26, 2008 7:23 pm

Re: Avery label template not printing within label boundary

Postby keme » Wed Jul 30, 2008 2:44 pm

I assume you set A4 in the print dialog on the computer (printer dialog or Writer page settings). Not all printer/driver combinations convey that information to the printer correctly.
Is the printer set to assume A4 in the paper tray you used for the labels? (could be a dial/slider on the tray, the paper guides in the tray, or a front panel setting in the printer).
Is the label sheet symmetrical? (I've never seen one that isn't, but some may account for printer margins. If asymmetrical, you may need to turn the sheets around.)
Apache OO 3.4.1/4.1.2/4.1.3, on Ms Windows 7/10 and Mac OS-X 10.8.5 and 10.11.
LibreOffice 4.3.3.2 on Mepis Antix MX 14
User avatar
keme
Volunteer
 
Posts: 3258
Joined: Wed Nov 28, 2007 10:27 am
Location: Egersund, Norway

Re: Avery label template not printing within label boundary

Postby wolflore » Wed Jul 30, 2008 3:29 pm

keme wrote:I assume you set A4 in the print dialog on the computer (printer dialog or Writer page settings). Not all printer/driver combinations convey that information to the printer correctly.

The print dialogue is set to A4 - one thing that did catch me out was that the the Page format was actually set to a USER default rather than A4. This was rectified and the label stopped printing half way across the page!
keme wrote:Is the printer set to assume A4 in the paper tray you used for the labels? (could be a dial/slider on the tray, the paper guides in the tray, or a front panel setting in the printer).

Yes
keme wrote:Is the label sheet symmetrical? (I've never seen one that isn't, but some may account for printer margins. If asymmetrical, you may need to turn the sheets around.)

Yes.
Thanks keme. :)
Windows XP Using the current version of OOo2.4.1
wolflore
 
Posts: 19
Joined: Tue Feb 26, 2008 7:23 pm

Re: Avery label template not printing within label boundary

Postby acknak » Wed Jul 30, 2008 4:34 pm

... the Page format was actually set to a USER default rather than A4. This was rectified and the label stopped printing half way across the page!

The labels use the strange page size settings for a reason--you should not need to change the page size under Format > Page.

Have you checked the label layout settings against your label page? It's entirely possible that the settings supplied with OOo are simply incorrect.

Given what you said, you want to look especially at the values for the left and top margins. Look at the values under Format > Page > Page.

Even if those are correct for your labels, you can adjust those values to move the printed text relative to the label.

It's possible that OOo's printing with your system is not perfectly accurate--at least it wasn't for mine (on Linux); I assume that Windows can have the same problem.
AOO4/LO5 • Linux • Fedora 23
User avatar
acknak
Moderator
 
Posts: 22756
Joined: Mon Oct 08, 2007 1:25 am
Location: USA:NJ:E3

Re: Avery label template not printing within label boundary

Postby wolflore » Fri Aug 01, 2008 10:09 am

acknak wrote:The labels use the strange page size settings for a reason--you should not need to change the page size under Format > Page. Have you checked the label layout settings against your label page? It's entirely possible that the settings supplied with OOo are simply incorrect. Given what you said, you want to look especially at the values for the left and top margins. Look at the values under Format > Page > Page. Even if those are correct for your labels, you can adjust those values to move the printed text relative to the label.

It's possible that OOo's printing with your system is not perfectly accurate--at least it wasn't for mine (on Linux); I assume that Windows can have the same problem.


Thanks acknak, I shall give that a try. It may, as you say, just be a case of me having to create the settings myslef. They all seemed to be right, but maybe there is a problem when it comes to OOo talking to the printer.

I will come back and post if I manage to solve the problem.

Regards
Anthony
Windows XP Using the current version of OOo2.4.1
wolflore
 
Posts: 19
Joined: Tue Feb 26, 2008 7:23 pm


Return to Templates

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests