[Solved] The application cannot be started

Discuss the word processor

[Solved] The application cannot be started

Postby p-o-p » Sat Nov 22, 2014 12:54 am

I have searched the writer forum an have not seen this exact problem. It occurs on OO3.4.1 and OO4.1.1 both. The application works fine when launching from windows but when launching from a command prompt or from a batch file the follow window appears:

The application cannot be started.
A general error occurred while accessing your central configuration.

I tried all the resetting your profile instructions with no change to the problem. Again, launching the program in a command prompt or a batch file by:
(1) "fullpahtname"\swriter.exe
(2) "filename".odt
(3) "fullpathname"\swriter.exe.lnk
gives the error window. Clicking any of the above in windows explorer works just fine.

Any ideas?
p-o-p (Mark)
Last edited by Hagar Delest on Sat Nov 22, 2014 5:29 pm, edited 1 time in total.
Reason: tagged [Solved].
p-o-p (Mark) using Open Office 4.1.1 on Windows 7 Ult. 64bit Serv Pack 1 and Windows XP Pro 32bit Serv Pack 3
User avatar
p-o-p
 
Posts: 10
Joined: Sat Nov 22, 2014 12:16 am

Re: The application cannot be started.

Postby Zizi64 » Sat Nov 22, 2014 11:21 am

...only one possible reason:
Examine please if "fullpathname" contains special characters (space, accents etc...)
The DOS prompts probably can not to interpret these characters.

If Fullpathname contains one (or more) spaces, then you can use "quotation marks" for ALL text of the pathname, AND filename in the prompt - to solve the problem.
The
Code: Select all   Expand viewCollapse view
"C:\name of the path\filename.odt"

(with spaces!) format seems to work in my Windows XP

But do not use characters with accents in the names of directoties or filenames (if you want to launch them from a batch file).
Tibor Kovacs, Hungary; LO6.1.6 on Win7-10 x64Prof.
PortableApps/winPenPack: LO3.3.0-6.3.3; AOO4.1.6
Please, edit the initial post in the topic: add the word [Solved] at the beginning of the subject line - if your problem has been solved.
User avatar
Zizi64
Volunteer
 
Posts: 8555
Joined: Wed May 26, 2010 7:55 am
Location: Budapest, Hungary

Re: The application cannot be started.

Postby Bill » Sat Nov 22, 2014 1:49 pm

To get the complete path with the quotation marks using Windows Explorer, navigate to the file in Windows Explorer. Hold down the Shift key and right click the file, then click the "Copy as path" option from the context menu.
AOO 4.1.7 and LO 6.3.2.2 on Manjaro KDE
Bill
Volunteer
 
Posts: 7450
Joined: Sat Nov 24, 2007 6:48 am

Re: The application cannot be started.

Postby p-o-p » Sat Nov 22, 2014 2:13 pm

Actually, I have done all your suggestions to no avail. Here were the exact commands:
failed:
"D:\programs\OpenOffice4\program\swriter.exe"
failed:
"D:\data\document\labels\dvdcase.odt"
failed:
"C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\OpenOffice 4.1.1\OpenOffice Writer.lnk"
failed:
"D:\programs\OpenOffice3\program\swriter.exe"
failed:
"C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\OpenOffice.org 3.4.1\OpenOffice.org Writer.lnk"
I might add that it was failing on OO3.4.1 with the same error before OO4.1.1 was installed. I installed OO4.1.1 in the hopes that the problem would go away. It did not. Have any other readers experienced this problem.
Thanks
p-o-p (Mark) using Open Office 4.1.1 on Windows 7 Ult. 64bit Serv Pack 1 and Windows XP Pro 32bit Serv Pack 3
User avatar
p-o-p
 
Posts: 10
Joined: Sat Nov 22, 2014 12:16 am

Re: The application cannot be started.

Postby Bill » Sat Nov 22, 2014 2:50 pm

Did you uninstall 3.4.1? You're showing Start Menu links for both 3.4.1 and 4.1.1.
AOO 4.1.7 and LO 6.3.2.2 on Manjaro KDE
Bill
Volunteer
 
Posts: 7450
Joined: Sat Nov 24, 2007 6:48 am

Re: The application cannot be started.

Postby Greengiant224 » Sat Nov 22, 2014 3:10 pm

p-o-p:
Actually, I have done all your suggestions to no avail. Here were the exact commands:
failed:
"D:\programs\OpenOffice4\program\swriter.exe"
failed:
"D:\data\document\labels\dvdcase.odt"
failed:
"C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\OpenOffice 4.1.1\OpenOffice Writer.lnk"
failed:
"D:\programs\OpenOffice3\program\swriter.exe"
failed:
"C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\OpenOffice.org 3.4.1\OpenOffice.org Writer.lnk"
I might add that it was failing on OO3.4.1 with the same error before OO4.1.1 was installed. I installed OO4.1.1 in the hopes that the problem would go away. It did not. Have any other readers experienced this problem.
Thanks


Your signature states: Windows 7 64bit

You can not access the soffice.bin file using the paths you described. They do not exist there.

Are you using a 64 bit OS? if so, the AOO/LO program is installed to the 'Program Files (x86)' (32bit) directory structure.
The actual path on a 64 bit OS is:
"c\program files (x86)\openoffice4\program\swriter.exe"
Enclosed in double quotes to escape whitespace in the path.

Hope this helps.

Greengiant224

Win 7, AOO 4.1.6, LibreOffice 6.1.* (Java 1.8.0_181) utilising HSQL 1.8.10 & 2.4.*, MySQL, PostgreSQL, SQLite
+ Blood, Sweat and Tears (Application, Determination and Perseverance)
User avatar
Greengiant224
 
Posts: 276
Joined: Wed Jun 09, 2010 3:50 pm
Location: All Over The World

Re: The application cannot be started.

Postby p-o-p » Sat Nov 22, 2014 3:35 pm

I installed it on my D: drive and it works just fine in the windows environment - it is only when running commands from a command prompt window that it fails (and only the OO applications-all other work OK)
pop
p-o-p (Mark) using Open Office 4.1.1 on Windows 7 Ult. 64bit Serv Pack 1 and Windows XP Pro 32bit Serv Pack 3
User avatar
p-o-p
 
Posts: 10
Joined: Sat Nov 22, 2014 12:16 am

Re: The application cannot be started.

Postby p-o-p » Sat Nov 22, 2014 3:46 pm

It (4.1.1) works fine on my winXP 32bit PC (Windows XP Version: 5.1.2600 Service Pack 3) installed in in the same place (d:\programs\OpenOffice4). On my win7 system, I uninstalled both 3.4.1 and 4.1.1; deleted all profiles; restarted; installed 4.1.1 in the same place (d:\programs\OpenOffice4) and it still fails. I am running out of ideas. Thanks for your help and any more will be appreciated.
pop
p-o-p (Mark) using Open Office 4.1.1 on Windows 7 Ult. 64bit Serv Pack 1 and Windows XP Pro 32bit Serv Pack 3
User avatar
p-o-p
 
Posts: 10
Joined: Sat Nov 22, 2014 12:16 am

Re: The application cannot be started.

Postby Greengiant224 » Sat Nov 22, 2014 3:54 pm

p-o-p:
On your 'D:' drive check the path to the swriter.exe and correct it if needed.
The path structure has been changed between AOO/LO v3 and AOO/LO v 4
Have you tried this path:
"D:\programs\openoffice.org 3\program\swriter.exe" [enclosed in double quotes]
or
"D:\programs\openoffice4\program\swriter.exe" [enclosed in double quotes]

Greengiant224

Win 7, AOO 4.1.6, LibreOffice 6.1.* (Java 1.8.0_181) utilising HSQL 1.8.10 & 2.4.*, MySQL, PostgreSQL, SQLite
+ Blood, Sweat and Tears (Application, Determination and Perseverance)
User avatar
Greengiant224
 
Posts: 276
Joined: Wed Jun 09, 2010 3:50 pm
Location: All Over The World

Re: The application cannot be started.

Postby p-o-p » Sat Nov 22, 2014 4:05 pm

"D:\programs\openofice.org 3\program\swriter.exe" gives:
The system cannot find the path specified.
(as expected)
"D:\programs\openofice4\program\swriter.exe"
fails
pop
p-o-p (Mark) using Open Office 4.1.1 on Windows 7 Ult. 64bit Serv Pack 1 and Windows XP Pro 32bit Serv Pack 3
User avatar
p-o-p
 
Posts: 10
Joined: Sat Nov 22, 2014 12:16 am

Re: The application cannot be started.

Postby Zizi64 » Sat Nov 22, 2014 4:09 pm

Can you upload a screenshot about prompt window with error messages and parameters?
Tibor Kovacs, Hungary; LO6.1.6 on Win7-10 x64Prof.
PortableApps/winPenPack: LO3.3.0-6.3.3; AOO4.1.6
Please, edit the initial post in the topic: add the word [Solved] at the beginning of the subject line - if your problem has been solved.
User avatar
Zizi64
Volunteer
 
Posts: 8555
Joined: Wed May 26, 2010 7:55 am
Location: Budapest, Hungary

Re: The application cannot be started.

Postby p-o-p » Sat Nov 22, 2014 4:18 pm

I have even tried:
d:\temp>cd /d "D:\programs\openoffice4\program"
D:\programs\OpenOffice4\program>swriter.exe
D:\programs\OpenOffice4\program>
and that fails also.
Those are the only commands in the command window and attached is the error window.
Image1.jpg

pop
p-o-p (Mark) using Open Office 4.1.1 on Windows 7 Ult. 64bit Serv Pack 1 and Windows XP Pro 32bit Serv Pack 3
User avatar
p-o-p
 
Posts: 10
Joined: Sat Nov 22, 2014 12:16 am

[Solved] The application cannot be started.

Postby p-o-p » Sat Nov 22, 2014 4:51 pm

OK... I have run across a revelation that makes running the application from a command prompt work:
d:\temp>start "" /i "D:\programs\openoffice4\program\swriter.exe"
works fine and if I put that in a batch file (with arguments to swriter) it works just fine. So there is something missing from the command prompt environment that is there in the win7 env. causing the problem. Here is the difference between the two env:
d:\temp>diff win7Env consoleEnv
3c3,5
< CommonProgramFiles=C:\Program Files\Common Files
---
> AWKLIBPATH=d:\data\awk;d:\temp
> AWKPATH=d:\data\awk;d:\temp
> CommonProgramFiles=C:\Program Files (x86)\Common Files
7a10
> DATA=d:\data
19c22,23
< PROCESSOR_ARCHITECTURE=AMD64
---
> PROCESSOR_ARCHITECTURE=x86
> PROCESSOR_ARCHITEW6432=AMD64
24c28
< ProgramFiles=C:\Program Files
---
> ProgramFiles=C:\Program Files (x86)
29a34
> SESSIONNAME=Console
d:\temp>

I guess you can mark this topic solved. Thanks for your help and I hope this topic helps someone in the futute!
Thanks again for your help...
pop(p-o-p)->Mark
p-o-p (Mark) using Open Office 4.1.1 on Windows 7 Ult. 64bit Serv Pack 1 and Windows XP Pro 32bit Serv Pack 3
User avatar
p-o-p
 
Posts: 10
Joined: Sat Nov 22, 2014 12:16 am

Re: The application cannot be started.

Postby Greengiant224 » Sat Nov 22, 2014 4:54 pm

p-o-p:
using cd /d "D:\programs\openoffice4\program" fails

try:
cd /D "path\to \your\file"

Explanation: change lowercase 'd' to upercase 'D'

cd [/D] [drive:path]

i.e cd /D "D:\programs\openoffice4\program"

Greengiant224

Win 7, AOO 4.1.6, LibreOffice 6.1.* (Java 1.8.0_181) utilising HSQL 1.8.10 & 2.4.*, MySQL, PostgreSQL, SQLite
+ Blood, Sweat and Tears (Application, Determination and Perseverance)
User avatar
Greengiant224
 
Posts: 276
Joined: Wed Jun 09, 2010 3:50 pm
Location: All Over The World

[Solved] The application cannot be started.

Postby p-o-p » Sat Nov 22, 2014 5:02 pm

See my [Solved] The application cannot be started. post - You can close this topic as solved. The problem was something missing in the console environment.
thanks again
pop->Mark
p-o-p (Mark) using Open Office 4.1.1 on Windows 7 Ult. 64bit Serv Pack 1 and Windows XP Pro 32bit Serv Pack 3
User avatar
p-o-p
 
Posts: 10
Joined: Sat Nov 22, 2014 12:16 am

Re: [Solved] The application cannot be started

Postby p-o-p » Sat Nov 22, 2014 6:13 pm

As an afterthought, removing the DATA=d:\data env var made things work again; apparently, OO needs that set to it's needs for things to work correctly. Who would have thought that on little itty bitty env var could cause me so much grief! Oh well, problem is solved and I can go back to sleep...
Thanks to all
p-o-p (Mark)
p-o-p (Mark) using Open Office 4.1.1 on Windows 7 Ult. 64bit Serv Pack 1 and Windows XP Pro 32bit Serv Pack 3
User avatar
p-o-p
 
Posts: 10
Joined: Sat Nov 22, 2014 12:16 am

Re: [Solved] The application cannot be started

Postby Bill » Sat Nov 22, 2014 7:41 pm

I can reproduce the problem on Windows 8.1. After creating a new environment variable using the name "DATA", AOO would not start. After simply changing the name "DATA" to "DAT", AOO would start normally. There is an unconfirmed bug report about this error.

Issue 118239 - A general error occurred while accessing your central configuration.
AOO 4.1.7 and LO 6.3.2.2 on Manjaro KDE
Bill
Volunteer
 
Posts: 7450
Joined: Sat Nov 24, 2007 6:48 am

Re: [Solved] The application cannot be started

Postby p-o-p » Sat Nov 22, 2014 11:29 pm

I went back to my XP machine and set the DATA env variable and lo-and-behold! The problem is reproducible in winXP with the DATA env var set. I guess this clears up the "Issue 118239 - A general error occurred while accessing your central configuration." bug report which, upon reading, was not reproducible by the dev group. Maybe this topic can help an engineer look at the code and fix it to use a less "generic" variable name to prevent a future collision.
p-o-p (Mark) using Open Office 4.1.1 on Windows 7 Ult. 64bit Serv Pack 1 and Windows XP Pro 32bit Serv Pack 3
User avatar
p-o-p
 
Posts: 10
Joined: Sat Nov 22, 2014 12:16 am


Return to Writer

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 21 guests