[Solved] The dictionaries don't work

Discuss setup / installation issues - Add a spell checker, Language pack?

[Solved] The dictionaries don't work

Postby Kate123456 » Sat Sep 08, 2018 6:01 pm

Whenever I download a dictionary extension (French and/or Spanish), my OpenOffice doesn't recognize it, as in it appears in the extension list but when I try to activate spell-checking in that language, the ABC symbol doesn't appear next to the language and as a result the spell-checking doesn't work, as if the dictionary wasn't installed at all.

I deleted the "user" file, as was advised in other threads, but to no avail. I also tried redownloading/reinstalling OpenOffice and the dictionaries, but it didn't fix the problem either.

Does anyone have any idea what's wrong?
Last edited by RoryOF on Sun Sep 09, 2018 9:49 am, edited 2 times in total.
Reason: Added [Solved] and green tick [RoryOF, Moderator]
OpenOffice 4.1 on Windows 10
Kate123456
 
Posts: 4
Joined: Sat Sep 08, 2018 5:52 pm

Re: the dictionaries don't work

Postby RoryOF » Sat Sep 08, 2018 6:05 pm

You have to set the text to be checked to the language of the dictionary. Best to do this by defining Paragraph Styles and Character Styles for each language. One of the settings in each of these, on the Fonts tab, permits selection of the language for that style.
Apache OpenOffice 4.1.6 on Xubuntu 18.04.3 (mostly 64 bit version) and very infrequently on Win2K/XP
User avatar
RoryOF
Moderator
 
Posts: 29477
Joined: Sat Jan 31, 2009 9:30 pm
Location: Ireland

Re: the dictionaries don't work

Postby Kate123456 » Sat Sep 08, 2018 6:15 pm

I'm really sorry but I don't understand. When I open the "styles and formatting" tab, both the paragraph style and the character style is set to default. What should I change it to?

In Tools > Language > For All Text > More, I used to be able to select the language I want from the list, provided I had downloaded the correct dictionary. But ever since I upgraded OpenOffice to the lastest version, it doesn't work anymore. Any thoughts?
OpenOffice 4.1 on Windows 10
Kate123456
 
Posts: 4
Joined: Sat Sep 08, 2018 5:52 pm

Re: The dictionaries don't work

Postby Hagar Delest » Sat Sep 08, 2018 9:36 pm

Really strange. What is the French extension you use? Can you upload a screenshot of your extension manager (see How to attach a document here)?
AOO 4.1.6 on Xubuntu 19.04 and 4.1.5 on Windows 7 (with winPenPack port).
User avatar
Hagar Delest
Moderator
 
Posts: 28543
Joined: Sun Oct 07, 2007 9:07 pm
Location: France

Re: The dictionaries don't work

Postby Bill » Sat Sep 08, 2018 10:49 pm

Kate123456 wrote:I'm really sorry but I don't understand. When I open the "styles and formatting" tab, both the paragraph style and the character style is set to default. What should I change it to?

Please upload a sample document so we can see the settings of the styles. The names don't tell anything about the actual settings.
AOO 4.1.6 and LO 6.2.0.3 on Manjaro MATE
Bill
Volunteer
 
Posts: 7331
Joined: Sat Nov 24, 2007 6:48 am

Re: The dictionaries don't work

Postby Kate123456 » Sat Sep 08, 2018 11:57 pm

I've attached a screenshot of my extension manager and an openoffice file I created.
Attachments
extension manager.png
screenshot of my extension manager
sample.odt
an openoffice file i created
(8.58 KiB) Downloaded 32 times
OpenOffice 4.1 on Windows 10
Kate123456
 
Posts: 4
Joined: Sat Sep 08, 2018 5:52 pm

Re: The dictionaries don't work

Postby RoryOF » Sun Sep 09, 2018 12:13 am

Try the attached file - it works on my computer.
Attachments
languages.odt
(8.82 KiB) Downloaded 37 times
Apache OpenOffice 4.1.6 on Xubuntu 18.04.3 (mostly 64 bit version) and very infrequently on Win2K/XP
User avatar
RoryOF
Moderator
 
Posts: 29477
Joined: Sat Jan 31, 2009 9:30 pm
Location: Ireland

Re: The dictionaries don't work

Postby Kate123456 » Sun Sep 09, 2018 12:23 am

It now works... and I didn't change any setting... but I did reboot. Still, I'm flabbergasted. Thank you all for your help.
OpenOffice 4.1 on Windows 10
Kate123456
 
Posts: 4
Joined: Sat Sep 08, 2018 5:52 pm

Re: [Solved] The dictionaries don't work

Postby Hagar Delest » Sun Sep 09, 2018 10:56 am

If you had the quickstarter activated, it may have prevented the dics to be taken into account. In such case, relaunching the Windows session should be enough.
AOO 4.1.6 on Xubuntu 19.04 and 4.1.5 on Windows 7 (with winPenPack port).
User avatar
Hagar Delest
Moderator
 
Posts: 28543
Joined: Sun Oct 07, 2007 9:07 pm
Location: France


Return to Install, Setup and Troubleshooting

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests