Page 1 of 1

OpenOffice 4.1.3 Startup Problems on OpenSUSE Leap 42.2

PostPosted: Thu Jun 22, 2017 1:42 pm
by giuvi
I have a similar problem as described by Len E. in https://forum.openoffice.org/en/forum/v ... 30#p416952
After a large system update yesterday I cannot start OO any more.
Trying through the console gives:
/opt/openoffice4/program/soffice: Zeile 121: 3277 Speicherzugriffsfehler (Speicherabzug geschrieben) "$sd_prog/$sd_binary" "$@"

So I followed the workaround suggested by Len E. in the thread mentioned, but i am not sure, i've understood that well!
I downgraded the glibc* libraries from 2.22-4.9.1 (just updated yesterday) to the previous version 2.22-4.6.3, then I restarted the system. -> NO SUCCESS !!

In the mentioned Thread dacha wrote:
Please run it in a debugger and post the output, ie.:
$ gdb /path/to/soffice.bin
(gdb) run

You'll eventually get something like this:

Program received signal SIGSEGV, Segmentation fault.
[Switching to Thread 80d806400 (LWP 101000/soffice.bin)]

Type these:

(gdb) backtrace
(gdb) quit

and post the output.

How can I launch OO in a debugger? The OO install pack does contain no debug program.

Alternative: other possible solutions or suggestions?
Many thanks in advance for the any hint

SOME ENVIRONMENT DATA
OS: OpenSUSE Leap 42.2 (64 bit)
Desktop: KDE-Plasma 5.8.6 / KDE-Frameworks 5.26.0 / Qt 5.6.1

Re: OpenOffice 4.1.3 Startup Problems on OpenSUSE Leap 42.2

PostPosted: Fri Jun 23, 2017 12:00 am
by Bill
giuvi wrote:How can I launch OO in a debugger?


Install the GNU Debugger (gdb) if it isn't already installed.
You posted the the command to run the debugger:
$ gdb /path/to/soffice.bin

Re: OpenOffice 4.1.3 Startup Problems on OpenSUSE Leap 42.2

PostPosted: Fri Jun 23, 2017 1:22 am
by giuvi
Bill, many thanks for help.

Code: Select all   Expand viewCollapse view
:~> gdb /opt/openoffice4/program/soffice.bin
...
Reading symbols from /opt/openoffice4/program/soffice.bin...(no debugging symbols found)...done.
(gdb)
(gdb) backtrace
No stack.
(gdb) quit


I think, it doesn’t help very much, does it?

Re: OpenOffice 4.1.3 Startup Problems on OpenSUSE Leap 42.2

PostPosted: Sat Jun 24, 2017 3:30 pm
by giuvi
I made several tests in order to identify the problem source.
Thanks to wolfi323 and Sauerland from OpenSuse Forum their support.

I discovered following.
1. If I boot the system with the previous Kernel I get OO running.
On 19th June OpenSuse updated the Kernel from 4.4.72-18.9 to 4.4.72-18.12.

2. The real Problem with the new Kernel is not to start OpenOffice, instead to open Calc files, which contain formulas (functions).
You can open new Calc files or old ones without formulas, but OO chrashes as soon as you enter the "=" char or click on the formula symbol.

Now I use again the old Kernel, but it is not very tidy !!

Maybe should OO check the codes in Calc packages ...

Re: OpenOffice 4.1.3 Startup Problems on OpenSUSE Leap 42.2

PostPosted: Sun Jun 25, 2017 2:32 am
by robleyd
Perhaps you could report this as a bug?

[Tutorial] Reporting bugs or suggestions

Re: OpenOffice 4.1.3 Startup Problems on OpenSUSE Leap 42.2

PostPosted: Sun Jun 25, 2017 3:22 am
by giuvi
I wrote
Maybe should OO check the codes in Calc packages ...


But I learned, there is a bug in the current kernel of OpenSuse Leap 42.2, which "causes some Java applications to crash" [cit. Opensuse]. This is already patched in the newest Kernel (4.4.73 ), currently only in the test phase.

I've upgraded now to this last one: OO runs alright and I haven't until now no problems with other apps.

available on:
Code: Select all   Expand viewCollapse view
http://download.opensuse.org/update/leap/42.2-test/