[Ubuntu] OOo Freeze at Splash Screen

Issues with installing under all Linux Distributions

[Ubuntu] OOo Freeze at Splash Screen

Postby goggle5 » Sat Nov 24, 2007 12:37 am

Running Ubuntu 7.10 GG ... when trying to start Open Office 2.3, the splash screen pulls up and it freezes there.
This happens with all programs within the suite - tried uninstalling via Synaptic and re-installing but to no avail.

I am a new linux user - so any help with this would be appreciated.
goggle5
 
Posts: 4
Joined: Sat Nov 24, 2007 12:24 am

Re: OO Freeze at Splash Screen

Postby Hagar Delest » Sat Nov 24, 2007 12:01 pm

If you have another theme than Human, try to get back to this default theme. Big bug from the Gutsy release.

Thanks to add '[Solved]' in your first post title (edit button) if your issue has been fixed.

NB: I've moved your thread in the Linux section.
AOO 4.1.6 on Xubuntu 18.10 and 4.1.5 on Windows 7 (with winPenPack port).
User avatar
Hagar Delest
Moderator
 
Posts: 28383
Joined: Sun Oct 07, 2007 9:07 pm
Location: France

Re: [Ubuntu] OOo Freeze at Splash Screen

Postby goggle5 » Sat Nov 24, 2007 2:40 pm

Thanks for the info ...

I am/was running the Human theme and the problem is still occurring. I have just upgraded
to the GG release, but this was happening in FF as well.

Is there some other issue or fix for this???

-thanks
goggle5
 
Posts: 4
Joined: Sat Nov 24, 2007 12:24 am

Re: [Ubuntu] OOo Freeze at Splash Screen

Postby Hagar Delest » Sat Nov 24, 2007 9:45 pm

Try to delete your OOo user profile : ~/.openoffice.org2 (it's a hidden folder). Launch again OOo, a new profile will be created.
AOO 4.1.6 on Xubuntu 18.10 and 4.1.5 on Windows 7 (with winPenPack port).
User avatar
Hagar Delest
Moderator
 
Posts: 28383
Joined: Sun Oct 07, 2007 9:07 pm
Location: France

Re: [Ubuntu] OOo Freeze at Splash Screen

Postby goggle5 » Sun Nov 25, 2007 2:00 am

sorry - that doesn't seem to work either ... ????
goggle5
 
Posts: 4
Joined: Sat Nov 24, 2007 12:24 am

Re: [Ubuntu] OOo Freeze at Splash Screen

Postby Hagar Delest » Sun Nov 25, 2007 2:12 am

You can try to remove the openoffice.org-gtk package perhaps. If you run OOo from the terminal, do you have an error message ?
AOO 4.1.6 on Xubuntu 18.10 and 4.1.5 on Windows 7 (with winPenPack port).
User avatar
Hagar Delest
Moderator
 
Posts: 28383
Joined: Sun Oct 07, 2007 9:07 pm
Location: France

Re: [Ubuntu] OOo Freeze at Splash Screen

Postby zagroMod » Tue Nov 27, 2007 11:36 am

The problem isn't related to the Ubuntu distribution; I've the the same issue an a Gentoo distribution and surfing on the net I've hit it in relation of Mandriva and Debian... the computer architecture seems to be uninportant too, the issue was found on x86 and PPC... also the problem show itself either on binary and compiled package... the only common thing seems to be the 2.3 version of OpenOffice...

I can give you more detail on the problem:

1) The binary that hangs is the oosplash.bin...

2) The splash screen hangs only if launched by an normal user, with the root user it works properly...

3) I've tried to debug it using strace:

Code: Select all   Expand viewCollapse view
uname({sys="Linux", node="protozagro", ...}) = 0
connect(5, {sa_family=AF_FILE, path="/tmp/.X11-unix/X0"}, 19) = 0
uname({sys="Linux", node="protozagro", ...}) = 0
fcntl64(5, F_SETFD, FD_CLOEXEC)         = 0
access("/home/zagro/.Xauthority", R_OK) = 0
open("/home/zagro/.Xauthority", O_RDONLY) = 8
fstat64(8, {st_mode=S_IFREG|0600, st_size=104, ...}) = 0
mmap2(NULL, 4096, PROT_READ|PROT_WRITE, MAP_PRIVATE|MAP_ANONYMOUS, -1, 0) = 0xb7f78000
read(8, "\1\0\0\nprotozagro\0\0010\0\22MIT-MAGIC-COO"..., 4096) = 104
read(8, "", 4096)                       = 0
close(8)                                = 0
munmap(0xb7f78000, 4096)                = 0
writev(5, [{"l\0\v\0\0\0\22\0\20\0\0\0", 12}, {"MIT-MAGIC-COOKIE-1", 18}, {"\0\0", 2}, {"\245\336(?t<\377\261\17|\217g\333\273u\205", 16}], 4) = 48
fcntl64(5, F_GETFL)                     = 0x2 (flags O_RDWR)
fcntl64(5, F_SETFL, O_RDWR|O_NONBLOCK)  = 0
read(5, "\1\0\v\0\0\0\31\2", 8)         = 8
read(5, "`*\235\0\0\0\340\2\377\377\37\0\0\1\0\0\24\0\377\377\1\7\0\0  \10\37745)\10"..., 2148) = 2148
write(5, "7\0\5\0\0\0\340\2\212\0\0\0\10\0\0\0\377\377\377\0b\0\5\0\f\0\0\0BIG-"..., 64) = 64
read(5, "\0010\2\0\0\0\0\0\1\202\0\0\34\313\33\10<\306)\10\20U\342\277(U\342\277\364o(\10", 32) = 32
read(5, "\1\10\3\0\0\0\0\0\37\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0<\306)\10\20U\342\277(U\342\277", 32) = 32
write(5, "\202\0\1\0", 4)               = 4
read(5, "\1{\4\0\0\0\0\0\377\377?\0<\306)\10\20U\342\277,U\342\277\364o(\10\202\0\0\0", 32) = 32
writev(5, [{"b\0\5\0\t\0\340\2", 8}, {"XKEYBOARD", 9}, {"\0\0\0", 3}], 3) = 20
read(5, "\0010\5\0\0\0\0\0\1\230o\257\34\313\33\10<\306)\10\20U\342\277(U\342\277\364o(\10", 32) = 32
write(5, "\230\0\2\0\1\0\0\0", 8)       = 8
read(5, "\1\1\6\0\0\0\0\0\1\0\0\0\276%&\10\2500\212\10\330\243a\10\1\0\0\0\34\313\33\10", 32) = 32
write(5, "\1\0\n\0\1\0\340\2\212\0\0\0\340\1~\1\270\1\36\1\0\0\0\0\0\0\0\0\n\0\0\0"..., 72) = 72
read(5, "\1\267\t\0\0\0\0\0\0\0\0\0\200\200\255\10\200\0\0\0<\306)\10\20U\342\277(U\342\277", 32) = 32
write(5, "T\0\4\0 \0\0\0\0\323\0\323\0\323~\1", 16) = 16
read(5, "\1%\n\0\0\0\0\0\323\323\323\323\323\323\0\0\323\323\323\0<\306)\10\20U\342\277(U\342\277", 32) = 32
write(5, "7\0\4\0\2\0\340\2\1\0\340\2\0\0\0\0\22\0\n\0\1\0\340\2\'\0\0\0\37\0\0\0"..., 196) = 196
read(5, "\0010\17\0\0\0\0\0 \1\0\0\34\313\33\10<\306)\10\20U\342\277(U\342\277\364o(\10", 32) = 32
write(5, "\20\1\t\0\32\0\340\2_NET_WM_WINDOW_TYPE_SPLA"..., 36) = 36
read(5, "\0010\20\0\0\0\0\0F\1\0\0\34\313\33\10<\306)\10\20U\342\277(U\342\277\364o(\10", 32) = 32
write(5, "\22\0\7\0\1\0\340\2 \1\0\0\4\0\0\0 IND\1\0\0\0F\1\0\0\20\0\6\0"..., 52) = 52
read(5, "\0010\22\0\0\0\0\0n\1\0\0\34\313\33\10<\306)\10\20U\342\277(U\342\277\364o(\10", 32) = 32
mmap2(NULL, 503808, PROT_READ|PROT_WRITE, MAP_PRIVATE|MAP_ANONYMOUS, -1, 0) = 0xb7661000
writev(5, [{"\22\0\v\0\1\0\340\2n\1\0\0n\1\0\0 IND\5\0\0\0\17\0\0\0\2\0\0\0"..., 100}, {"\215\5H\0\215\5H\0\215\5H\0\215\5H\0\215\5H\0\215\5H\0\215\5H\0\215\5H\0"..., 260480}], 2) = 260580
writev(5, [{"H\0026\355\3\0\340\2\4\0\340\2\270\1\212\0\0\0\224\0\0\30\0\0", 24}, {"\215\5H\0\320\234\271\0\320\236\273\0\317\237\272\0\320\236\272\0\320\236\273\0\320\240\274\0\320\236\272\0"..., 242880}], 2) = 242904
munmap(0xb7661000, 503808)              = 0
write(5, "\2\2\4\0\1\0\340\2\1\0\0\0\3\0\340\2<\0\2\0\4\0\340\0026\0\2\0\3\0\340\2"..., 128) = 128
ioctl(5, FIONREAD, [0])                 = 0
write(5, "8\2\4\0\2\0\340\2\4\0\0\0\323\323\323\0C\0\5\0\1\0\340\2\2\0\340\2\f\0\f\1"..., 72) = 72
ioctl(5, FIONREAD, [0])                 = 0
poll([{fd=4, events=POLLIN}], 1, 50)    = 0
write(5, "8\2\4\0\2\0\340\2\4\0\0\0\323\323\323\0C\0\5\0\1\0\340\2\2\0\340\2\f\0\f\1"..., 72) = 72
ioctl(5, FIONREAD, [0])                 = 0
poll([{fd=4, events=POLLIN}], 1, 50)    = 0
write(5, "8\2\4\0\2\0\340\2\4\0\0\0\323\323\323\0C\0\5\0\1\0\340\2\2\0\340\2\f\0\f\1"..., 72) = 72
ioctl(5, FIONREAD, [0])                 = 0
poll([{fd=4, events=POLLIN}], 1, 50)    = 0
write(5, "8\2\4\0\2\0\340\2\4\0\0\0\323\323\323\0C\0\5\0\1\0\340\2\2\0\340\2\f\0\f\1"..., 72) = 72
ioctl(5, FIONREAD, [0])                 = 0
poll([{fd=4, events=POLLIN}], 1, 50)    = 0
write(5, "8\2\4\0\2\0\340\2\4\0\0\0\323\323\323\0C\0\5\0\1\0\340\2\2\0\340\2\f\0\f\1"..., 72) = 72


...then loops in the ioctl/poll/write step... when it loops obviously the processor jumps to 100% use and continues until killproced...

4) Deleting the ~/.ooo-2.0 don't resolve the issue...

5) Recompiling the entire OperOffice package don't resolve the issue...

6) The issue is easily reproducible, the splash screen always hangs...

7) It is not a problem linked with cups, the printer daemon works fine and it is properly reachable...

8) On Gentoo I use the following USE variables:

Code: Select all   Expand viewCollapse view
[ebuild   R   ] app-office/openoffice-2.3.0  USE="cairo cups dbus eds gstreamer gtk java kde pam seamonkey sound -binfilter -debug -firefox -gnome -ldap -mono -odk -webdav -xulrunner" LINGUAS="en en_GB it -af -ar -as_IN -be_BY -bg -bn -br -bs -ca -cs -cy -da -de -dz -el -en_US -en_ZA -eo -es -et -fa -fi -fr -ga -gl -gu_IN -he -hi_IN -hr -hu -ja -km -ko -ku -lt -lv -mk -ml_IN -mr_IN -nb -ne -nl -nn -nr -ns -or_IN -pa_IN -pl -pt -pt_BR -ru -rw -sh_YU -sk -sl -sr_CS -ss -st -sv -sw_TZ -ta_IN -te_IN -tg -th -ti_ER -tn -tr -ts -uk -ur_IN -ve -vi -xh -zh_CN -zh_TW -zu" 0 kB


I don't have any other clue, if someone have some idea is very welcome...
zagroMod
 
Posts: 4
Joined: Tue Nov 27, 2007 11:07 am

Re: [Ubuntu] OOo Freeze at Splash Screen

Postby Hagar Delest » Tue Nov 27, 2007 10:18 pm

zagroMod wrote:the only common thing seems to be the 2.3 version of OpenOffice...

Then, how do you explain it works fine on my Dapper with OOo 2.3 (as it does for many other users) ?

goggle5 wrote:I have just upgraded to the GG release, but this was happening in FF as well.

It clearly shows that this is a bug linked to the Gutsy upgrade.

You could try to install the official version of OOo : [Ubuntu] Installing OOo on Debian and Co.
AOO 4.1.6 on Xubuntu 18.10 and 4.1.5 on Windows 7 (with winPenPack port).
User avatar
Hagar Delest
Moderator
 
Posts: 28383
Joined: Sun Oct 07, 2007 9:07 pm
Location: France

Re: [Ubuntu] OOo Freeze at Splash Screen

Postby zagroMod » Thu Dec 06, 2007 12:18 pm

Hagar de l'Est wrote:
zagroMod wrote:the only common thing seems to be the 2.3 version of OpenOffice...

Then, how do you explain it works fine on my Dapper with OOo 2.3 (as it does for many other users) ?


I haven't said that the issue present itself in all the 2.3 installations on the whole planet, I've simply said that the the only common thing in all the discussion on this issue that I've found on the net seems to be the version of OO, 2.3...

Hagar de l'Est wrote:
goggle5 wrote:I have just upgraded to the GG release, but this was happening in FF as well.

It clearly shows that this is a bug linked to the Gutsy upgrade.


Clearly the issue is NOT a bug linked to the Gutsy upgrade cause I used the tarball from the official version of OO and I've got the problem...
zagroMod
 
Posts: 4
Joined: Tue Nov 27, 2007 11:07 am

Re: [Ubuntu] OOo Freeze at Splash Screen

Postby Hagar Delest » Thu Dec 06, 2007 10:07 pm

zagroMod wrote:Clearly the issue is NOT a bug linked to the Gutsy upgrade cause I used the tarball from the official version of OO and I've got the problem...

But how do you explain that even FF is impacted ? The root cause may be deep inside the system, so even the official release can have problems if the issue is in the layer of software between the application and the kernel.
AOO 4.1.6 on Xubuntu 18.10 and 4.1.5 on Windows 7 (with winPenPack port).
User avatar
Hagar Delest
Moderator
 
Posts: 28383
Joined: Sun Oct 07, 2007 9:07 pm
Location: France

Re: [Ubuntu] OOo Freeze at Splash Screen

Postby zagroMod » Fri Dec 07, 2007 12:54 am

Hagar de l'Est wrote:But how do you explain that even FF is impacted ? The root cause may be deep inside the system, so even the official release can have problems if the issue is in the layer of software between the application and the kernel.


I don't explain it (else I wouldn't wrote my post in this topic, I had only to give the solution ;) ) and I'm sure that the problem is in the layer below the application and not in the opplication itself... but the fact that many OO users got the problem remains and I'm searching some similarity in the various environments to discover the cause of the issue and try to solve it... the purpose of this forum is not exactly this?
zagroMod
 
Posts: 4
Joined: Tue Nov 27, 2007 11:07 am

Re: [Ubuntu] OOo Freeze at Splash Screen

Postby lyoncha » Mon Dec 10, 2007 11:26 am

I have exactly the same problem but on OpenSUSE 10.3: I can only start OOo as root. While starting as user the OOo freezes. Are there already solutions for this issue?
lyoncha
 
Posts: 2
Joined: Mon Dec 10, 2007 11:19 am

Re: [Ubuntu] OOo Freeze at Splash Screen

Postby Hagar Delest » Mon Dec 10, 2007 11:01 pm

Back from some days of vacation.

zagroMod, have you tried to run OOo as root ? (sudo soffice IIRC). If still no OOo, I'll split the topic because lyoncha may experience another issue (Please read the Survival Guide for the forum for next threads).

Were you previously running Feisty ? What I understand from the thread is that it was fine before you upgraded, right ?

Of course we're here to find any root cause that could damage the OOo use. But sometimes, the issue is to be found in the OS. I think I remember such similar issue. Have you tried to create another account under Ubuntu and to run OOo from that new user ?
AOO 4.1.6 on Xubuntu 18.10 and 4.1.5 on Windows 7 (with winPenPack port).
User avatar
Hagar Delest
Moderator
 
Posts: 28383
Joined: Sun Oct 07, 2007 9:07 pm
Location: France

Re: [Ubuntu] OOo Freeze at Splash Screen

Postby lyoncha » Tue Dec 11, 2007 1:36 am

Hagar de l'Est wrote:zagroMod, have you tried to run OOo as root ? (sudo soffice IIRC).

Yes, he has tried

zagroMod wrote:2) The splash screen hangs only if launched by an normal user, with the root user it works properly..


I already have a solution for my issue. The problem is that my /home/ directory is mounted over NFS. So I had to comment out

Code: Select all   Expand viewCollapse view
SAL_ENABLE_FILE_LOCKING=1
export SAL_ENABLE_FILE_LOCKING

in /usr/lib/ooo-xx/program/soffice. Now it works!
lyoncha
 
Posts: 2
Joined: Mon Dec 10, 2007 11:19 am

Re: [Ubuntu] OOo Freeze at Splash Screen

Postby Hagar Delest » Tue Dec 11, 2007 9:09 am

zagroMod, look in your /tmp folder and remove any OSL_PIPE... file you find.
Does it help ?
AOO 4.1.6 on Xubuntu 18.10 and 4.1.5 on Windows 7 (with winPenPack port).
User avatar
Hagar Delest
Moderator
 
Posts: 28383
Joined: Sun Oct 07, 2007 9:07 pm
Location: France

Re: [Ubuntu] OOo Freeze at Splash Screen

Postby zagroMod » Tue Dec 11, 2007 3:59 pm

Ok, tried some ideas from yours replies...

Hagar de l'Est wrote:Have you tried to create another account under Ubuntu and to run OOo from that new user ?


I've tryed to create a basic user within no group than users itself... no way, the problem remains...

lyoncha wrote:I already have a solution for my issue. The problem is that my /home/ directory is mounted over NFS. So I had to comment out
Code: Select all   Expand viewCollapse view
SAL_ENABLE_FILE_LOCKING=1
export SAL_ENABLE_FILE_LOCKING

in /usr/lib/ooo-xx/program/soffice. Now it works!


My home directory is on a LVM managed reiserfs partition, so the file locking isn't an apparent cause... but I've tryied anyway (in gentoo distro the file is /usr/lib/openoffice/program/soffice) but, obviously, with no result...

Hagar de l'Est wrote:zagroMod, look in your /tmp folder and remove any OSL_PIPE... file you find.
Does it help ?


I've tried to empty completely the /tmp directory... again with no result...

I'm wondering if give some head bang on my walls could help someway... :P
zagroMod
 
Posts: 4
Joined: Tue Nov 27, 2007 11:07 am

Re: [Ubuntu] OOo Freeze at Splash Screen

Postby blackmav » Thu Dec 13, 2007 12:15 pm

Something just now worked for me:

Delete file /tmp/OSL*

And try again..

greez
blackmav
blackmav
 
Posts: 1
Joined: Thu Dec 13, 2007 12:13 pm

Re: [Ubuntu] OOo Freeze at Splash Screen

Postby Hagar Delest » Thu Dec 13, 2007 8:02 pm

He tried it in the post just above !
AOO 4.1.6 on Xubuntu 18.10 and 4.1.5 on Windows 7 (with winPenPack port).
User avatar
Hagar Delest
Moderator
 
Posts: 28383
Joined: Sun Oct 07, 2007 9:07 pm
Location: France

Re: [Ubuntu] OOo Freeze at Splash Screen

Postby goggle5 » Tue Dec 18, 2007 4:48 am

I've tried to reinstall OOo and also tried to comment out the code below ...

lyoncha wrote:I already have a solution for my issue. The problem is that my /home/ directory is mounted over NFS. So I had to comment out
Code: Select all   Expand viewCollapse view
SAL_ENABLE_FILE_LOCKING=1
export SAL_ENABLE_FILE_LOCKING

in /usr/lib/ooo-xx/program/soffice. Now it works!


I also tried to open with root via the terminal
but I'm still not having any results ... ???
goggle5
 
Posts: 4
Joined: Sat Nov 24, 2007 12:24 am


Return to Linux

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests