[Solved] OpenOffice.org 3 fails to start

Issues with installing under all Linux Distributions

[Solved] OpenOffice.org 3 fails to start

Postby daveleh » Thu Oct 16, 2008 3:43 pm

Hi,

I have installed openoffice3 onto my laptop running PCLinuxOS but the programs fail to start.

The error I get in the konsole is:

/opt/openoffice.org3/program/soffice.bin: error while loading shared libraries: libuno_sal.so.3: cannot open shared object file: No such file or directory

But libuno_sal.so.3 is installed and is in:

[me@linuxlaptop program]$ locate libuno_sal.so.3
/usr/lib/ooo-2.3/program/libuno_sal.so.3

Can anyone tell me where OOo3 is looking for that particular shared library please?

Thanks in advance

Regards

Dave Le Huray
Guernsey
Last edited by Hagar Delest on Thu May 12, 2011 5:23 pm, edited 2 times in total.
Reason: tagged the thread as Solved.
User avatar
daveleh
 
Posts: 4
Joined: Thu Oct 16, 2008 1:47 pm

Re: OpenOffice 3 fails to start

Postby acknak » Thu Oct 16, 2008 6:25 pm

But libuno_sal.so.3 is installed and is in:
...
/usr/lib/ooo-2.3/program/libuno_sal.so.3

Which looks like it belongs to OOo version 2.3, and probably isn't going to help with OOo version 3 ;-)

The install layout has changed for OOo3; I find that library in .../openoffice.org/ure/lib/libuno_sal.so.3
AOO4/LO5 • Linux • Fedora 23
User avatar
acknak
Moderator
 
Posts: 22758
Joined: Mon Oct 08, 2007 1:25 am
Location: USA:NJ:E3

Re: OpenOffice 3 fails to start

Postby daveleh » Fri Oct 17, 2008 12:29 pm

acknak wrote:
But libuno_sal.so.3 is installed and is in:
...
/usr/lib/ooo-2.3/program/libuno_sal.so.3

Which looks like it belongs to OOo version 2.3, and probably isn't going to help with OOo version 3 ;-)

The install layout has changed for OOo3; I find that library in .../openoffice.org/ure/lib/libuno_sal.so.3


Thanks for replying. The ooo-2.3 is the only one installed on my system. Turns out that the package openoffice.org-ure-1.4.0-9358.i586.rpm wasnt installed when I ran setup. Installed it separately and its all working ok.

Thanks again

Regards

Dave Le H
Guernsey
OOo 3.0.X on PCLinuxOS
User avatar
daveleh
 
Posts: 4
Joined: Thu Oct 16, 2008 1:47 pm

Re: [Solved] OpenOffice 3 fails to start

Postby acknak » Fri Oct 17, 2008 5:12 pm

Ok, that matches what I see also. Good work.

Thanks for the follow-up.

One question: do you know how/why you missed installing that package?
AOO4/LO5 • Linux • Fedora 23
User avatar
acknak
Moderator
 
Posts: 22758
Joined: Mon Oct 08, 2007 1:25 am
Location: USA:NJ:E3

Re: [Solved] OpenOffice 3 fails to start

Postby daveleh » Fri Oct 17, 2008 10:19 pm

acknak wrote:Ok, that matches what I see also. Good work.

Thanks for the follow-up.

One question: do you know how/why you missed installing that package?


No idea :| I simply ran the file /~/Documents/OOO300_m9_native_packed-1_en-US.9358/setup and for some reason it missed it :?

Regards

Dave Le H
Guernsey
OOo 3.0.X on PCLinuxOS
User avatar
daveleh
 
Posts: 4
Joined: Thu Oct 16, 2008 1:47 pm

Re: [Solved] OpenOffice 3 fails to start

Postby Hagar Delest » Fri Oct 17, 2008 10:23 pm

There are several threads here showing troubles when installing from that script. Better use the package manager instead.
AOO 4.1.5 on Xubuntu 18.04 and on Windows 7 (with winPenPack port).
User avatar
Hagar Delest
Moderator
 
Posts: 28027
Joined: Sun Oct 07, 2007 9:07 pm
Location: France

Re: [Solved] OpenOffice 3 fails to start

Postby daveleh » Mon Oct 27, 2008 4:12 pm

Hagar de l'Est wrote:There are several threads here showing troubles when installing from that script. Better use the package manager instead.


Thanks Hagar - unfortunately OOo3 isnt in the PCLinuxOS repositories yet so I had to install it separately. Not ideal I know but I will replace it when version 3 is in there.

Regards

Daveleh
OOo 3.0.X on PCLinuxOS
User avatar
daveleh
 
Posts: 4
Joined: Thu Oct 16, 2008 1:47 pm

Re: [Solved] OpenOffice 3 fails to start

Postby johnmiller » Wed Mar 04, 2009 7:57 pm

This happened to me. When I installed the RPMS, I must have used a wildcard for openoffice.org3*.

openoffice.org-ure-1.4.1-9379.i586.rpm is the only one without .org3 so it wasn't installed. Didn't notice till now.

JM
OOo 3.0.X on Fedora other + none
johnmiller
 
Posts: 1
Joined: Wed Mar 04, 2009 7:46 pm

Re: [Solved] OpenOffice 3 fails to start

Postby pban » Tue Jul 28, 2009 8:50 am

Hi,
I am completely new to the world of Linux installation and troubleshooting in the sense I have just installed Fedora 11 on my desktop. I have been using unix/linux for long time.
Could someone tell me how to install the package which contains libuno_sal.so.3. I am getting the same issue mentioned in this topic:

[prashant@grebo ~]$ soffice
/opt/openoffice.org3/program/soffice.bin: error while loading shared libraries: libuno_sal.so.3: cannot open shared object file: No such file or directory
[prashant@grebo ~]$ locate libuno_sal.so.3
/opt/openoffice.org2.4/program/libuno_sal.so.3
/opt/openoffice.org2.4/program/libuno_sal.so.3.1.1
/usr/lib/openoffice.org/ure/lib/libuno_sal.so.3

Thanks in advance
-Prashant
pban
 
Posts: 2
Joined: Tue Jul 28, 2009 8:43 am

Re: [Solved] OpenOffice 3 fails to start

Postby Hagar Delest » Tue Jul 28, 2009 12:21 pm

How have you installed OOo? From the distro packages or from the official RPMs?
AOO 4.1.5 on Xubuntu 18.04 and on Windows 7 (with winPenPack port).
User avatar
Hagar Delest
Moderator
 
Posts: 28027
Joined: Sun Oct 07, 2007 9:07 pm
Location: France

Re: [Solved] OpenOffice 3 fails to start

Postby pban » Tue Jul 28, 2009 2:46 pm

I downloaded the openoffice 3.1.0 from www.openoffice.org and used the setup script (found in the downloaded package) to install it.
pban
 
Posts: 2
Joined: Tue Jul 28, 2009 8:43 am

Re: [Solved] OpenOffice 3 fails to start

Postby Hagar Delest » Tue Jul 28, 2009 4:15 pm

Don't use the script. Uninstall and use your package manager to install the tarball. Search for Fedora topics in the Linux forum here.
AOO 4.1.5 on Xubuntu 18.04 and on Windows 7 (with winPenPack port).
User avatar
Hagar Delest
Moderator
 
Posts: 28027
Joined: Sun Oct 07, 2007 9:07 pm
Location: France

Re: [Solved] OpenOffice 3 fails to start

Postby viniciusjl » Mon Oct 26, 2009 4:12 am

I've just got to install OpenOffice 3.1.1 in Debian.

Just install ooobasis3.1-*.deb packages before install openoffice.org*.deb packages, that is:

# dpkg -i --force-overwrite ooobasis3.1-*.deb
# dpkg -i --force-overwrite openoffice.org*.deb
OpenOffice v3.1.1 Debian GNU/Linux lenny 2.6.26-2-686
viniciusjl
 
Posts: 1
Joined: Mon Oct 26, 2009 4:04 am

Re: [Solved] OpenOffice 3 fails to start

Postby rabyp » Sun Oct 17, 2010 8:14 pm

okay, i'm also having the problem of loading Open office 3.2 on my Fedora Core 13 Desktop.

the error I get is:
/opt/openoffice.org3/program/soffice.bin: error while loading shared libraries: libuno_sal.so.3: cannot open shared object file: No such file or directory

however, it appears to be in: /usr/lib/openoffice.org/ure/lib

and when i tried to reinstall the openoffice.org-ure-1.6.1-9502.i586.rpm package it appears it has been overwritten by a newer one:

rpm -Uvih openoffice.org-ure-1.6.1-9502.i586.rpm
Preparing... ########################################### [100%]
package openoffice.org-ure-1:3.2.0-12.31.fc13.i686 (which is newer than openoffice.org-ure-1.6.1-9502.i586) is already installed

could the newer one that was updated be pointing to the wrong location?

paul
Open Office Ver. 3.2
Fedora Core 13
rabyp
 
Posts: 1
Joined: Sun Oct 17, 2010 7:37 pm

Re: [Solved] OpenOffice 3 fails to start

Postby acknak » Sun Oct 17, 2010 9:47 pm

Is there some particular reason that you want to use the OO.org build? I usually recommend that people just use the OOo that Fedora provides: it's easier to install/upgrade.
AOO4/LO5 • Linux • Fedora 23
User avatar
acknak
Moderator
 
Posts: 22758
Joined: Mon Oct 08, 2007 1:25 am
Location: USA:NJ:E3

Re: [Solved] OpenOffice 3 fails to start

Postby njoshi » Thu May 12, 2011 1:40 pm

Hi,
I am not expert, so neglect if i missed any obvious thing.
I have installed OpenOffice 3.3 on Fedora 14 x86_64 using RPM. I also faced problem with libuno*.so.3, but i was able to solve it by adding the path into LD_LIBRARY_PATH.
Now I am able to run it only by command line, not from menu. I think, it is because i need to change/add the same path in some configuration/setup file as well.
Can anyone tell me how to solve this problem?
Thanks in advance.
NJ
OpenOffice 3.3 on Fedora 14 x86_64
njoshi
 
Posts: 2
Joined: Thu May 12, 2011 1:31 pm

Re: [Solved] OpenOffice 3 fails to start

Postby njoshi » Thu May 12, 2011 1:45 pm

lol,
I missed the obvious thing. RESTART your system.
It runs now. Solved.
OpenOffice 3.3 on Fedora 14 x86_64
njoshi
 
Posts: 2
Joined: Thu May 12, 2011 1:31 pm

Re: [Solved] OpenOffice.org 3 fails to start

Postby zulsolar » Mon Jul 25, 2011 12:08 am

This is the second time I got into this thread as everytime I install Openoffice 3.3 on Fedora 14 I have the same issue. I'll paste here my solution so next time it will be easier to resolve (for me an others) :D

Code: Select all   Expand viewCollapse view
[chris@pollux basis3.3]$ pwd
/opt/openoffice.org/basis3.3
[chris@pollux basis3.3]$ ls -lah
total 36K
drwxr-xr-x  6 root root 4.0K Jan 17  2011 .
drwxr-xr-x  3 root root 4.0K Jul 24 10:49 ..
drwxr-xr-x  3 root root 4.0K Jan 17  2011 help
drwxr-xr-x 16 root root 4.0K Jan 17  2011 presets
drwxr-xr-x 10 root root  16K Jul 23 22:03 program
drwxr-xr-x 17 root root 4.0K Jan 17  2011 share
lrwxrwxrwx  1 root root    6 Jul 23 22:02 ure-link -> ../ure   <<<<<---- Here is the problem, ure-link points to nowhere
[chris@pollux basis3.3]$ sudo ln -s /usr/lib/openoffice.org/ure ure-link
ln: creating symbolic link `ure-link': File exists
[chris@pollux basis3.3]$ sudo rm ure-link
[chris@pollux basis3.3]$ sudo ln -s /usr/lib/openoffice.org/ure ure-link  <<<<------ This is the solution, to re-create the softlink
[chris@pollux basis3.3]$ ls -lah
total 36K
drwxr-xr-x  6 root root 4.0K Jul 24 18:46 .
drwxr-xr-x  3 root root 4.0K Jul 24 10:49 ..
drwxr-xr-x  3 root root 4.0K Jan 17  2011 help
drwxr-xr-x 16 root root 4.0K Jan 17  2011 presets
drwxr-xr-x 10 root root  16K Jul 23 22:03 program
drwxr-xr-x 17 root root 4.0K Jan 17  2011 share
lrwxrwxrwx  1 root root   27 Jul 24 18:46 ure-link -> /usr/lib/openoffice.org/ure
[chris@pollux basis3.3]$


An after that, it works! At least for me...
Fedora 14 - OpenOffice.org 3.3 330m20(Build:9567)
zulsolar
 
Posts: 1
Joined: Sun Jul 24, 2011 11:49 pm

Re: [Solved] OpenOffice.org 3 fails to start

Postby inchmix » Tue Aug 16, 2011 1:44 pm

Thanks zusolar. This worked for me. Tho i have the 64 bit install so the path was different so I did ln -s /usr/lib64/openoffice.org/ure ure-link.
Openoffice 3.3
Fedora
inchmix
 
Posts: 1
Joined: Tue Aug 16, 2011 1:40 pm

Re: [Solved] OpenOffice.org 3 fails to start

Postby bluezeak » Fri Oct 12, 2012 8:09 pm

This was great infomation, thank you. I have a very similar problem though, and your information didn't solve it for me. After URE updated, office won't work. I created a new thread.
viewtopic.php?f=16&t=56760&p=249820#p249820
OpenOffice 3.4 on Linux (Open Client Red Hat x64)
OpenOffice 3.4 on Windows 7
bluezeak
 
Posts: 12
Joined: Thu Oct 11, 2012 9:52 pm


Return to Linux

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests