[Solved] Error loading BASIC of document file

Issues with installing under all versions of MS Windows

[Solved] Error loading BASIC of document file

Postby saskatchewan » Sun Jun 15, 2008 8:35 pm

Whenever I try to open Open Office I get an Error loading BASIC of document file. I have tried uninstalling and reinstalling the sofware but the problem persists.

I am running A DuoCore Pentium with Windows XP.
Last edited by Hagar Delest on Fri Sep 19, 2008 9:12 pm, edited 1 time in total.
Reason: tagged the thread as Solved.
saskatchewan
 
Posts: 25
Joined: Fri Apr 04, 2008 4:11 pm

Re: Error loading BASIC of document file

Postby Villeroy » Sun Jun 15, 2008 8:50 pm

OK, now we know that you are using Windows and stir up your hard disk to solve obscure problems.
:?: What is the exact error message :?:
:?: Does the problem occur with all documents :?:
:?: Does the problem occur with new documents (File>New>...) :?:
:?: If the problem occurs with one file or a few files. Can you tell us some details about the file(s). Are we guessing about Word documents :?:
:?: What is your office version (Menu:Help>About...) :?:
Please, edit this topic's initial post and add "[Solved]" to the subject line if your problem has been solved.
Ubuntu 14.04, OpenOffice 4.x & LibreOffice 5.x
User avatar
Villeroy
Volunteer
 
Posts: 22448
Joined: Mon Oct 08, 2007 1:35 am
Location: Germany

Re: Error loading BASIC of document file

Postby Hagar Delest » Sun Jun 15, 2008 10:17 pm

Quick fix: rename your OOo user profile (\Documents and settings\<user>\Application data\OpenOffice.org2), OOo will create a new one.

Thanks to add '[Solved]' at beginning of your first post title (edit button) if your issue has been fixed.
AOO 4.1.2 on Xubuntu 16.04, (Xenial Xerus) and PortableApps port 4.1.2 on Windows 7
User avatar
Hagar Delest
Moderator
 
Posts: 26792
Joined: Sun Oct 07, 2007 9:07 pm
Location: France

Re: Error loading BASIC of document file

Postby saskatchewan » Mon Jun 16, 2008 2:03 am

The first message is:

Error loading BASIC of \document file:///C:?Documents%20and%20Settings/shawn%20halter/Applications%20Data?OpenOffice.org2/user/unmo_packages/cache/uno_packages/8B.tmp_/ConvertTextToNumber-1.0.0.oxt/CT2N/script.xlb:
General Error.
General input/output error.
Then I click OK and it gives me the same message again.
So I click OK

Then it opens.
I am Running XP.
saskatchewan
 
Posts: 25
Joined: Fri Apr 04, 2008 4:11 pm

Re: Error loading BASIC of document file

Postby acknak » Mon Jun 16, 2008 6:49 am

Have you read the Forum Survival Guide?

Please don't post duplicate questions. I've marked the other two threads for deletion.
AOO4/LO5 • Linux • Fedora 23
User avatar
acknak
Moderator
 
Posts: 21723
Joined: Mon Oct 08, 2007 1:25 am
Location: USA:NJ:E3

Re: Error loading BASIC of document file

Postby Hagar Delest » Mon Jun 16, 2008 8:12 am

Deleting the /8B.tmp_/ConvertTextToNumb folder should do it. Extensions are sometimes messed up by upgrades.
AOO 4.1.2 on Xubuntu 16.04, (Xenial Xerus) and PortableApps port 4.1.2 on Windows 7
User avatar
Hagar Delest
Moderator
 
Posts: 26792
Joined: Sun Oct 07, 2007 9:07 pm
Location: France

Re: Error loading BASIC of document file

Postby saskatchewan » Mon Jun 16, 2008 5:05 pm

I am having a hard time finding the:

/8B.tmp_/ConvertTextToNumb

Any suggestions on how I can find it?
saskatchewan
 
Posts: 25
Joined: Fri Apr 04, 2008 4:11 pm

Re: Error loading BASIC of document file

Postby Hagar Delest » Mon Jun 16, 2008 5:17 pm

Make your file browser display the hidden files and folders and follow the path given in the error message you've posted above (%20 are for spaces).
AOO 4.1.2 on Xubuntu 16.04, (Xenial Xerus) and PortableApps port 4.1.2 on Windows 7
User avatar
Hagar Delest
Moderator
 
Posts: 26792
Joined: Sun Oct 07, 2007 9:07 pm
Location: France

Re: Error loading BASIC of document file

Postby Villeroy » Mon Jun 16, 2008 7:08 pm

saskatchewan wrote:I am having a hard time finding the:

/8B.tmp_/ConvertTextToNumb

Any suggestions on how I can find it?

That could be the reason for the error message. Call menu:Tools>Extensions... and remove the "Text-to-Columns" add-in. If this is not possible for some reason, shut down the office including the quick-starter and rename/move your profile C:\Documents and Settings\shawn halter\Applications Data\OpenOffice.org2\ as Hagar suggested.
Please, edit this topic's initial post and add "[Solved]" to the subject line if your problem has been solved.
Ubuntu 14.04, OpenOffice 4.x & LibreOffice 5.x
User avatar
Villeroy
Volunteer
 
Posts: 22448
Joined: Mon Oct 08, 2007 1:35 am
Location: Germany

Re: Error loading BASIC of document file

Postby saskatchewan » Tue Jun 17, 2008 1:58 am

That did the trick!!

Thanks

However, for some reason the OpenOffice icon does not show up in the bottom right corner of my screen. Is that because it is not in my startup?
saskatchewan
 
Posts: 25
Joined: Fri Apr 04, 2008 4:11 pm

Re: Error loading BASIC of document file

Postby Hagar Delest » Tue Jun 17, 2008 8:15 am

See in menu Tools>Options>OOo>Memory (or General, don't remember exactly) and check the Quickstarter box.

Thanks to add '[Solved]' at beginning of your first post title (edit button) if your issue has been fixed.
AOO 4.1.2 on Xubuntu 16.04, (Xenial Xerus) and PortableApps port 4.1.2 on Windows 7
User avatar
Hagar Delest
Moderator
 
Posts: 26792
Joined: Sun Oct 07, 2007 9:07 pm
Location: France

Re: Error loading BASIC of document file

Postby Villeroy » Tue Jun 17, 2008 9:34 am

saskatchewan wrote:That did the trick!!

Thanks


What exactly did the trick? Could you remove any reminders of the text-to-columns add-on or did you move the profile folder?
Please, edit this topic's initial post and add "[Solved]" to the subject line if your problem has been solved.
Ubuntu 14.04, OpenOffice 4.x & LibreOffice 5.x
User avatar
Villeroy
Volunteer
 
Posts: 22448
Joined: Mon Oct 08, 2007 1:35 am
Location: Germany

Re: [Solved] Error loading BASIC of document file

Postby ct1942 » Thu Jun 25, 2009 8:34 pm

For what its worth, I have Vista and I had this same problem. I solved it by: 1. Making sure all hidden files were shown. 2. Going to AppData/Roaming/OpenOffice.org 3. I tried to delete this file but, was unable to, because Vista would not allow me to take authorization of this file. I used a utility called Unlocker which allowed me to delete this file. 4. Then I reinstalled OpenOffice and this took care of this nagging problem.

Hope this helps someone
OOo 3.1.X on MS Windows Vista
ct1942
 
Posts: 3
Joined: Thu Jun 25, 2009 8:16 pm

Re: [Solved] Error loading BASIC of document file

Postby petermrice » Sat Jul 30, 2016 5:05 pm

Error Message when opening NeoOffice:

Error loading BASIC of document
file:///Users/user/Library/Preferences/NeoOffice-3.0/basic/dialog.xlc/:
General Error.
General input/output error.

I found "dialog.xlb" at this location:

Users/user/Library/Preferences/NeoOffice-3.0/basic/Standard/dialog.xlb.

The file structure inside Users/user/Library/Preferences/NeoOffice-3.0/basic is
script.xlc
Standard
Module 1.xba
dialog.xlb
script.xlb

The content of script.xlc is:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE library:libraries PUBLIC "-//OpenOffice.org//DTD OfficeDocument 1.0//EN" "libraries.dtd">
<library:libraries xmlns:library="http://openoffice.org/2000/library" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink">
<library:library library:name="Standard" xlink:href="$(USER)/basic/Standard/script.xlb/" xlink:type="simple" library:link="false"/>
</library:libraries>


I copied "dialog.xlb" into the basic folder and tried again. The error did not go away, but it changed the message, this time complaining that the document it could not load was "dialog.xli"
NeoOffice-3.0, MaxOS 10.11.8
petermrice
 
Posts: 1
Joined: Sat Jul 30, 2016 4:48 pm

Re: [Solved] Error loading BASIC of document file

Postby donaldfargo » Wed Aug 24, 2016 1:47 am

I experienced the same error discussed in this thread. In my case 2 pop-up error windows appeared each time I opened any OO document: (1) Error loading BASIC document file:///C:Users/.../dialog.xlc/:
(2) Error loading BASIC document file:///C:Users/.../dialogs.xli/:
[Notice "dialog" has "s" added in one of the error messages.]

Here's how I solved the problem: I first browsed the file path mentioned in Error 1 above; I had to select folder options to show hidden files. But the "dialog.xlc" file was not in the folder shown in the error message. I then used the Windows search utility to search for a file "dialog.xlc". Again, I had to use the "Advanced" search feature to search for hidden files. The search utility found 2 "dialog.xlc" files in other OpenOffice folders. I then copied one of those files and pasted it in the folder shown in the error message. The OO software worked perfectly then, and I did not have to repeat the copy/paste routine for the second error.
OpenOffice 4.1.2
Windows Vista
donaldfargo
 
Posts: 1
Joined: Wed Aug 24, 2016 1:24 am


Return to MS Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests