[Solved] Symbols font on Windows 8.1

Discuss the formula editor

[Solved] Symbols font on Windows 8.1

Postby Mijaplex » Mon Feb 17, 2014 4:16 pm

Hi to everyone

I am having an issue with OO formulas when using OO in Windows 8.1. It seems that Windows 8.1 introduced some changes on fonts and formulas are shown different as they are supposed to while using OO. That happens in every product of OO and it is specially annoying on OO Impress because a slide show presentation shows these formulas improperly. It is important to notice that when I use built-in Export as Pdf, the *.pdf file created doesn't have this error and shows formulas as Windows 7. It also occurs when opening files (on Windows 8.1) created with OO 4.0.1 on Windows 7.
I already filed a bug report, (Bug 124203) with no luck! I attached a view of what I mean with that bug.
I'd appreciate any answer anyone can give me.

Sincerely yours

Mijaplex
Attachments
OO-BUG.jpg
Last edited by Hagar Delest on Wed Feb 04, 2015 11:09 pm, edited 1 time in total.
Reason: tagged [Solved].
OpenOffice 4.0.1 on Windows 8.1
Mijaplex
 
Posts: 8
Joined: Sat Feb 15, 2014 5:47 pm

Re: Symbols font on Windows 8.1

Postby regina » Tue Feb 18, 2014 2:28 am

It is a wrong font. Open Math and look in menu Format > Fonts, which font is used for variables, functions, numbers and text in the upper part. Make sure that this font is installed.
But some characters come from OpenSymbol. I assume, that you have already checked, that OpenSymbol is properly installed. I don't know why it is not used. You can try to use the replacement table to force AOO to use OpenSymbol. Therefor you have to identify which font is used.
Please write in Math the special characters: int, partial, lambdabar, Im, aleph, all in large, and post the picture. These characters are all very special and so we might be able to help you to identify the font. To me "Segoe UI Symbol" seems do be a candidate.
regina
 
Posts: 67
Joined: Sat Apr 05, 2008 4:55 pm

Re: Symbols font on Windows 8.1

Postby Mijaplex » Tue Feb 18, 2014 3:45 am

Thank you very much for your answer. I really don't know how to check OpenSymbol Installation. Anyway, I attached the symbols you asked and the current fonts used (for what I see, it is using Times New roman as it was on Windows 7). Why built-in Export as pdf has the correct fonts being the same products?

Thank you again.

Mijaplex
Attachments
Font OO windows 8.1.jpg
OpenOffice 4.0.1 on Windows 8.1
Mijaplex
 
Posts: 8
Joined: Sat Feb 15, 2014 5:47 pm

Re: Symbols font on Windows 8.1

Postby regina » Tue Feb 18, 2014 4:26 am

I'm sure now. lambdabar belongs to "OpenSymbol" and the others belong to "Segoe UI Symbol". So OpenSymbol seems to exist on your PC. But I do not know, why it is not found in Math. Perhaps you ask in a Windows 8 forum how to deinstall and reinstall fonts, or whether there exists something like a repair for fonts.

You can now try to use replacement table in Tools > Options > OpenOffice > Fonts. Check "Apply replacement table". Select "Segoe UI Symbol" left in list "Font", and "OpenSymbol" right in list "Replace with". Click green Apply check. Then the pair is listed and you can check "Always". Examine, whether this gives you the right appearance of the formulas. This is only a workaround, but without access to your PC it is hard to tell, why the correct font is not found.
regina
 
Posts: 67
Joined: Sat Apr 05, 2008 4:55 pm

Re: Symbols font on Windows 8.1

Postby Mijaplex » Tue Feb 18, 2014 5:13 am

Thank you very much

I found opens___.ttf on Windows/fonts but not anywhere in OO installation directory, is that Ok? I also try the replacement table, it didn't work, I will try re-installing OO in advanced mode, perhaps there's something I am missing.

Thank you anyway,

Mijaplex.
OpenOffice 4.0.1 on Windows 8.1
Mijaplex
 
Posts: 8
Joined: Sat Feb 15, 2014 5:47 pm

Re: Symbols font on Windows 8.1

Postby keme » Wed Feb 26, 2014 1:54 pm

Mijaplex wrote:... I found opens___.ttf on Windows/fonts but not anywhere in OO installation directory, is that Ok?

That is exactly where it should be. All fonts should be in the system designated fonts folder, so all applications will know where to search for them.
Apache OO 3.4.1/4.1.2/4.1.3, on Ms Windows 7/10 and Mac OS-X 10.8.5 and 10.11.
LibreOffice 4.3.3.2 on Mepis Antix MX 14
User avatar
keme
Volunteer
 
Posts: 2644
Joined: Wed Nov 28, 2007 10:27 am
Location: Egersund, Norway

Re: Symbols font on Windows 8.1

Postby martin_g » Mon Feb 02, 2015 8:17 pm

Here comes the solution for the OpenSymbol problem on Windows 8: A modified version of the .ttf-file -- see attachment.
Attachments
OpenSymbol_V1.7_new2.zip
Win 8 compatible OpenSymbol font file
(45.07 KiB) Downloaded 318 times
OpenOffice 4.1 on Windows 8
User avatar
martin_g
 
Posts: 28
Joined: Tue Oct 21, 2014 8:48 pm
Location: Germany

Re: Symbols font on Windows 8.1

Postby Mijaplex » Tue Feb 03, 2015 11:05 am

Thank you very much, I will try it and I'll let you know.
OpenOffice 4.0.1 on Windows 8.1
Mijaplex
 
Posts: 8
Joined: Sat Feb 15, 2014 5:47 pm

Re: Symbols font on Windows 8.1

Postby Mijaplex » Wed Feb 04, 2015 9:25 pm

Thank you very much martin_g

It solved it. In fact I left OpenOffice because of this problem. I even reported this as a bug but nothing has changed on the 4.1.1 version. To me is a major failure, I wouldn't use this on a presentation, I was using the old Power Point for this. Thank you again.

Best Regards!
OpenOffice 4.0.1 on Windows 8.1
Mijaplex
 
Posts: 8
Joined: Sat Feb 15, 2014 5:47 pm

Re: [Solved] Symbols font on Windows 8.1

Postby martin_g » Sun Feb 15, 2015 3:15 pm

In the last version the glyphs "underbrace" and "overbrace" were still missing.
I've added them in the attached version 3.
Attachments
OpenSymbol_V1.7_new3.zip
patched OpenSymbol font file for Win 8 - now including underbrace and overbrace
(45.13 KiB) Downloaded 385 times
OpenOffice 4.1 on Windows 8
User avatar
martin_g
 
Posts: 28
Joined: Tue Oct 21, 2014 8:48 pm
Location: Germany

Re: [Solved] Symbols font on Windows 8.1

Postby Mijaplex » Sun Feb 15, 2015 8:53 pm

Ok, I didn't try under/overbrace,I was too focus on integrals and partial derivatives. Thank you very much.
Best>
OpenOffice 4.0.1 on Windows 8.1
Mijaplex
 
Posts: 8
Joined: Sat Feb 15, 2014 5:47 pm

Re: [Solved] Symbols font on Windows 8.1

Postby 72julien350 » Tue Aug 11, 2015 10:24 pm

Thank you for this font.
I have installed it, but now <= (leslant) et >= (geslant) ne fonctionne plus.
Am I the only one to have this problem with this font (version 3).
I use Windows 10.
LibreOffice4 on Windows7
72julien350
 
Posts: 4
Joined: Fri Nov 22, 2013 11:13 pm

Re: [Solved] Symbols font on Windows 8.1

Postby martin_g » Wed Aug 12, 2015 10:16 pm

72julien350 wrote:I have installed it, but now <= (leslant) et >= (geslant) ne fonctionne plus.


Unfortunately you're right. I didn't add these symbols (less or equal / greater or equal, with a slanted line under < and >) to the patched Open Symbol font.
I'm going to fix this in the next days. Meanwhile you can use "<=" and ">=" instead of "leslant" and "geslant".

72julien350 wrote:Am I the only one to have this problem with this font (version 3).
I use Windows 10.


No, I can reproduce it with Windows 10. But with Windows 8.1 these symbols don't look so ugly, see attached screenshot.
Attachments
Unbenannt.PNG
Screenshot showing the symbols under Windows 8.1
Unbenannt.PNG (1.6 KiB) Viewed 10324 times
OpenOffice 4.1 on Windows 8
User avatar
martin_g
 
Posts: 28
Joined: Tue Oct 21, 2014 8:48 pm
Location: Germany

Re: [Solved] Symbols font on Windows 8.1

Postby martin_g » Thu Aug 13, 2015 1:08 am

Try the attached version 4 of my patched OpenSymbol font -- now including "leslant" and "geslant" (unicode 0x2a7d and 0x2a7e).
Attachments
OpenSymbol_V1.7_new4.zip
patched OpenSymbol font with additional glyphs (leslant and geslant)
(45.15 KiB) Downloaded 237 times
OpenOffice 4.1 on Windows 8
User avatar
martin_g
 
Posts: 28
Joined: Tue Oct 21, 2014 8:48 pm
Location: Germany

Re: [Solved] Symbols font on Windows 8.1

Postby 72julien350 » Thu Aug 13, 2015 9:12 am

It is work. Thank you very much pour your work and your speed.
It will symplify my life.
Thnak you very much
LibreOffice4 on Windows7
72julien350
 
Posts: 4
Joined: Fri Nov 22, 2013 11:13 pm

Re: [Solved] Symbols font on Windows 8.1

Postby rafang » Wed Aug 19, 2015 8:16 pm

Hi! I still have a problem with bra and ket relations. The images show how the font is shown and how it should be like. Thank you in advance! Do you know any kind of tutorial to create these files? I can only imagine that this should be kind of hard to do.

Sem título.png
This is the way it is shown.
Sem título.png (5.47 KiB) Viewed 10146 times


Sem título1.png
And this is how it should be like.
Sem título1.png (4.62 KiB) Viewed 10146 times
OpenOffice 4.0 on Windows 8.1
rafang
 
Posts: 1
Joined: Wed Aug 19, 2015 7:52 pm

Re: [Solved] Symbols font on Windows 8.1

Postby v.dujardin » Fri Sep 04, 2015 3:34 pm

Hi,

thanks a lot for the updated police : that saved all my existing documents, almost !

I still do have issues with the vector arrows. They used to be nice looking, and turned to be ugly with win8 and win10.

I tried to cope with widevec instead of the efficient ctrl+shift+vec shortcut, but still not satisfied.

Depending on the letters, some arrows cover only the fisrt letter of a vector (A instead of AB), or are so close from the top of the letters that letters and arrow are merged.

Any fix for that ? That would save my geometry course documents.

Vincent

Nb : new on this forum...
Vincent, open office 4.1.1 under windows 10, using cmath
v.dujardin
 
Posts: 2
Joined: Fri Sep 04, 2015 3:28 pm

Re: [Solved] Symbols font on Windows 8.1

Postby martin_g » Tue Mar 15, 2016 11:02 am

I've added some further glyphs (including vector arrows) in my font file. This may solve your problem.
Additional hint: Sometimes it helps to double-click on the formula (so the formula editor is opened) and to leave the formula editor instantly. Then the formula is re-rendered and when you save the document it will be shown correctly next time you open it.
Attachments
OpenSymbol_V1.7_new6.zip
Version 6 of my patched font file
(45.14 KiB) Downloaded 397 times
OpenOffice 4.1 on Windows 8
User avatar
martin_g
 
Posts: 28
Joined: Tue Oct 21, 2014 8:48 pm
Location: Germany

Re: [Solved] Symbols font on Windows 8.1

Postby v.dujardin » Wed Mar 16, 2016 12:45 pm

Thanks a lot Martin. Nice looking (and thus correct) vectors now, thanks to you !

I did try to re-render formulas, and it worked many times, but not for the vector arrows.

Vielen dank, and viel Spass !
Vincent, open office 4.1.1 under windows 10, using cmath
v.dujardin
 
Posts: 2
Joined: Fri Sep 04, 2015 3:28 pm

More problems with formulas and Windows 10!!

Postby poverello » Wed Aug 31, 2016 7:57 pm

Hello Martin, hi all,

thanks for your efforts, I installed OpenSymbol_V17_new6 and I get nice squareroots again. I use the latest version of LibreOffice on Windows 10. But I have a further serious problem, which drives me to despair (I am a teacher and really have a lot of files with formulas, most of these files I created on Windows XP): If I use your opensymboI-file, I cannot print greek letters (except for the letter pi). If I do so, my HP-printer just stops printing somewhere at the top of the page and hangs. But the letters are shown correctly on the screen. If I use the original Windows 10 opensymbol-file, I can print greek letters, but I have the known issues with squareroots etc. I am really desperate because I just cannot reasonably use the work of many years on my new PC. Can someone help me?

Thanks in advance
Christian
LIbreOffice 5.1.4.2, Windows 10
poverello
 
Posts: 2
Joined: Wed Aug 31, 2016 7:21 pm

Re: More problems with formulas and Windows 10!!

Postby martin_g » Sun Sep 11, 2016 2:37 pm

poverello wrote:... If I do so, my HP-printer just stops printing somewhere at the top of the page and hangs. But the letters are shown correctly on the screen.

My font file is just a very old version of OpenSymbol to which I've added several missing glyphs by copying them from the current version of OpenSymbol (distributed with Open Office and Libre Office). The only thing I've manipulated was the scaling of the newer glyphs so that they match with all other symbols. Unfortunately, I have neither the "source" of the font data nor the knowledge to change it.

In my opion it is now really time for the Open Office / Libre Office programming team to attend to this topic and correct the current version of OpenSymbol instead of adding further patches to my workaround! :?

Sorry, that I cannot help you to fix your printer problem. :(
The only idea I have is to print via Postscript -- if your printer supports that. (My DELL printer offers several Windows drivers, one of them is Postscript based.) May be this could solve your problem.
OpenOffice 4.1 on Windows 8
User avatar
martin_g
 
Posts: 28
Joined: Tue Oct 21, 2014 8:48 pm
Location: Germany

Re: [Solved] Symbols font on Windows 8.1

Postby poverello » Tue Sep 13, 2016 5:28 pm

Hello Martin,

thanks for your answer and your efforts. By the way, the problem with printing also occurs when I export and print a PDF.

Anyway, I share your opinion that these problems should be solved as soon as possible. Whatever the reason for the problems is (Microsoft?, the Math package in OpenOffice?, ... ?), it is very annoying that users cannot use their files properly for so long.Therefore I consider to switch to latex, although I would have very much extra work by this change.

One more question: Do you have an idea how to find out if a solution to these problems is planned?

Thanks a lot
Christian
LIbreOffice 5.1.4.2, Windows 10
poverello
 
Posts: 2
Joined: Wed Aug 31, 2016 7:21 pm

Re: [Solved] Symbols font on Windows 8.1

Postby martin_g » Tue Sep 13, 2016 9:15 pm

poverello wrote:One more question: Do you have an idea how to find out if a solution to these problems is planned?


I've filed a bug report in 2014 and there is a similar report here but till now there seems to be no progress. (My bug report was not even confirmed yet!) :(
In my opinion it is really a serious bug and I cannot understand why no one of the OO community attends to that problem. Probably all OO programmers use Linux or Mac OS and avoid Windows.

Martin
OpenOffice 4.1 on Windows 8
User avatar
martin_g
 
Posts: 28
Joined: Tue Oct 21, 2014 8:48 pm
Location: Germany

Re: [Solved] Symbols font on Windows 8.1

Postby macjaeger » Fri Sep 30, 2016 12:03 am

I just registered to do two things:

First of all, to thank Martin for the great work - your font saved my day a couple of times now!

And second, to add a tiny piece of information i just found out the hard way, that is, by trial and error: It seems like gpu acceleration also plays into this particular issue!

Backstory: i had recently upgraded to a new computer and all of a sudden all my carefully crafted pages full of complex formulae looked ugly, to say the least. I read all i could find about this problem and found Martins fonts, which seemed to solve most problems; yet still there where some issues, especially with square roots and large brackets. But strange enough, those only occured on screen, not on paper, and only with LibreOffice, not OpenOffice. So i looked for different settings in both suites, and found the difference in the "graphics acceleration" settings: OpenOffice had the acceleration disabled completely, LibreOffice had it turned on and OpenGL was activated. Disabling OpenGL finally solved the problem!

This may not occur on all systems, depending on graphics card and driver version, but if you still have problems with formula-rendering, disabling OpenGL might be worth a shot!

Sincerely,
M. Jäger
OpenOffice 4.1.2,
Windows 10 64bit
macjaeger
 
Posts: 1
Joined: Thu Sep 29, 2016 11:48 pm


Return to Math

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests