Bad Allocation error using polygon tools.

Discuss the drawing application

Bad Allocation error using polygon tools.

Postby Blau » Tue Aug 28, 2018 6:36 am

Just started using OpenOffice Draw for making some basic flowchart diagrams, but I've found that I get a 50% reproducible bad allocation error when I drop the curve/angle adjustment point of a polygon shape (filled and unfilled) on top of the point itself. I say 50% because it doesn't *always* happen, and so far it only seems to happen with shapes drawn with the polygon tool, but not the free hand tool. It is difficult to get a good image because when it DOES freeze it happens when you drag the adjustor over the point, not after you let go of the mouse button.

I've included examples of the shapes I was drawing, all of these were new blank documents in Draw, this is a fresh installation. I should add that I didn't restart my computer after installing even though it was suggested (just in case that matters).

Image



Steps to reproduce:
- draw any shape with the polygon tool (filled or unfilled), im not sure if it needs a certain amount of points, or if the points need to cross over, etc
(so far I have just used random shapes that don't cross over, and have 4 or more points)
- use edit points
- select 'smooth transition' on a point
- drag the angle adjustor on top of the point it stems from

This is where it becomes inconsistent.
- As soon as you hover the adjustor over the point, Draw will freeze and you will get a Bad Allocation error
- sometimes there is no bad allocation error, but it will still crash and try to recover the document
- sometimes nothing bad will happen at all
- I haven't had a crash yet when I choose 'convert to angle' and drop the angle adjustor on top of the point, the crash only seems to happen when using 'smooth transition'.

Like I said, this has happened about 50% of the time. Sometimes the angle adjustor will 'clip on' to the point and it will convert back to a straight line with no issue (this is the behaviour I was expecting!) But sometimes it won't clip on and the angle adjustor will just sit on top of the point. The rest of the time Draw will freeze and crash.


In this example, I made a shape with the polygon tool and tried to reproduce the crash, but it just wouldn't happen!
- I clicked on 'split curve' and broke the shape into two lines, then I clicked 'close bezier'.
- Using the above method, I used smooth transition to create an angle
- I was able to clip one adjustor onto the original point which made one side of the transition a straight line
- When I dropped the other adjustor onto the point it froze and crashed, but did not produce a bad allocation error, this is also reproducible.
Image
Image
Image



This example was similar, but I did not use 'split curve' to create two shapes.
- I drew the shape, then clicked 'close bezier'
- I chose a random point in the shape, used smooth transition and was able to clip the angle adjustors onto the point they stemmed from with no problem
- When i used smooth transition on what used to be the starting point of the shape, I was able to reproduce the crash
Image


It is not 'difficult' to reproduce but it doesn't seem to happen with definite consistency.
So far it seems most likely to happen when:
- you draw a shape with the polygon tool
- close the end points with 'close bezier'
- use 'smooth transition' on one of the end points
- try to drop the curve adjustor onto the point it stems from.


UPDATE:
It also happens with the 45 degree draw tool, using the method mentioned above.
I did not have to close off the shape to produce the error.

Image
OpenOffice 4.1.1 on Windows 7 Enterprise x64
Blau
 
Posts: 1
Joined: Tue Aug 28, 2018 5:12 am

Re: Bad Allocation error using polygon tools.

Postby robleyd » Tue Aug 28, 2018 7:18 am

I don't know whether you have done a search of the forum for that error; if so you may have come across this topic which may help.

Alternatively, try starting Windows in Safe Mode and see if you can replicate the problem; if not, something that is loaded in normal mode is conflicting with AOO.

Also, you are using an older version of AOO - perhaps an upgrade may resolve the problem.
Cheers
David
Apache OpenOffice 4.1.6 RC1 - Slackware 14.2 - 64 bit
Apache OpenOffice 4.1.4 - Windows 7 Virtual machine
User avatar
robleyd
Moderator
 
Posts: 2168
Joined: Mon Aug 19, 2013 3:47 am
Location: Murbko, Australia

Re: Bad Allocation error using polygon tools.

Postby O0jl » Sat Sep 08, 2018 6:01 am

I am getting "Bad Allocation" errors when using the spreadSheet and the Writer features of OO. In my case, they are random and do not seem to have any relationship to size of the workSpace. I have found manually saving about about every entry that would take some time avoids the pitfall of recovery using the last manually saved contents. I do notice that the cursor begins to move slowly and erratically before I get the bad allocation.

I have uninstalled 4.1.5 and reinstalled on various Win 10 computers AMD and Intel lapTop or deskTop. I do not have this issue with the Android version of OO.

When I get a bad allocation / fatal error, there may be someplace to get more details -- I have no clue. The recovery process for Calc and Writer is an exercise in futility since all input is lost back to the last manual save.

Maybe this will help to show that there is some flaw in the OO internals since it is happening in Calc and Writer.

I failed to mention that bad allocation alertBox is all that I get. It disappears about as quick as it appears. I have to go to the file, on disk, and relaunch the file I was using and I get the recovery notice and then when it completes I am back to the point where I last manually saved. The auto save is virtually worthless!
OpenOffice version 4.1.5 and Windows 10
O0jl
 
Posts: 11
Joined: Sat Sep 08, 2018 5:20 am


Return to Draw

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests