Repeatedly get Document in Use Error, must open COPY

Discuss the presentation application

Repeatedly get Document in Use Error, must open COPY

Postby Gracie » Sun Nov 05, 2017 3:27 pm

I repeatedly must open my one and only saved Impress document as a Copy in order to continue creating it, because I get a Document in Use Error. However, the document in question is not open.

So I select the option to open a Copy, Then I make my edits and Save As using a new name.

One time, after editing, I did Save As and used the original (locked out) document name, but that made me uneasy. OR is that what I should do... Save As the original name and allow it replace the "existing" document? Actually, no, that can't be the solution because the next time I opened that same document, I got the Document in Use error anyway. :knock:

Before I click Save As, I look in PROPERTIES / SECURITY to make sure that the READ-ONLY box is not checked. But that makes no difference.

(I see this subject discussed in 2015, but I don't understand it.)

I'm using 4.1.4 in Windows 10.
Thanks.
OpenOffice 4.1.4 on Windows 10
Gracie
 
Posts: 6
Joined: Sun Nov 05, 2017 2:46 pm

Re: Repeatedly get Document in Use Error, must open COPY

Postby RoryOF » Sun Nov 05, 2017 3:49 pm

With OpenOffice closed, start Taskmanager (Ctrl Shift Esc) and kill all soffice processes shown on TM';s Details tab (Processes tab on Windows before Win10)
Apache OpenOffice 4.1.4 on Xubuntu 16.04.03 (mostly 64 bit version) and infrequently on Win2K/XP
14 October 2016 was Pooh's 90th birthday
User avatar
RoryOF
Moderator
 
Posts: 25384
Joined: Sat Jan 31, 2009 9:30 pm
Location: Ireland

Re: Repeatedly get Document in Use Error, must open COPY

Postby Gracie » Sun Nov 05, 2017 6:24 pm

I see nothing in TM Process tab showing "soffice". Actually I checked all tabs and all entries.
OpenOffice 4.1.4 on Windows 10
Gracie
 
Posts: 6
Joined: Sun Nov 05, 2017 2:46 pm

Re: Repeatedly get Document in Use Error, must open COPY

Postby Gracie » Sun Nov 05, 2017 6:27 pm

And I tried to re-open my presentation to go back to work...got the Doc In Use Error again.
OpenOffice 4.1.4 on Windows 10
Gracie
 
Posts: 6
Joined: Sun Nov 05, 2017 2:46 pm

Re: Repeatedly get Document in Use Error, must open COPY

Postby Gracie » Sun Nov 05, 2017 6:38 pm

But I just found this in TM...see attached.

I'm going to END all three tasks and try opening my project again.
Attachments
2017-11-05 11_33_52-Task Manager OpenOffice.png
OpenOffice 4.1.4 on Windows 10
Gracie
 
Posts: 6
Joined: Sun Nov 05, 2017 2:46 pm

Re: Repeatedly get Document in Use Error, must open COPY

Postby RoryOF » Sun Nov 05, 2017 7:01 pm

OK , that's good; they used be soffice processes on any Windows I have tried (not Win 10). If you continue to get file in use errors or readonly errors you may also need to enable viewing of hidden and archive files; with OO closed, look in the directory in which your files are stored, and delete any .~lock files; these are files OO generates for internal housekeeping and can remain if OO is not closed properly, such as after a crash or an over-hasty closedown. Note that these lock files are typically only a few hundred bytes in size, whereas the files that own t hem are much larger, at least 6 KB or more.
Apache OpenOffice 4.1.4 on Xubuntu 16.04.03 (mostly 64 bit version) and infrequently on Win2K/XP
14 October 2016 was Pooh's 90th birthday
User avatar
RoryOF
Moderator
 
Posts: 25384
Joined: Sat Jan 31, 2009 9:30 pm
Location: Ireland

Re: Repeatedly get Document in Use Error, must open COPY

Postby Gracie » Mon Nov 06, 2017 3:06 pm

in addition to your suggestion re deleting any .-lock files....should I close the three OpenOffice entries in TM/PROCESSES/BACKGROUND PROCESSES? They are there again this a.m. without my having opened the APP yet. (And, so far, I've not had any crash or over-hasty closedowns. And certainly not every time I've used the app. But it's worth a try to look and see what I find.) I'll have to open the app to see where the file is saved...I don't know that.

And when I open the app, if it gives me the "in Use" error, I'll get you a screen grab so you can see the entire message.

Really appreciate your help. I'll be back....
OpenOffice 4.1.4 on Windows 10
Gracie
 
Posts: 6
Joined: Sun Nov 05, 2017 2:46 pm

Re: Repeatedly get Document in Use Error, must open COPY

Postby RoryOF » Mon Nov 06, 2017 3:11 pm

Yes, I think you should delete them.
Apache OpenOffice 4.1.4 on Xubuntu 16.04.03 (mostly 64 bit version) and infrequently on Win2K/XP
14 October 2016 was Pooh's 90th birthday
User avatar
RoryOF
Moderator
 
Posts: 25384
Joined: Sat Jan 31, 2009 9:30 pm
Location: Ireland

Re: Repeatedly get Document in Use Error, must open COPY

Postby Gracie » Mon Nov 06, 2017 6:56 pm

There are two attachments. First one shows the -lock files -- three of them. Next screen shot shows the Error message after TM was clean and -lock files were deleted. My wild guess is that your Wizard is creating the -lock file when I try to open my working document. But I don't know anything about these kinds of things. So I need to go back to work on my project.
Attachments
2017-11-06 OPENOFFICE IMPRESS Error again.png
this is #2
2017-11-06 OPENOFFICE IMPRESS -lock files.png
this is #1
OpenOffice 4.1.4 on Windows 10
Gracie
 
Posts: 6
Joined: Sun Nov 05, 2017 2:46 pm

Re: Repeatedly get Document in Use Error, must open COPY

Postby RoryOF » Mon Nov 06, 2017 7:06 pm

The lock files are there either because your file(s) are open, or because you are not shutting each file down correctly.

In OpenOffice use /File /Close, or /File /Exit to close each file; if you must open a file again, perhaps because you have forgotten something, wait a few seconds before re-opening the file. Also, when finished close OpenOffice (/File /Exit) and wait a few seconds for disk activity to cease before powering down your computer or closing the lid if it is a laptop. It is also best not to allow the computer sleep or hibernate with an OpenOffice file open.
Apache OpenOffice 4.1.4 on Xubuntu 16.04.03 (mostly 64 bit version) and infrequently on Win2K/XP
14 October 2016 was Pooh's 90th birthday
User avatar
RoryOF
Moderator
 
Posts: 25384
Joined: Sat Jan 31, 2009 9:30 pm
Location: Ireland

Re: Repeatedly get Document in Use Error, must open COPY

Postby Bill » Wed Nov 15, 2017 10:09 am

Are the files open in another program? The icons that I see on .ppt files are not the same as the icons on the .ppt files in the screen shot
AOO 4.1.4 on 64-bit Windows 10 and Manjaro Linux
Bill
Volunteer
 
Posts: 6341
Joined: Sat Nov 24, 2007 6:48 am


Return to Impress

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests